Barça

El fortí d’Europa

El Barça encadena ja 29 partits de la Champions al Camp Nou sense perdre, una espectacular ratxa amb la qual iguala l’assolida al 2002 pel Bayern de Munic de Hitzfeld

L’última derrota a casa va ser precisament contra els bavaresos (0-3), en la tornada de les semifinals de la temporada 2012/13

L’1 de maig del 2013 va ser un dia trist per al barcelonisme, que després de quatre temporades de somni en què el Barça havia guanyat dues lligues de campions i havia quedat eliminat en les altres dues edicions, contra l’Inter de Milà i el Chelsea, a les semifinals, per culpa de la malastrugança i dels arbitratges, va haver de pair que un rival, el Bayern de Munic, hagués estat clarament superior al seu equip. I és que després del contundent i inesperat 4-0 de l’anada, el conjunt bavarès es va passejar pel Camp Nou assolint un 0-3 que va fer molt de mal, ja que feia força temps que el barcelonisme no s’havia de resignar a haver-se d’empassar una realitat incòmoda. Aquella nit d’amarg record, a més, es va trencar una espectacular ratxa del Barça de 21 partits seguits de la Champions sense perdre a casa. Pocs imaginaven, però, que passats cinc anys i mig l’equip blaugrana seguiria sense tornar a caure al Camp Nou en la màxima competició continental, fins igualar, contra el Tottenham Hotspur, el rècord absolut de 29 partits d’imbatibilitat, que fins dimarts tenia en solitari el Bayern d’Ottmar Hitzfeld, que entre el 1998 i el 2002 va convertir en un autèntic fortí l’estadi olímpic de Munic, un rècord que va trencar el Deportivo d’Irureta, Valerón, Makaay i companyia en un duel llegendari (2-3). La diferència, és clar, és que el Barça encara té ben oberta la possibilitat de seguir ampliant la ratxa, i per començar haurà de sortir indemne del partit corresponent als propers vuitens de final.

Després del Barça i del Bayern, apareixen l’Arsenal i la Juventus, amb 24 partits seguits sense perdre com a locals. Els gunners, amb Wenger a la banqueta, ho van aconseguir entre el 2004 i el 2009, mentre que la vecchia signora va veure com es trencava la ratxa l’abril passat, quan va caure 0-3 contra el Madrid. Ja per darrere, hi ha el Manchester United, amb 23 partits a casa sense perdre (05/09), i el Real Madrid (11-14), el propi Barça (09-13) i el Chelsea (06-09), amb 21.

Anàlisi d’un rècord

Amb els números a la mà, el rècord del Barça és força més meritori que l’assolit pel Bayern de Munic. I és que els blaugrana han sumat 26 victòries i només tres empats, contra l’Atlético de Madrid (1-1), la Juventus (0-0) i el Tottenham Hotspur (1-1), mentre que els bavaresos van sumar només 19 victòries i un total de set empats. De fet, la superioritat del Barça a casa és tan manifesta que en aquests 29 enfrontaments els blaugrana han marcat 88 gols –3,03 per partit–, mentre que només n’han encaixat 14 –0,48 de mitjana–. Òbviament, en una ratxa de 29 partits de la lliga de campions hi ha un bon grapat de duels per al record, i en especial destaquen les sis victòries seguides de la temporada 2014/15 que van acabar amb el Barça assolint a Berlín el segon triplet de la seva història. L’últim partit a casa va ser el corresponent a l’anada de les semifinals i el rival va ser ni més ni menys que el Bayern de Munic, precisament l’equip que només dos anys abans havia assaltat el Camp Nou. En aquesta ocasió, però, l’equip de Luis Enrique va superar al de Pep Guardiola per 3-0, i amb un gol de Leo Messi antològic, aquell en què l’astre argentí va destrossar la cintura de Boateng amb un retall espectacular, per després superar Neuer picant la pilota amb subtilesa. Ara bé, el partit més recordat i especial de la ratxa és òbviament l’inoblidable 6-1 contra el París Saint-Germain de fa dues temporades amb el qual el Barça va capgirar contra tot pronòstic el 4-0 registrat al Parc dels Prínceps.

No totes les lectures, però, poden ser positives, ja que costa d’entendre que un equip capaç de mantenir-se invicte a casa en una competició tan dura com la Champions durant més de cinc temporades només hagi estat capaç de superar en una ocasió els quarts de final, el que demostra que el Barça ha de començar a fer-se fort lluny del Camp Nou per rendibilitzar la seva sobrietat com a local. De moment, però, l’equip blaugrana ja encadena 29 duels a casa de la màxima competició continental sense perdre, un record més per entendre perquè el Barça dels darrers anys, hagi regnat o no a Europa, és un dels millors i més fiables. I que duri.

GRANS NÚMEROS

El Barça suma 26 victòries i tres empats, amb 88 gols a favor i 14 en contra

VE DE LLUNY

Només s’ha perdut un –el del Bayern– dels darrers 52 duels de la Champions a casa

QUINA NIT

El 6-1 al PSG de fa dos cursos és el partit més recordat i especial d’aquesta ratxa

LA NOTA NEGATIVA

Tot i la bona ratxa, el Barça només ha estat capaç de superar en una ocasió els quarts
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)