El derbi només té un equip

S’esperava un partit igualat, però el Barça va ser tremendament superior a un Espanyol més tímid que de costum

Després de ser cinquè de manera incomprensible en la Pilota d’Or, l’argentí s’exhibeix amb dos gols de falta i un recital de joc ofensiu

Espanyol 0 Barça 4

GOLS:0-1, Messi (17’). 0-2, Dembélé (33’). 0-3, Luis Suárez (45’). 0-4, Messi (65’).ÀRBITRE:Del Cerro Grande (madrileny).Targetes grogues:Dídac Vilà (79’).PÚBLIC:24.037 espectadors.INCIDÈNCIES:Abans del partit es va tenir un record per Juan Segura Palomares, traspassat fa uns dies. BARÇA: Ter Stegen Semedo Piqué Lenglet Jordi Alba Busquets Rakitic
Denis Suárez 82’ Arturo Vidal Messi
Luis Suárez
Munir 79’ Dembélé
Coutinho 67’
RESTA DE CONVOCATS: Cillessen, Aleñá, Vermaelen i Miranda.
ESPANYOL: Diego López Javi López David López Duarte Dídac Vilà Marc Roca Víctor Sánchez Darder
Granero 73’ Hernán Pérez
Baptistão 59’ Borja Iglesias Melendo
Sergio García 63’
RESTA DE CONVOCATS: Roberto, Naldo, Rosales i Piatti

Tot i que l’Espanyol havia perdut els tres últims partits de lliga, s’esperava un derbi igualat, especialment pel joc que havien proposat els de Rubi aquesta temporada i que els havia portat fins a la part noble de la classificació. A diferència d’anys anteriors, busca tenir la pilota i s’intuïa que intentarien discutir la possessió al Barça. Però res més lluny de la realitat. Ni ho van intentar ni la van tenir, i el derbi el va dominar l’equip d’Ernesto Valverde de principi a fi, amb una superioritat a vegades insultant. Amb un Leo Messi espectacular, el Barça va fer quatre gols, encara va fer curt per mèrits i oportunitats i va consolidar el lideratge de la lliga amb tres punts d’avantatge sobre el Sevilla, que s’havia deixat hores abans dos punts a Mestalla en temps afegit, i l’Atlético de Madrid, que havia golejat l’Alavés. L’Espanyol, que encadena quatre derrotes consecutives en el campionat i va patir per eliminar el Cadis en la copa, sembla haver abaixat un punt el nivell mostrat els primers mesos de lliga i haurà d’esperar un altre any per derrotar l’etern rival per primera vegada en la lliga a Cornellà.

El Barça va deixar sentenciat el derbi en la primera part amb tres gols que haurien pogut ser uns quants més si els pals no haguessin jugat a favor de l’Espanyol. L’equip de Valverde va mostrar una tremenda superioritat contra un Espanyol que es va voler protegir més del que ho acostuma a fer des que Rubi n’és l’entrenador i que va pagar car aquest pas enrere i la falta d’ambició. Els locals tenien una baixa important en defensa. Mario Hermoso, un dels seus jugadors més en forma, va patir una lesió de turmell en l’entrenament de divendres i no va poder entrar en la llista de convocats. I l’Espanyol va notar l’absència del central, substituït per Duarte, com també va notar no ser fidel a l’estil pel qual ha apostat Rubi aquest curs. El tècnic maresmenc va optar per posar més ciment al mig del camp amb Víctor Sánchez, i va deixar Granero a la banqueta. A més, va decidir que els seus homes esperessin al seu camp mirant d’aprofitar alguna errada del Barça per sortir al contraatac, esperant que la velocitat del menut Melendo, una altra de les novetats de l’alineació, fes mal a la defensa blaugrana.

Però res li va sortir bé contra un Barça en què els onze futbolistes van oferir la seva millor versió. Especialment, com sempre, Leo Messi. Rubi deia que havien preparat com aturar l’argentí, però al de Rosario no el pot aturar ningú quan dona el millor de si. Com si estigués molest després que dilluns passat Modric recollís la Pilota d’Or i ell ni estigués entre els tres primers. La falta de criteri de France Football va quedar en evidència a Cornellà amb l’exhibició que va protagonitzar l’argentí.

