Barça

PEP SEGURA

MÀNAGER GENERAL ESPORTIU DEL FC BARCELONA

“Valverde ens demostra que vol estar en el Barça”

“El club i l’entrenador estem perfectament alineats i hi hauria d’haver un daltabaix perquè això canviés”

“La trajectòria està sent molt bona i estem satisfets de com està evolucionant el grup, però és obvi que ens preocupa aquesta dinàmica negativa de tants gols encaixats”

Dembélé té un talent enorme i treballem amb ell perquè s’adapti; estic segur que ens donarà moltes alegries
El que va passar la setmana passada li ha de servir d’experiència, però dependrà de com ho assimili
Hem de felicitar Arturo Vidal per com ha revertit la situació; quan surt al camp, ho posa tot al servei de l’equip
El retorn de Neymar depèn del mercat; quan vaig dir que els que marxen no tornen, ho deia pels jugadors del planter
El rumor que m’agraden els jugadors físics no té cap sentit, igual que acusar-me de no cuidar el planter

Pep Segura (Olesa de Montserrat, 23 de gener del 1961) és el màxim responsable esportiu del FC Barcelona. Aprofita aquesta aturada de seleccions per parlar del present i el futur de l’equip, amb el nom de Dembélé com a destacat, però també n’analitza molts d’altres.

