Barça

Si ja toca, a demostrar-ho

El Barça no amaga que el gran objectiu de la temporada és tornar a guanyar la Champions i el camí per fer-ho passa per vèncer i convèncer en el debut contra el PSV

Valverde s’oblidarà per un dia de les rotacions i farà jugar el seu equip titular amb Coutinho, que s’estrenarà per primer cop de blaugrana en la competició

El Barça inicia avui contra el PSV al Camp Nou el camí de la redempció europea, després del sonor fracàs de la temporada passada, quan va quedar fora de la competició a Roma després de desaprofitar una eliminatòria amb un 4 a 1 a favor en l’anada. Aquella derrota va ser molt dolorosa. Per a Valverde, per als jugadors, per a la directiva i per als aficionats. De fet, cap d’ells ha amagat la profunda decepció que va suposar aquella desfeta incomprensible. Un daltabaix que venia a confirmar el que molts temien i que alguns ja estaven advertint. Que el Barça havia perdut competitivitat en la sempre exigent Champions, sobretot lluny del Camp Nou, i contra rivals de pes com ara el PSG i el Juventus havia rebut golejades humiliants. Cal recordar que fa tres temporades consecutives que els blaugrana cauen en els quarts de final de la competició, al mateix temps que el seu etern rival feia història encadenant tres títols. I això dol moltíssim.

I és que ens hem de remuntar fins al 2015 per trobar l’últim cop que el Barça va aixecar l’orelluda, en la final de Berlín. Massa temps per a un equip que és el gran dominador de la seva lliga en l’última dècada i que per plantilla i inversions està obligat a arribar molt més lluny a Europa. Però sembla que el Barça ja ha dit prou. Que està cansat de quedar-se lluny de l’èxit massa aviat i que cal revertir sí o sí aquesta situació. Ho va expressar magníficament Leo Messi en el discurs durant la presentació oficial de l’equip i en una entrevista a Catalunya Ràdio. “Ja toca guanyar la Champions”, va afirmar, sense embuts. Ambició sense límits i un exercici de responsabilitat i sinceritat digne d’elogi. “Hem d’apuntar a la Champions com a club i com a equip. Tenim una plantilla espectacular.” Més clar, impossible.

Però per somiar en la final del primer de juny al Wanda Metropolitano, abans cal iniciar amb bon peu la fase de grups. Els blaugrana han quedat englobats en un grup difícil, amb el Tottenham, l’Inter de Milà i el PSV, i serà important començar la competició amb una victòria contra el conjunt holandès. Malgrat el comprimit del calendari que espera al Barça en les pròximes setmanes, Valverde no farà rotacions en l’estrena europea. Sortirà amb el seu equip de gala. És el format per Ter Stegen a la porteria, Sergi Roberto i Alba als laterals, un eix defensiu amb Piqué i Umtiti, Busquets de mig centre, que arribarà al partit descansat després d’haver estat suplent a Anoeta, Rakitic i Coutinho als interiors, i a la davantera el nou trident blaugrana, amb Leo Messi, Luis Suárez i Dembélé. Un dels atractius del partit serà veure el debut oficial de Coutinho en la Champions vestint de blaugrana. La temporada passada va sacrificar poder disputar la màxima competició continental perquè tenia unes ganes enormes de convertir-se en jugador del Barça. De fet, l’equip valora poder comptar amb Coutinho en aquesta competició com un dels grans factors diferencials respecte de la temporada passada. Es confia moltíssim en el seu talent i la seva capacitat de desequilibri per poder ser un equip encara més competitiu i amb més recursos. No va ser casual que fos el jugador escollit per parlar en la prèvia del debut, i el seu missatge va ser plenament coincident amb el del capità, Messi.

Els de Valverde han de guanyar però també necessiten oferir una millora en el joc per demostrar que estan preparats per guanyar la Champions. Que hi ha més garanties que en temporades passades. En la lliga van líders en solitari, però això no amaga que el rendiment no ha estat a l’altura de la potencialitat de la plantilla. El joc ha distat molt de ser excel·lent, i contra la Real Sociedad es va fer una primera meitat molt pobra en l’aspecte futbolístic. És una evidència que l’equip només pot anar a més, perquè a Europa les errades defensives que ha comès el Barça en aquests primers partits es paguen car. O caríssim.

Interessant també serà veure com respon l’afició blaugrana al nou horari (18.55 h) perquè seria molt positiu que el feu barcelonista presentés un magnífic ambient en el primer partit europeu. El Barça no perd en el debut europeu des de la temporada 1997/1998, i fa cinc anys que està invicte com a local.

El PSV serà el primer equip que posarà a prova el Barça en la Champions. Els holandesos tenen molt poc a perdre perquè ja es dona per fet que no trauran res positiu del Camp Nou. Però això pot ser una arma de doble tall. I a vegades en el futbol hi ha sorpreses, com molt bé va recordar Van Bommel, el seu tècnic, a la sala de premsa. A això s’aferra. I al seu bon moment en la lliga holandesa, que lidera amb 15 punts després de fer un ple en les 5 primeres jornades de lliga. Caldrà veure si Van Bommel fa rotacions tenint en compte que en la propera jornada s’enfronten a l’Ajax, al qual avantatja en només 2 punts. En qualsevol cas, el PSV no pensa regalar els punts avui a la tarda.

EL MISSATGE

Messi, el capità, ja va deixar molt clar que toca tornar a guanyar la Champions

MILLORA

L’equip necessita guanyar però també millorar el joc respecte del duel d’Anoeta

EL RIVAL

S’aferra a la imprevisibilitat del futbol i al seu bon moment en la lliga holandesa

L’AMBIENT

Caldrà veure com respon l’afició del Camp Nou en l’estrena del nou horari europeu

Els precedents europeus amb el PSV Eindhoven

Al llarg de la història, el FC Barcelona i el PSV s’han enfrontat en sis ocasions. I els blaugrana només s’han pogut imposar en dos partits, n’han perdut un i la resta han estat empats. L’últim precedent va ser en la fase de grups de la Champions en la temporada 1997/98 i el resultat va ser el mateix a Barcelona que a Eindhoven: empat a dos gols. També es van veure les cares en la copa de la UEFA de la temporada 1995/96. Va ser en els quarts de final i el Barça va eliminar el PSV per un global de 5-4 en l’eliminatòria després d’empatar a dos al Camp Nou i de vèncer a domicili per 2 a 3 amb aquell famós i recordat gol de Sergi Barjuan. La primera eliminatòria entre els dos equips, però, va caure del costat del PSV. Va ser en les semifinals de la UEFA 1977/78. El conjunt holandès va guanyar a casa per 3-0 i va perdre 3 a 1 a Barcelona. Aquell any van guanyar el títol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)