Barça

Una de grossa fins Nadal

El Barça encetarà dissabte un tram de vuit partits abans de les vacances

Amb els passos de la copa i de la Champions enllestits, la dificultat es concentra en la lliga, amb desplaçaments tan complicats com els del Wanda i el RCDE Stadium

La primera aturada serà el Wanda, on l’Atlético suma set triomfs i un empat

Ernesto Valverde ha comentat en més d’una ocasió que ell és partidari de dividir la temporada per etapes, i en tots els inicis de curs aquestes van marcades per les aturades de seleccions. Aquest cap de setmana, doncs, en l’agenda del Txingurri s’enceta la tercera etapa de la campanya 2018/19, que conclourà amb les festes de Nadal, 29 dies en què el Barça haurà d’afrontar vuit partits que li han de servir per refermar-se en el lideratge de la lliga, segellar la primera posició del grup de la Champions i plantar-se en els vuitens de final de la copa del Rei. I mentre que els dos darreres objectius semblen força ben encarrilats, ja que el Barça ha fet feina en la màxima competició continental i en l’anada de la torneig del KO, el que fa tremolar és el primer, ja que a la irregularitat dels blaugrana a la lliga s’hi suma un calendari terrorífic, amb cinc jornades farcides de perills que, segons com, podrien provocar que el Barça no arribés als polvorons com a líder de la classificació.

I l’etapa pre-Nadal comença forta, amb un àpat copiós i de difícil digestió com és la visita a l’Atlético de Madrid. Si bé és cert que l’equip colchonero, com el Barça, ha perdut enguany part de la seva habitual sobrietat, també ho és que el Cholo ha demostrat en un munt d’ocasions que és un expert a fer la guitza als blaugrana, amb una llibreta farcida de recursos per torpedinar el futbol del Barça. L’Atlético, a més, segueix sent un conjunt temible al Wanda, on suma set victòries i un empat entre la lliga i la Champions, i amb només quatre gols en contra. El duel, doncs, és un perill evident, i encara més si es té en compte que en cas de derrota el Barça podria caure fins a la 4a posició, ja que té el Sevilla, l’Alavés i l’Atlético a només un punt. Acabat el duel de Madrid, i sense temps per pair el que allà passi, l’equip blaugrana haurà de canviar el xip de la lliga pel de la Champions, ja que dimecres visitarà el PSV, amb la possibilitat de segellar matemàticament la primera posició del grup. Malgrat que els de Van Bommel no s’hi jugaran gaire, és evident que l’equip holandès anirà a totes, en busca de l’oxigen i del caixet que li donaria una victòria contra els de Valverde. La premissa és tan senzilla com que el Barça serà primer si guanya, així que paga la pena fer un esforç per mirar de tancar la carpeta europea fins al mes de febrer.

Superats aquests dos primers esculls, la competició es traslladarà al Camp Nou, on el Barça disputarà els seus dos següents partits. El primer, de lliga, contra el Vila-real, un conjunt amb una gran plantilla que, inexplicablement, està signant una temporada molt dolenta, fins al punt de vorejar la zona de descens. La sensació, però, és que els groguets s’acabaran despertant algun dia, així que el Barça faria bé de no refiar-se d’un equip en què juguen talents com els de Trigueros, Fornals, Gerard Moreno o Bacca. I després serà el torn de la copa del Rei, la tornada dels setzens contra la Cultural Leonesa, una eliminatòria força encarrilada després del 0-1 assolit en l’anada, així que és de suposar que Valverde aprofitarà per donar descans als jugadors més carregats de minuts, a banda de donar alguna oportunitat a algun talent del filial. I és que el següent duel del calendari és ni més ni menys que el derbi del RCDE Stadium, on el Barça s’haurà d’enfrontar al millor Espanyol de les darreres temporades, un equip que s’ha transformat amb Rubi i que, segons el que faci el Barça al Wanda i contra el Vila-real, fins i tot podria superar els blaugrana en la taula si surt victoriós del derbi. L’Espanyol, ara mateix el 5è classificat, i a només quatre punts dels blaugrana, ha guanyat els cinc partits que ha disputat a casa, un argument de pes per entendre que el Barça haurà de saltar a la gespa del RCDE Stadium amb els cinc sentits.