Tot i la derrota contra el Betis, el Barça és líder a la lliga i està ja classificat per als vuitens de final de Champions. Ara que hem arribat a una aturada, com veu l’equip?
Veiem l’equip en una línia molt profitosa. Estem davant d’una lliga que no és com la dels últims anys, en què els grans es destacaven. Hi ha bastant incertesa que afecta tots els equips. Demostra una mica l’evolució que ha tingut la competició. Les planificacions de les plantilles també han fet que hi hagi més competitivitat. Estem davant d’una de les lligues més importants d’Europa i no és fàcil obtenir bons resultats. Dit això, nosaltres ens sentim molt a gust per com estem evolucionant. Ens preocupa aquesta dinàmica de gols encaixats, és obvi que tenim un problema que volem solucionar, però en línies generals la situació és molt satisfactòria.
Quina explicació hi ha a tants gols encaixats?
És un problema que tenim sobre la taula. És una de les preocupacions que tenim i tots hi estem treballant. Si tinguéssim la fórmula màgica ja s’hauria aplicat. Esperem trobar la solució perquè aquest equip ja ha demostrat que sap treballar sense encaixar gols.
El joc en les últimes setmanes, exceptuant el partit contra el Betis, està acompanyant.
Així és. L’equip és compacte. Ernesto ha trobat un equip equilibrat, amb un grup de jugadors titulars i d’altres que van entrant i creixent. La línia de treball és positiva i esperem que ens porti a bons resultats.
La millora va coincidir amb l’entrada d’Arthur. Ha donat control i possessió.
És obvi, perquè el seu perfil es aquest: tenir el control, la possessió de la pilota. És molt profitós que hagi encaixat tan bé en l’estructura de l’equip, n’estem molt contents.
L’equip ha evolucionat i la direcció esportiva també. Aquest estiu va arribar Abidal. Perquè l’escull a ell?
Jo vaig fer un equip de treball en què hi ha dues persones, una és Abidal i l’altra Ramon Planes, i quan fas un equip ho fas en funció del que tu esperes i necessites. Buscàvem una persona que tingués un lligam molt clar i molt directe amb la primera plantilla i l’Éric el té perquè coneix aquests jugadors, alguns dels quals són excompanys seus. Hi té una relació fluïda i això ens pot ajudar a comunicar moltes coses. D’altra banda, Ramon Planes és una persona amb molt coneixement del mercat futbolístic mundial. Hem pogut ajuntar aquests dos perfils diferents i puc dir que hem superat de molt les expectatives. Jo personalment estic enormement satisfet de la dinàmica de treball. El Barça tindrà un gran futur.
De l’etapa amb Robert Fernández quina valoració en fa?
Robert era una persona molt important dins l’estructura del club, però en circumstàncies de finalització de contracte el club va voler canviar el perfil. La màxima consideració a Robert i a la feina que va fer. A mi m’agrada construir sinergies i equips de treball perquè quan aquest funciona tot flueix més bé. Robert va fer una bona feina dins del club.
El Barça aquest estiu ha ingressat 82 milions d’euros en traspassos. És una bona línia tenint en compte que sempre s’ha dit que el Barça no sap vendre?
Estem satisfets de la feina feta, però també vull explicar que el mercat a vegades et condiciona i no sempre es pot fer bones operacions. És obvi que voldríem que sempre fos així, però el mercat et posa en circumstàncies. Hem d’estar molt pendents de com es belluga el mercat per poder afrontar les situacions. El mercat és volàtil i curt, en pocs dies has de prendre les decisions oportunes, i el nombre de potencials compradors també és reduït. O ajustes en aquells dos, tres dies per fer l’operació o la perds. Tant de bo es pugui repetir, però no és tan fàcil com la gent pot pensar.
Per cert, l’operació de venda de Paulinho està totalment tancada i s’ingressaran els 50 milions al gener?
Sí. Tot està arreglat i no hi haurà cap problema.
I sembla que el Borussia Dortmund està disposat a fer efectiva ja l’opció de compra que té per Paco Alcácer, de 23 milions més cinc en variables.
Sí, el Borussia Dortmund ja ha comunicat al nostre CEO la voluntat de la compra. Estem contents que les coses els vagin bé als jugadors. Estem satisfets per l’operació, però també ens sap greu haver de vendre jugadors perquè estem reconeixent que les coses no han anat bé i que no hem estat capaços de fer-lo créixer a casa nostra, que és el nostre objectiu quan fitxem un jugador. Estem parlant de Paulinho i Alcácer, però els jugadors que han sortit, Digne i André Gomes, ho estan fent bé i a l’Everton estan contents. També hi ha el cas de Yerry Mina, que en el primer partit que juga de titular li donen l’MVP. Sap greu que no hagin pogut triomfar en el Barça.
Ens hem d’acostumar que el Barça hagi de fer operacions com aquestes per subsistir en el mercat actual?
El negoci del futbol es fonamenta sempre en la compravenda de jugadors. Històricament el Barça ha tingut la capacitat de no haver de fer aquest pas, però cada dia les coses són més complicades des de la vessant econòmica. Si hem d’entrar en aquesta dinàmica, ho haurem de fer, no hi ha més remei.
Com es pot lluitar contra clubs com el Manchester City o el PSG?
Aquest és un repte per a clubs com el Barça o el Bayern, clubs històrics que hem tingut una línia molt clara de desenvolupament i que ara, quan han aparegut aquests equips estat, s’hagin de reinventar per ser capaços de mantenir la posició capdavantera en el mercat futbolístic i en les competicions per seguir sent un equip top. El que farem està per fer però és un repte que tenim sobre la taula.
