Barça

ANDREU FONTÀS

JUGADOR CATALÀ DE L’SPORTING KANSAS CITY

“L’MLS és llaminera i els EUA, un país atractiu”

“Buscaven un jugador amb el meu perfil. Té un estil de joc molt semblant al dels equips en què he jugat sempre”

“L’aposta continua intacta. S’ha d’inculcar als més joves que amb esforç es pot arribar a dalt de tot”

Messi menja a part. Ha tornat amb moltes ganes i, a part dels dos gols, va tenir incidència en el joc de l’equip

Andreu Fontàs (Banyoles, 1989) podria debutar, dissabte vinent, com a nou jugador de l’Sporting Kansas City, equip de la Major League Soccer (MLS). Després d’una etapa d’èxit a Vigo tot i la poca continuïtat en l’últim any en el Celta, el defensa català vol tornar a recuperar la seva millor versió en una competició que cada cop parla més català.

Quins motius l’empenyen a apostar per fer el salt a un nou país i a una lliga com l’MLS?
És una competició molt llaminera, amb molta projecció, i que aviat estarà frec a frec amb les grans lligues del món. Qui em coneix sap que els Estats Units és un país que sempre m’ha atret moltíssim per viure-hi una experiència personal, i quan vaig rebre l’oferta de l’Sporting KC no vaig dubtar en cap moment d’acceptar-la.
Fitxa per un club que té molta vinculació amb el Barça. És el cinquè exblaugrana que en forma part en els últims cinc anys. La Masia s’ha convertit en un referent per a l’Sporting Kansas City?
Demostra que agrada molt el joc que s’aprèn a can Barça. L’Sporting KC és un equip a qui li agrada tenir la possessió de la pilota, jugar des del darrere i valorar el futbol de toc. Per tot això s’explica que a Kansas City tinguin l’ull posat a la Masia. Té un estil de joc molt semblant al dels equips en què he jugat sempre.
El seu nou entrenador, Peter Vermes, és un enamorat del joc del Barça després del seu pas com a jugador a Figueres. Què li va explicar perquè l’acabés fitxant per a l’Sporting?
Em va dir que buscaven un perfil com el meu per reforçar la defensa, que l’estil de joc era clavat a l’Sporting, i amb l’afegit de viure una experiència als Estats Units va ser molt fàcil arribar a un acord. Vermes ha estat determinant en la meva arribada a l’MLS.
Quina referència té del ‘soccer’ als Estats Units?
Són molt bones. Com he dit, l’MLS és una lliga que he seguit sempre de ben a prop i durant aquest temps he pogut parlar amb excompanys del Barça que han estat o són als Estats Units i me n’han parlat molt bé. L’MLS és una lliga molt atractiva, i ara només desitjo gaudir-la i contribuir a fer-la més gran.
A punt per debutar dissabte que ve?
A punt! Vaig fer la pretemporada amb el Celta i, després, vaig seguir entrenant pel meu compte. Evidentment em faltarà el ritme de competició, i més tenint en compte que aquí la lliga va començar fa uns mesos. Ara bé, si el mister creu que ja estic preparat per fer-ho, en tinc moltes ganes.
Amb Unzué a la banqueta feia preveure que seria un dels jugadors intocables en el Celta. Què va passar perquè no tingués la confiança del ‘mister’?
La temporada passada va ser molt estranya per a mi. Després de jugar molts minuts en la primera volta, a partir de la segona l’entrenador va deixar de comptar amb mi i vaig tenir un paper totalment secundari en l’equip. Però vaig acceptar que això forma part del futbol i no hi vaig voler donar més voltes. La manca de continuïtat i la falta de minuts van ser determinants per continuar a Balaídos, on he viscut cinc anys espectaculars de la meva carrera. Després d’un any per oblidar, el Celta va acceptar que si m’arribava una oferta que m’agradés em donarien totes les facilitats per sortir de Vigo, i així ha estat. Em sento molt agraït al Celta.
Tres entrenadors: Pep Guardiola, Luis Enrique i Eduardo Berizzo. Què representen en la carrera com a futbolista d’Andreu Fontàs?
Luis Enrique és l’entrenador que més ha marcat la meva carrera esportiva. Ell va ser qui em va reconvertir en la posició de central i em va fer partícip de la millor temporada de la història del Barça B a segona divisió A. Després em va fitxar pel Celta, quan no era fàcil en aquell moment, i em va fer viure els millors moments de la meva carrera com a professional. Pep Guardiola va apostar per mi per al primer equip, vaig renovar per quatre anys més, però una lesió em va deixar sense més oportunitats. En el Celta, quan va arribar Berizzo després de Luis Enrique, va apostar fortíssim per mi, em va fer titular indiscutible i vam viure tres anys inoblidables. Els n’estic molt agraït.
Vostè va debutar en el Girona, a tercera divisió, quan encara era juvenil. Quins records en guarda, d’aquell any?
Sí [somriu]. Era un Girona molt diferent del d’ara. I allà, amb el tècnic Ricardo Rodríguez, vaig poder debutar en el primer equip quan era cedit pel Banyoles. Al final aquella temporada em va valer per incorporar-me al juvenil del Barça. En guardo molt bon record.
Jugar en el Girona a primera divisió seria un somni?
No m’ho he plantejat. Tinc un repte que és fer carrera als Estats Units, tinc moltes ganes de gaudir d’aquesta experiència i d’aportar el màxim a l’Sporting Kansas City. Evidentment que el meu desig és que el Girona continuï molts anys a primera divisió, i en un futur mai se sap què pot passar. El Girona és l’equip de casa meva, però ara mateix som en camins oposats.
Parlem del Barça. Vostè creu que l’aposta pels jugadors de la Masia per al primer equip continua intacta?
El Barça segueix apostant pel planter i crec que ho seguirà fent sempre. Ara bé, el futbol està canviant, i cada cop més hi ha casos de jugadors molt joves que reben grans ofertes de clubs europeus. Jugar en el primer equip del Barça requereix una exigència molt alta, i això no és fàcil. Estic convençut que hi haurà jugadors de la casa en el primer equip, i el més important és inculcar als més joves que amb esforç es pot arribar a dalt de tot.
Campions de la supercopa d’Espanya i Messi –amb el gol 6.000 del Barça en la lliga– liderant l’equip. Veu el Barça guanyant, novament, la competició?
Messi menja a part. Ha tornat amb moltes ganes i, a part dels dos gols, va tenir incidència en el joc de l’equip. És molt aviat; la lliga acaba de començar, però el Barça és el principal favorit per guanyar el títol de lliga un altre cop.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)