A més, per molt que entrenis i puguis estudiar com aturar-lo, ningú pot evitar que et posi la pilota a l’escaire en un llançament de falta, com va fer en el minut 17 per inaugurar el marcador. Però Messi és molt més que un jugador que executa les faltes a la perfecció. Va fer anar de corcoll tot l’Espanyol amb les seves arrencades superant rivals, amb accions més pròpies dels partits que es juguen amb la PlayStation. En una d’aquestes, ningú va ser capaç de treure-li la pilota ni quan va caure a terra, des d’on va poder habilitar Dembélé amb una passada que només veuen els escollits perquè el francès fes el segon amb una gran rematada amb la dreta. També va ser molt bona la primera part de Dembélé, que va treballar en defensa i va donar sortida a la pilota per la banda esquerra i també quan anava a rebre per dins. Valverde va apostar per ell, i va deixar a la banqueta Coutinho, que no havia estat bé els últims partits. Arturo Vidal va ser el jugador escollit per cobrir l’absència d’Arthur i van ser moltes les pilotes les que va recuperar, combinant bé amb un Semedo molt sòlid en defensa i profund en atac. En la recuperació, però, va destacar Rakitic. El croat va recuperar pilotes allà on fa més mal, en camp rival, i va permetre que el Barça arribés fàcilment a l’àrea de Diego López. Com va fer Luis Suárez, a passada de Dembélé quan acabava la primera part, per fer el tercer del Barça amb una rematada estranya que va deixar en evidència tant David López com Diego López. Van ser tres els gols dels blaugrana, però haurien pogut ser uns quants més, perquè Messi i Suárez van enviar dues pilotes als pals i Diego López es va imposar al mateix Luis Suárez i a Rakitic en dues rematades fàcils.

Menys ritme

La segona part va tenir menys intensitat. L’Espanyol va sortir més avançat per mirar d’aconseguir un gol ràpid que pogués crear algun dubte en un Barça fins aquell moment excels, però aviat va veure que si descuidava la defensa, l’estrip seria més gros. Dembélé i Messi van tenir una doble oportunitat i Coutinho, que havia entrat per Dembélé, també va poder marcar, però Diego López va evitar la humiliació. No va poder evitar el porter local, però, que Messi li clavés una altra falta a l’escaire per fer el quart.

Era el dia de Messi, com quasi tots els dies que hi ha partit, i no era el dia de l’Espanyol, que fins i tot va veure com el VAR li va anul·lar un gol de Duarte que ja havien celebrat. Va ser tanta la superioritat blaugrana que fins i tot els aficionats van anar oblidant-se de Piqué amb el pas dels minuts.

DEMBÉLÉ

12' Centrada de Semedo des de la dreta i David López envia a córner evitant la rematada d’Arturo Vidal
17' Gol de Messi. Falta que xuta Messi, que fa entrar la pilota per l’escaire de Diego López, que no hi pot fer res (0-1)
21' Recuperació de Busquets, la deixa per a Messi, que assisteix Suárez davant Diego López, que evita el gol de l’uruguaià amb el cos
22' Centrada des de la dreta que remata Víctor Sánchez però la pilota surt fregant el pal
26' Gol de Dembélé. Messi obre per a Dembélé, que controla, es canvia la pilota de peu i amb un xut de rosca supera Diego López (0-2)
32' Centra Víctor per a Duarte, que remata de cap però bloca Ter Stegen
35' Passada de Messi dins l’àrea, rematada acrobàtica de Suárez que estavella la pilota al pal. I el rebuig l’intenta rematar Arturo Vidal sense encert
37' Centrada de Dembélé per a Rakitic, que remata de cap, rebutja Diego López, recull Messi i estavella la pilota la pal
41' Centra Dídac i remata alt Hernán
45' Gol de Suárez. Dembélé la posa per a Suárez, que va fins a la línia de fons i, sense angle, supera Diego López per sota les cames (0-3)
65' Gol de Messi. Espectacular xut de falta de l’argentí que fa inútil l’estirada de Diego (0-4) 76' Gol anul·lat a l’Espanyol. El VAR assenyala fora de joc de Duarte
81' Rematada de cap de Víctor Sánchez que surt per damunt del travesser
85' Gran xut de Baptistão que rebota en un defensa del Barça i surt fregant el pal
Valverde el va escollir davant de Coutinho i el francès va complir amb un bon gol

SUÁREZ

Recuperat de les molèsties en un genoll, també va fer un gol en una acció de crac