Barça

Thuram: “La feina que es fa dona autoestima als nens”

Fundació Barça. L’informe d’avaluació del programa per als refugiats, que beneficia més de 14.000 infants i joves al Líban, Grècia i Itàlia, atorga dades molt positives en el primer any d’actuació

Al juny de 2017, la Fundació Barça, en col·laboració amb la Fundació Stavros Niarchos, va iniciar un programa dirigit a millorar la vida dels infants i joves refugiats que es troben en comunitats i centres de Grècia, Itàlia i el Líban. L’objectiu era i és proporcionar a aquest col·lectiu en situació vulnerable un millor benestar emocional, fomentar les amistats entre els nens i nenes de diverses nacionalitats i ètnies i enfortir les relacions amb les comunitats locals. Per aconseguir-ho, s’utilitza la metodologia FutbolNet, creada per la Fundació Barça l’any 2011, i que utilitza la pràctica del futbol i l’activitat física en general com una eina per millorar la vida dels infants i joves, a la vegada que es transmeten valors positius de l’esport.

Durant el primer any d’actuació –amb una inversió de 6 milions d’euros–, el programa s’ha estès per 19 ubicacions entre camps de refugiats, escoles i centres de menors no acompanyats, i acumula més de 14.000 beneficiaris (3.226 del programa finançat per SNF i 10.800 del programa escoles Líban), tal i com es va destacar ahir en l’informe d’avaluació presentat a la sala de premsa del Camp Nou. Un document que reflecteix conclusions molt positives, com ara que el 100% dels infants i joves participants enquestats es mostren molt satisfets del programa. El 45,3% han reduït el sentiment de port, mentre que el 58,2% han augmentat la seva socialització.

Lilian Thuram ha pogut veure en primera persona la feina del programa per als refugiats de la Fundació Barça després de visitar el projecte que se segueix al Líban. “Quan sents el lema ‘mes que un club’ intentes entendre el per què; Quan el Barça em va demanar si podia participar en el viatge al Líban ho vaig fer encantat”, va comentar l’exfutbolista blaugrana (de 2006 a 2008), present ahir en la presentació de l’informe juntament amb el vicepresident primer del Barça, Jordi Cardoner; Maria Vallès, directora de la fundació del club, i Panos Papoulias, director adjunt de la Fundació Stavros Niarchos. D’aquesta experiència, Thuram destaca la motivació que genera als infant i joves participar en el programa: “En arribar vaig veure un somriure en els ulls nens. La feina que fa el Barça és extraordinària. Dona autoestima als nens.” A més, amplia els beneficis als familiars dels infants, “perquè darrere d’aquests somriures també hi ha els pares. “El primer que em van demanar va ser compartir el menjar amb ells. Vaig queda- me i vaig parlar amb ells. Fer feliç als nens també és fer feliç i orgullosos als seus pares”, va subratllar.

“El futbol crea moltes emocions i transcendeix les idees polítiques, la religió, el color de la pell... És un espai on els nens només pensen en jugar, divertir-se i ser feliços. I ser feliç és tenir confiança en la vida, sentir-se legitimat i construir nous horitzons futurs”, va concloure Thuram.

EXPERIÈNCIA

Thuram ha estat al Líban per veure en primera persona la feina que es realitza

Nou programa enfocat a Catalunya

L’arribada de menors migrants no acompanyats per algun adult que arriben a Catalunya s’ha intensificat durant els últims mesos. De fet, les dades indiquen que més de 2.200 adolescents i joves afectats per aquesta situació ja estan sent acollits. En aquest escenari, ahir es va anunciar que la Fundació Barça i el Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat han arribat a un acord per promoure l’acollida i la integració d’aquests nens i adolescents sense referents familiars. “És un projecte que aprofita la metodologia ‘FutbolMe’, que la Fundació Barça ha estat impulsant en projectes al Líban, Grècia i Itàlia”, va indicar el conseller Chakir el Homrani. “Ara mateix tenim localitzats una vintena de centres de diversos municipis del país per introduir aquesta metodologia en adolescents i joves migrants sense referents familiar. El treball amb aquesta metodologia es complementarà amb el de les altres entitats socials que ja hi treballen. Volem que sigui un element de reforç”, va afegir. A través d’aquest projecte Uns 200 joves –no només migrants per promoure la integració– realitzaran aquest programa, que s’espera que entri en funcionament en un o dos mesos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)