Barça

Els dilemes de Valverde

L’entrenador blaugrana haurà d’escollir contra el Llevant entre Dembélé i Coutinho per acompanyar Messi i Luis Suárez en l’atac, i entre Arthur Melo i Arturo Vidal per completar el centre del camp

Una suplència de Dembélé podria ser interpretada com un càstig

Els grans equips, aquells que temporada rere temporada aspiren a guanyar-ho tot, necessiten plantilles més o menys extenses que permetin als tècnics fer rotacions sense que el nivell se’n ressenti gaire, a banda d’augmentar la competitivitat en el grup i, d’aquesta manera, evitar que ningú s’adormi. Els darrers cursos, però, fos per culpa de les lesions o pel baix rendiment d’alguna peça concreta, tant Luis Enrique com Valverde no havien tingut aquesta sort, fins al punt que bona part dels partits importants els van acabar disputant entre 12 i 13 jugadors, i es va obrir un abisme entre els titulars i els suplents i qualsevol pas per la infermeria es va convertir en un maldecap d’enormes dimensions. És per això que l’estiu passat la direcció esportiva blaugrana es va capficar a ampliar el ventall de possibilitats per al Txingurri, un objectiu que les darreres setmanes, en què jugadors com Leo Messi, Luis Suárez o Arthur han passat per la infermeria, es va haver de posar en quarantena. Ara, però, i malgrat que Sergi Roberto i Umtiti continuen lesionats, cosa que evita qualsevol tipus de debat sobre qui ha d’ocupar el lateral dret –Semedo– i la posició de central esquerre –Lenglet–, s’obren dos grans dilemes per a Ernesto Valverde, dues decisions que el Txingurri haurà de valorar molt bé, més enllà del que això pugui significar esportivament parlant.

Dembélé o Coutinho

El primer dilema, òbviament, és el d’escollir quina ha de ser la tercera punxa del trident ofensiu –Messi i Luis Suárez són fixos– al Ciutat de València. Per un costat, apareix la figura d’Ousmane Dembélé, l’home de moda, per a les coses bones i per a les dolentes, de les darreres setmanes en clau blaugrana. I és que l’extrem francès està combinant actes d’indisciplina –ja ha arribat tard a tres citacions de Valverde– amb grans actuacions damunt de la gespa. Mentre que fa un mes el Txingurri va optar per castigar-lo públicament deixant-lo fora de la convocatòria contra el Betis, en aquesta ocasió sembla que el tècnic ha apostat per deixar les represàlies al club, que ja ha imposat una dura sanció econòmica a Dembélé. Si és així, no hi ha dubte que el francès mereix ser titular contra el Llevant, ja que en aquests moments, Messi a banda, és el blaugrana més en forma, com va demostrar en el derbi i contra el Tottenham Hotspur, en què va marcar un gol antològic.

La teòrica titularitat de Dembélé, però, té un important dany col·lateral, que és ni més ni menys que Coutinho, el fitxatge més car de la història del club. El brasiler, suplent ja contra l’Espanyol, fa setmanes que no acaba de girar rodó. En els duels en què no hi va ser Leo Messi, Coutinho no va fer el pas endavant que tothom esperava, i després tampoc ha millorat, ja que continua incidint molt poc en el joc. Dimarts, per exemple, i malgrat topar dues vegades contra els pals, el brasiler va tornar a ser molt irregular, fins al punt de mostrar-se capcot i, en certa mesura, desesperat en comprovar que les coses no li surten com espera. Si Valverde aposta per Dembélé, doncs, l’estat d’ànim de Coutinho –que el curs passat va fer un hat-trick al Ciutat de València– encara es pot veure més minvat, mentre que si aposta pel brasiler la decisió pot ser considerada un càstig per al francès, cosa que revifaria de nou la polèmica.

Arthur o Arturo Vidal

El segon dilema sorgeix al centre del camp, un cop Arthur ja s’ha recuperat de la sobrecàrrega que el va deixar a la infermeria més temps de l’esperat. Amb el migcampista brasiler lesionat, Arturo Vidal es va fer un lloc en l’onze, cosa que li ha permès transformar les males cares en alegria i enviar al bagul de l’oblit el seu parell de sortides de to a les xarxes socials. La realitat, però, és que el teòric titular és Arthur, que abans de lesionar-se va mostrar unes condicions immillorables per retornar l’enyorada figura del migcampista de toc al centre del camp del Barça. Arturo Vidal, tot i que amb un estil de joc diferent, també ha fet mèrits per formar part de l’onze –en el derbi, per exemple, va rendir molt bé–, així que decideixi el que decideixi Valverde hi haurà una part d’injustícia. A més, no cal oblidar que la setmana que ve és neta –no hi ha ni copa ni Champions–, motiu que treu de la taula de debat l’argument de les rotacions. Tot i així, el fet de jugar lluny del Camp Nou i que Arthur tot just acabi de tornar pot donar cert marge a Valverde si posa en l’onze Vidal, tot i que a la llarga el dilema té tots els números de fer-se etern.

I després, el lateral dret

Amb Umtiti lesionat encara per llarg, el següent dilema per a Valverde ja s’intueix que serà aviat, ja que el retorn de Sergi Roberto és a tocar. Amb el reusenc a la infermeria, Semedo s’ha fet l’amo i senyor del lateral dret, i amb un rendiment cada cop més convincent. Un cop Sergi Roberto –que aquesta setmana ja està fent part dels entrenaments amb el grup– torni a estar disponible, però, tot indica que el jugador reusenc serà de nou el lateral dret titular, mentre que Semedo tornarà a ocupar el rol de suplent, amb els duels en què el reusenc hagi de descansar com a moments de protagonisme. I és que la sort de disposar de plantilles amb 15 o 16 jugadors d’alt nivell té aquests beneïts inconvenients, ja que sigui quin sigui el potencial d’una plantilla, a la llarga l’entrenador només pot posar d’inici onze peces.

EL JUGADOR DE MODA

Tot i els seus actes d’indisciplina, Dembélé travessa un moment de forma fantàstic

EN HORES BAIXES

Coutinho, suplent en el derbi, no està rendint bé i contra el Tottenham es va mostrar contrariat

DIFÍCIL DECISIÓ

El retorn d’Arthur posa en perill la titularitat de Vidal, que no porta bé el fet de ser suplent
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)