És important que la UEFA i la FIFA es posin durs amb el joc net financer?
No és que hagin de ser durs, és que les normes són per a tothom i s’han de complir. Nosaltres en un moment determinat vam ser penalitzats per no haver complert unes normatives que afectaven els jugadors joves, i entenem que si hi ha equips que se salten les normes també s’ha de prendre mesures.
I són optimistes que ho facin?
Ni soc optimista ni soc pessimista. Ja veurem com evolucionen aquests casos.
Parlant de la FIFA i de la UEFA, també es parla molt de la superlliga europea i d’un mundial de clubs cada quatre anys. Tot això és positiu per al Barça?
És evident que el Barça ha de continuar sent l’equip que lideri les competicions i totes aquestes modificacions que es fan. Hi hem de ser, en aquests canvis. Nosaltres i els que vinguin al darrere. El futbol canvia i el Barça ha de saber mantenir el seu estatus privilegiat que té en aquest moment.
Creuen que s’ha d’anar cap a una lliga europea?
No és que jo ho cregui; la UEFA, la FIFA, l’Associació de Clubs, tot això anirà avançant i el que arribarà, arribarà. O per la branca de la UEFA, dels clubs o de la FIFA o per la unió de tots. S’ha d’avançar sempre per anar millorant les grans competicions. Tot s’ha de fer a favor de l’espectacle, que és mundial.
Passem a parlar d’alguns noms propis. Com està el tema de la continuïtat de Valverde?
Anem bé, va tot bé. No hi ha res en l’horitzó que pugui crear cap dubte a una possible continuïtat. Una altra cosa és que arribi el moment de prendre la decisió i alguna part digui: “Mira, ara no ho veig clar.” Això forma part del que és la vida. Però ara per ara, el club i Ernesto estem perfectament alineats i no hi ha cap plantejament negatiu.
O sigui, que creu que continuarà.
Aquesta pregunta no em pertoca a mi; li hauria de fer a ell. Què està pensant ell internament no ho sé. Ell ens demostra que vol estar aquí; si pensa al revés del que ens diu... però no es el cas. Estem tots en una línia molt correcta. Quan tens una alarma t’has d’espavilar però ara la situació és molt tranquil·la. Hauríem de tenir un daltabaix perquè això canviés.
No està buscant un pla B, però per si un dia l’ha de buscar, veu Quique Setién a la banqueta del Barça?
Quan això arribi, que jo espero que sigui al més tard possible, el club haurà de prendre decisions però mentrestant, res a dir.
Han començat a parlar amb Jordi Alba sobre la seva renovació?
Sí. Ja hi hem mantingut els primers contactes. La voluntat és que continuï aquí molts anys i no hi ha d’haver cap problema perquè així sigui. És un jugador de la casa, nostre, i ell vol continuar. Trobarem un acord. A més, pel seu gran rendiment s’ho mereix.
Rakitic va estar a punt de sortir aquest estiu?
No ho sé, perquè això afecta les dues parts. Pel que fa al club, fins avui no hem tingut cap petició de sortida ni cap club que s’hagi dirigit a nosaltres per aquest jugador.
Arturo Vidal va ser protagonista en l’anterior aturada després que mostrés a les xarxes socials el seu malestar pel fet de no jugar tant com creia que mereixia. Vostè va ser crític amb ell i va parlar amb ell.
És lògic i normal que parléssim amb Arturo perquè es va equivocar, però tot està solucionat i funcionant bé. La seva demostració d’amor i sentiments cap al grup ha estat tan massiva que ho ha pogut veure tothom. Quan surt al camp ho dona tot al servei de l’equip. I això és el que el club vol d’un professional. A partir d’aquí sempre hi ha coses però la seva capacitat de revertir la situació que va viure ha estat tan brutal que només podem felicitar-lo i dir-li que aquest és el camí. Els socis volen aquesta actitud.
El d’Arturo Vidal va ser el nom de l’anterior aturada. En aquesta, és el de Dembélé. Fins i tot vostè s’ha reunit amb el seu representant per buscar un canvi d’actitud del jugador.
La meva feina és reunir-me amb representants. És cert que m’he reunit amb el de Dembélé, però el mateix dia ho vaig fer amb un parell més. Ara bé, Dembélé és un nano amb un talent extraordinari, és molt jove i el que estem treballant amb ell és que es pugui adaptar al màxim a un equip tan gran com el Barça, a uns jugadors tan potents com els que té el Barça. És normal que viure aquesta experiència sent tan jove li provoqui una certa dificultat per trobar l’encaix i posar la seva enorme qualitat al servei de l’equip. Té un talent que el desborda, però ha d’aprendre a posar aquest talent al servei de l’equip. La seva voluntat per adaptar-se és encomiable i nosaltres tenim l’obligació d’ajudar-lo. Per això fem totes aquestes reunions, perquè interioritzi la seva manera de jugar en el Barça, que no és fàcil. Jo estic segur que amb el seu talent i a la seva joventut ens donarà moltes alegries.
Li servirà d’experiència tot el que va passar la setmana passada, quedant-se fins i tot fora de la llista de convocats per jugar contra el Betis?
Tot en la vida et serveix d’experiència. Dependrà de com ho assimili. El millor consell et pot sevir de consell o d’amenaça, dependrà de com ho assimilis. Pots agafar les paraules per créixer o pensar que només t’estan criticant. Tot el que s’està fent és perquè s’adapti al joc del Barça. Quan juga té aquells episodis de talent natural i d’altres de dubte. Ha crescut pel seu talent i ara ha de continuar creixent en benefici de l’equip.
Per les seves paraules, Pep Segura aposta per veure Dembélé molts anys de blaugrana?
