Barça

Al Mini hi ha respostes

Chumi, Jorge Cuenca i Óscar Mingueza són ara mateix les tres alternatives de la casa que té Ernesto Valverde per cobrir a curt termini el fort revés que suposen les baixes d’Umtiti i Vermaelen

La delicada situació que viu el primer equip a l’eix de la defensa, amb Lenglet i Piqué com a únics centrals disponibles, posarà a prova de nou la relació de Valverde amb el filial. Fins ara el tècnic ha confiat més aviat poc en el planter en partits oficials

L’eix de la defensa és ara mateix un dels grans maldecaps d’Ernesto Valverde i la resta del seu cos tècnic. Les lesions de Samuel Umtiti i Thomas Vermaelen han deixat un escenari desolador en la carpeta de la nòmina de centrals disponibles i han posat al descobert segurament certes mancances en la planificació esportiva. Tant és així que el Barça es planteja seriosament moure fitxa en el mercat d’hivern buscant un cinquè central. L’holandès Matthijs de Ligt és el més ben situat en aquest sentit, però l’hipotètic fitxatge del central de l’Ajax o algun altre candidat són solucions a mitjà termini. A curt termini Valverde necessita altres solucions. Gerard Piqué i Clément Lenglet hauran d’estirar el carro en les pròximes setmanes. Ells són els dos únics centrals disponibles del primer equip. Però qualsevol altre contratemps en forma de lesió o sanció obligarà a fer ús de les alternatives. El marge de maniobra és mínim i com a possibles recanvis de Piqué i Lenglet només hi ha dues vies: la via dels invents i la via del Barça B.

En cas d’emergència Valverde podria apostar per endarrerir Sergio Busquets a l’eix de la defensa. No seria una novetat per a ell, tot i que resulta evident que no és la seva zona de confort. De tots els possibles invents, aquest seria el menys arriscat. També hi hauria l’opció de recol·locar algun dels laterals, com ja es va fer amb Lucas Digne alguna vegada. I fins i tot per què no ressituar Arturo Vidal com a central. El xilè ja va jugar en aquesta posició en els seus inicis com a futbolista en el Colo-Colo i també en algun partit puntual quan va fer el salt a Europa amb el Leverkusen. Valverde, però, de moment ha demostrat que compta més aviat poc amb el xilè i resulta difícil que el contempli com una opció vàlida en una posició tan delicada del camp, a part que els seus últims estirabots a través de les xarxes socials l’han allunyat encara més del tècnic.

Tres noms

El recurs més natural seria mirar al planter. Però des de la seva arribada, a Valverde li ha costat fer-ho. Ara l’actual situació que viu l’equip quant a centrals tornarà a posar a prova la seva relació amb el filial. I en aquest escenari apareixen tres noms: Chumi, Cuenca i Mingueza. Tots tres van anar a la gira nord-americana amb el primer equip aquest estiu i tots tres han treballat a les ordres de Valverde. Ahir, en el retorn a la feina de l’equip després de quatre dies de descans, l’escollit per entrenar-se amb el primer equip va ser Juan Brandariz, Chumi, juntament amb Oriol Busquets i Riqui Puig. Podria ser una pista. Ja ho veurem.

Curiosament es dona la circumstància que el jove central gallec, natural d’A Laracha, ha estat qui menys vegades s’ha entrenat amb el primer equip, amb un total de sis comptant la sessió d’ahir dimarts. El líder en aquest sentit és Jorge Cuenca, amb catorze sessions a les seves cames, seguit de Mingueza, amb nou entrenaments amb el primer equip aquest curs.

Coses del futbol, els quatre noms que havien sonat amb més força fins ara com a candidats clars a pujar al primer equip havien estat el de Riqui Puig, Oriol Busquets, Juan Miranda i Marc Cucurella. Cap d’ells central. Però la realitat és la que és. Cucurella ha acabat buscant una sortida en l’Eibar, Miranda no ha comptat per res fins ara com a possible alternativa de Jordi Alba, Riqui Puig continua immers en dinàmica de filial tot i la pluja d’elogis rebuda durant la pretemporada fins i tot per entrenadors rivals, i a Oriol Busquets una lesió l’ha apartat del somni almenys fins ara. Una lesió també ha estat la que ha frenat Carles Aleñà per ara. El de Mataró, ja amb fitxa del primer equip, reclama protagonisme de nou al Camp Nou a còpia de bones actuacions al Mini. L’última, el cap de setmana passat. Aleñà ha recuperat el to físic amb el Barça B, però és conscient que el mig del camp del primer equip està car. Més barat està ara l’eix de la defensa. Les circumstàncies del futbol i les lesions d’altres companys com és el cas d’Umtiti i Vermaelen han obert la porta a tres centrals, que difícilment haurien tingut possibilitats d’entrar en els plans de Valverde si no s’hagués produït aquesta situació anòmala. Els trens passen poques vegades, i Chumi, Cuenca i Mingueza hi volen pujar.

Chumi i Cuenca són dos jugadors fixos per a García Pimienta. Només Rafa Mújica ha jugat més minuts que ells dos amb el Barça B aquesta temporada. Tots dos han estat titulars en set partits (630 minuts). Menor és la participació d’Óscar Mingueza (337 minuts). De tots tres, només Jorge Cuenca està preinscrit en la Champions League, però per condicions tant Chumi com Mingueza podrien ser inscrits 24 hores abans si el club ho considera necessari. Aquesta és una dada a tenir en compte de cara al doble enfrontament amb l’Inter de Milà, dos partits pels quals encara no estaran operatius ni Vermaelen ni Umtiti.

UNA PISTA?

En la sessió preparatòria d’ahir, Chumi va ser l’escollit per Valverde

EN CLAU INTER

L’únic inscrit en la Champions és Cuenca, però els altres dos també hi podrien ser

ERASMUS ALS EUA

Chumi, Mingueza i Cuenca saben ja què és treballar amb Ernesto. Tots van anar a la gira
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)