Barça

Les crítiques fan que el punt sobre l’escut sigui retirat

Assemblea. Veient les moltes intervencions dels socis compromissaris desfavorables al redisseny de l’escut i preveient uns resultats negatius, Bartomeu cancel·la la votació i no descarta fer un referèndum

L’escut del Barça i les lletres FCB no es toquen. Almenys, de moment. Aquest era el punt de l’ordre del dia de l’assemblea de socis compromissaris del club blaugrana celebrada ahir al Palau Blaugrana que havia generat més polèmica i soroll en les últimes setmanes, i així es va confirmar. I és que després de les nombroses intervencions dels socis compromissaris, la majoria contràries al canvi de l’escut, i molt crítiques, concretament al fet de retirar les lletres del club (FCB) de dins de l’escut, Josep Maria Bartomeu va prendre una decisió sorprenent, com va ser la de retirar de l’ordre del dia, just abans de quan s’havia de sotmetre a votació, aquesta proposta de modificació de l’article segon dels estatuts amb relació a l’escut.

Veient el clima clarament contrari i creixent als canvis en l’escut, i que tots els indicis indicaven que no hi hauria dos terços dels vots a favor de l’escut, com feia falta per portar-ho a terme, el president blaugrana va optar per la via directa de no deixar votar i va assegurar que es farà “una reflexió”, ja que entre altres coses va insistir que “cal fer una evolució de l’escut”. Bartomeu, en una intervenció breu, tampoc va descartar celebrar un referèndum referent a la qüestió entre tots els socis del club, tal com van demanar de fet molts dels assistents que havien intervingut prèviament i que havien lamentat que menys de 1.000 socis decidissin una decisió com aquesta. Com era de preveure, l’assistència a l’assemblea havia tornat a ser fluixa, amb un total de 978 socis compromissaris acreditats, del total de 4.461 que estaven convocats.

Un panorama, en definitiva, molt enrarit, com feia anys que no passava en una assemblea de socis compromissaris. De fet, en vista de la suspensió de la votació al redisseny de l’escut, molts dels socis assistents van expressar la seva voluntat de votar, amb càntics de “volem votar” i aixecant de manera visible les paperetes del no. Tot seguit, una bona part d’ells van abandonar el Palau Blaugrana, visiblement contrariats i enfadats. No va acabar aquí el malestar, com es va comprovar en moltes de les posteriors intervencions dels compromissaris, que van criticar la decisió de suspendre una votació en vista de la previsió de perdre-la.

El de l’escut, però, no va ser l’únic cop que va rebre ahir la junta directiva, ja que també va veure com l’assemblea, ja amb un ambient més aviat crispat pel que havia succeït amb el tema de l’escut, va tombar dos punts econòmics (247 a favor, 201 en contra i 56 en blanc, quan feien falta dues terceres parts a favor), en concret la modificació dels articles 20 i 66 dels estatuts, i que la junta va decidir votar-los per separat de les altres modificacions. La junta demanava eliminar la limitació que tenia per demanar en un any crèdits o préstecs financers, superiors a un 10% del pressupost d’aquell any. Situació inèdita, la de perdre una votació, des del 2003, amb Enric Reyna com a president, quan l’assemblea va votar de manera negativa a l’hora de ratificar Joan Ignasi Bruguera com a síndic del soci. Sí que es van aprovar altres punts de modificació dels estatuts, per entendre com a dies hàbils, i de cara a eleccions i vots de censura, tots els dies excepte els diumenges i els dies festius a Barcelona, així com obligar a entregar els suports recollits per al seu recompte i comunicació quan es promou un vot de censura.

Sí polèmic als nous directius

En un dels altres punts de l’ordre del dia, també s’havien de ratificar els nous membres de la junta directiva, Josep Pont, Marta Plana i Jordi Argemí, així com la ratificació de Juan Ramon Ramos com a membre de la comissió econòmica estratègica. Tampoc no va estar exempt de certa polèmica. Amb algun xiulet, sobretot quan es va presentar la figura de Marta Plana, contrària al dret a decidir –cosa que no va negar tot i mostrar-se a favor del diàleg– i inhabilitada per exercir càrrecs públics, fet que ha aixecat certa polèmica, es va aprovar, amb la participació de menys de 500 dels gairebé un miler de compromissaris acreditats, el nomenament de tots quatre, amb 323 vots a favor, 121 en contra i 44 en blanc. Una votació que es va fer en bloc i no un per un. En aquest sentit, Seguiment FCB va explicar que el secretari de la junta, Jordi Calsamiglia, els havia assegurat aquesta setmana que els socis podrien intervenir en la ratificació dels directius i que es votarien un a un, cosa que no va passar. Posteriorment, Plana va intervenir i va afirmar: “No estic en contra del dret a decidir, estic a favor del diàleg i de la concòrdia.”

UN SEGON CÀSTIG

Es va votar no a permetre demanar crèdits en un any que superin el 10% del pressupost

GRAN SORPRESA

L’assemblea no votava en contra cap punt de l’ordre del dia des del 2003, amb Reyna

AMBIENT CRISPAT

Molts socis van exigir la seva voluntat de votar per l’escut i tot seguit van marxar

Números aprovats i dubtes amb el deute del club

X.S.

Amb 721 vots a favor, 98 en contra i 51 en blanc, es va aprovar l’exercici econòmic de la temporada 2017/18, amb 914 milions d’euros d’ingressos i unes despeses d’explotació de 882 milions. Tot i l’aprovació, el punt referent al deute va aixecar molts dubtes. El club va explicar que el deute net actual ha augmentat fins als 157 milions d’euros, segons el criteri de LaLiga –utilitzant el mateix criteri, fa un any era de 8 milions positius i ha augmentat a causa dels fitxatges i l’Espai Barça–, i així s’hi va referir el vicepresident i tresorer, Enrique Tombas, que no va aclarir, però, si com van preguntar molts compromissaris el deute real s’ha elevat fins gairebé als 500 milions d’euros: “No hi ha cap definició del deute en els nostres estatuts. S’estableix en funció de les instruccions de LaLiga, i la mateixa organització el vàlida.” Pel que fa al pressupost de l’actual temporada, amb 960 milions d’euros d’ingressos, 929 milions de despeses i un resultat positiu d’11 milions, després d’impostos –un dels punts destacats és la rebaixa de la massa salarial del 70 al 66%–, es va aprovar amb 680 vots a favor, 82 en contra i 62 en blanc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)