Una mica de baixada

Superat el derbi, al Barça ja només li quedaran tres partits més per marxar uns dies de vacances. Es un tracta d’un tram aparentment més senzill, tot i que aquest curs els blaugrana ja han demostrat que és precisament en aquests duels on més pateix. En primer lloc, l’equip de Valverde rebrà la visita del Tottenham de Pochettino. Tot i ser un rival temible, el més lògic és que el Barça ja no s’hi jugui res o, en el pitjor dels casos, que en tingui prou amb un empat, una situació que minimitza la dificultat d’un partit que en d’altres circumstàncies seria una final a caixa o faixa. La Champions, però, sempre és especial, així que és probable que Valverde surti amb un equip força titular. Tot seguit, l’equip blaugrana es desplaçarà a València per enfrontar-se al Llevant, en el que serà un en partit trampa de manual. Allà, de fet, va ser on la temporada passada el Barça va encaixar l’única derrota en la lliga, una desfeta inesperada que va evitar que els blaugrana aconseguissin tancar el campionat invictes. El Llevant, a més, està sent una de les revelacions de la temporada, com demostra la seva 7a posició i el fet que ja va ser capaç de vèncer al Bernabéu (1-2). Després del Ciutat de València vindrà la primera setmana neta del curs, l’avantsala de l’últim partit del Barça de l’any 2018, la visita al Camp Nou del Celta. El cas del conjunt gallec, tot i no ser tan sagnant, és força semblant al del Vila-real, ja que ara per ara el nivell de la seva plantilla no s’està veient plasmat en els resultats. El Celta, però, és un conjunt amb molta qualitat, amb jugadors com Aspas i Maxi Gómez, i amb una gran capacitat per sortir al contraatac amb perill, precisament un dels aspectes del joc en els quals més pateix el Barça, com va demostrar, sense anar gaire lluny, contra el Betis.

I llavors, ja sí, l’equip d’Ernesto Valverde podrà desconnectar uns dies del futbol, gaudir de les festes de Nadal i donar la benvinguda amb els seus al 2019, un any en què la mirada estarà posada en la gran final de la Champions del Wanda Metropolitano, però també a intentar revalidar el títol de lliga. I aquest segon objectiu depèn en bona mesura del que el Barça faci en aquestes cinc jornades que queden encara del 2018, 15 punts d’una gran importància en vista de com n’està, d’igualat, el campionat.

AL MÀXIM NIVELL

El derbi contra l’Espanyol sembla que serà un dels més igualats dels últims anys

TANCAR CARPETES

Si el Barça guanya a Eindhoven convertirà en un tràmit la visita del Tottenham

MOLT DE COMPTE

Els duels de lliga de casa seran contra el Vila-real i el Celta, dos perills en hores baixes

Els precedents augmenten les alarmes

I.N.

Fa un any, en aquest mateix tram del curs, el Barça va disputar un total de nou partits, en els quals va assolir sis victòries i tres empats. Un d’ells, el de Torí (0-0), va servir per tancar el pas als vuitens de final de la Champions, mentre que els altres dos, a València (1-1) i a casa contra el Celta (2-2), no van ser perillosos per la distància que el Barça tenia respecte al Real Madrid, al qual, a més, va vèncer abans del Nadal. Aquest any, però, aquest bagatge seria molt més perillós, ja que dos empats podrien allunyar-lo del lideratge. A més, cal no oblidar tampoc el bagatge del Barça contra els cinc equips als quals s’enfrontarà ara en la lliga, ja que la temporada passada va caure al camp del Llevant (5-4), va empatar al Wanda (1-1), al RCDE Stadium (1-1) i contra el Celta (2-2), i només va ser capaç de vèncer el Vila-real (5-1). Si aquesta temporada repetís resultats, el que el faria sumar només sis punts de 15 possibles, llavors sí que el Barça marxaria de vacances amb totes les alarmes ben enceses.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)