La nostra obligació és que tots els jugadors que hem fitxat puguin créixer en el Barça i puguin ser grans jugadors. I si això no passa, doncs has de canviar i buscar una solució. Ara per ara, estem concentrats al cent per cent a ajudar el jugador.
Qui comença a treure el cap és Malcom.
És una mostra que tothom ha de passar per un procés d’adaptació. Aquí reclamem tenir un estil propi, un model únic i a la vegada que el jugador que arriba ja ho sàpiga fer tot. Doncs això no és fàcil. Hi ha jugadors de gran nivell que arriben aquí i han de passar per un procés d’adaptació a una manera de jugar tan única com la nostra. Hi ha jugadors a qui els costa més que a d’altres. Malcom ha entrat en la dinàmica de l’equip i ha començat a créixer.
A qui sembla que no li hagi costat gaire adaptar-se és Lenglet.
És un noi amb molt bon nivell futbolístic, molt honest, molt treballador i responsable. Tot això l’ha ajudat a adaptar-se molt més ràpid.
Parlàvem d’Arthur, un jugador que s’assembla molt a Xavi, però diuen que a vostè li agraden més els jugadors físics.
Aquest és un rumor que no té cap sentit. Les persones que diuen això no han parlat mai amb mi. Els equips necessiten tot tipus de jugadors. Nosaltres busquem futbolistes amb un perfil molt determinat, busquem jugadors tècnics, amb capacitat per associar-se, com Arthur.
Ja que parlem d’Arthur, em ve el nom d’André Cury i tota la polèmica amb la seva funció en el Barça.
La seva funció està regularitzada. Fa tasques de scouting per tot Sud-amèrica i especialment en el mercat brasiler.
Van recuperar aquest estiu Munir i el volen renovar.
Acaba contracte i el volem renovar perquè volem que continuï més anys amb nosaltres. Estem en procés de negociació i espero arribar-hi a un acord.
Es preveuen sortides el mes de gener?
Ara per ara no preveiem ni entrades ni sortides, però sempre hem d’estar atents al mercat. Potser hi ha una situació imprevista, una oportunitat de mercat que et fan canviar el plantejament.
Ho deia bàsicament per jugadors com Denis Suárez, amb poques oportunitats.
Ara per ara ningú ens ha dit que vol sortir.
Està descartada l’arribada d’un lateral esquerre?
Vam fer aquesta planificació sent conscients que correm un risc, però quantes vegades s’havia dit que el lateral esquerre suplent havia de ser del planter. Assumim que Miranda és un jugador novell, encara juvenil, i que hi ha un risc, però no és casualitat que tinguem tres centrals esquerrans. Ja ho vam fer pensant que algun d’ells, en cas de necessitat, pugui jugar algun partit de lateral, com va fer Vermaelen. Volíem fugir de fitxar un jugador que tindria pocs minuts i que seria un obstacle per al lateral del filial.
Amb l’alta d’Umtiti i tenint en compte que Vermaelen la rebrà aviat, està descartat fitxar un central?
Estem supeditats a les oportunitats de mercat i a aquest problema que hem tingut. Umtiti està recuperat i Vermaelen ho estarà aviat, però en aquest cas hem d’estar molt atents al que ens digui l’àrea mèdica. Si tenim aquestes lesions controlades és un escenari. Si l’àrea mèdica ens diu que no, doncs tindrem un altre escenari. Quan arribi aquell moment veurem la situació que tenim i si el mercat ens ofereix alguna cosa interessant.
Però no em negarà que tenen interès en De Ligt i també en el seu company a l’Ajax De Jong.
Nosaltres seguim molts jugadors perquè és la nostra obligació i la nostra feina. Pensem molt en el futur, com és norma, i està clar que aquests jugadors tenen un perfil que encaixa en el Barça, però no podem parlar de jugadors que no són nostres perquè seria una falta de respecte.
Què va passar amb Antoine Griezmann?
No cal ni pensar-hi. En la vida es prenen decisions i ell va decidir quedar-se a l’Atlético de Madrid. Punt.
Els va molestar el documental produït per Piqué?
Potser hi ha coses que no tocava fer i es van fer, però ja està tot aclarit.
Descarta que Neymar pugui tornar algun dia al Barça?
Podria tornar depenent de les condicions de mercat. Quan arribi el moment, si ell està en el mercat, haurem d’analitzar moltes coses. Si ho diu perquè jo un dia vaig dir que qui marxava del club no tornava, ho vaig dir pels joves, per futbolistes en qui hem treballat molt i hem invertit molt i acaben marxant per diners.
I Dani Olmo, que ha aparegut com a futurible i va marxar sent jugador del planter?
No hi ha res.
Hem parlat de Miranda, però hi ha altres noms com Aleñá, Riqui Puig, Abel Ruiz, Jorge Cuenca... Veu gaires jugadors del planter en el primer equip a mitjà termini?
A mi se m’ha acusat de no cuidar prou el planter i el que puc assegurar és que des que vaig arribar a l’entitat gairebé el cent per cent de la meva feina ha estat millorar el planter. Estic molt orgullós de com ha anat tot malgrat les crítiques rebudes perquè arribaven jugadors de fora. No em podran dir ni un nom d’un jugador de qualitat que hagi marxat del club. Tenim una base de tots els nanos que estaven en el juvenil. Des del primer dia vaig treballar amb rigor, amb estudis dels entrenaments i els partits per analitzar els aspectes a millorar de cada jugador. Tots els futbolistes que hi ha al club tenen qualitat, però a vegades, en el planter, hi ha el perill d’acomodar-se en les victòries. Hem treballat per millorar, estem molt orgullosos de la feina que fem i que ha donat fruits en el cas d’aquests noms que m’ha dit. Quan vaig arribar, Carles Aleñá estava en el juvenil i l’hem protegit perquè arribés. Estic segur que molts integrants d’aquesta generació que ara mateix formen part del filial podran alimentar el primer equip.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)