Barça

Tribut al gol (capítol 5)

Messi recull la seva cinquena Bota d’Or pels 34 gols marcats a la lliga el curs passat i es converteix en el primer de la història a guanyar cinc guardons

La presència d’alguns dels ‘seus’ nens del SJD Pediatric Cancer Center, el punt tendre de la cerimònia

El cinquè classificat del FIFA The Best 2018 i el cinquè en el rànquing de la Pilota d’Or d’aquest any, atorgada per la revista France Football, va rebre ahir al migdia a Barcelona la seva cinquena Bota d’Or. Històric i pervers a parts iguals. Històric perquè només Leo Messi té cinc Botes d’Or en el seu palmarès –amb aquest nou guardó desempata amb Cristiano Ronaldo (4)–, i pervers perquè el fet que el millor futbolista de tota la història del futbol hagi quedat exclòs fins i tot del podi en els dos premis oficials que reconeixen el millor futbolista de l’any no té cap mena d’explicació ni justificació.

Leo Messi va recollir ahir a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm el premi que l’acredita com el màxim golejador del futbol europeu de la temporada 2017/18. Tribut als 34 gols marcats la temporada passada a la lliga amb el Barça, al final, dos més que Mohamed Salah (Liverpool) i quatre més que Harry Kane (Tottenham), els seus dos màxims rivals en aquesta cursa. Un premi sense debats ni injustícies. Premi al gol, un element tangible. I Messi és qui més en va marcar el curs passat. És inqüestionable i irrefutable.

“La veritat és que no m’esperava tot això quan vaig començar en això del futbol ara fa anys. El meu somni era arribar a ser professional. El futbol és allò que més estimo i mai m’hauria imaginat aconseguir tot el que he aconseguit. Però tot això és fruït del treball i de l’esforç, i també és gràcies als meus companys. Estic en el millor club del món i jugo al costat dels millors. Amb ells tot és més fàcil”, va assegurar Messi després de recollir el guardó. Paraules d’un geni. Amb el d’ahir, són ja cinc les Botes d’Or que té a les vitrines de casa seva a Castelldefels. Els mateixos gols, 34, va aconseguir la temporada 2009/10 quan va guanyar la seva primera Bota d’Or. El curs 2012/13 va marcar 46 gols i la temporada 2016/17 en va marcar 37. El rècord històric, el seu sostre, són els 50 gols (100 punts) que va marcar a la lliga la temporada 2011/12, i que li van valdre aleshores la seva segona Bota d’Or.

En l’acte, Messi va estar acompanyat pel seu germà Rodrigo i per una nodrida representació del FC Barcelona, encapçalada pel president Josep Maria Bartomeu. També hi van ser presents directius com Silvio Elías i Xavier Vilajoana, o executius com el CEO del club Òscar Grau. Presència també de l’àrea tècnica de futbol, amb el Mànager General, Pep Segura, el secretari tècnic, Èric Abidal, i Ramon Planes. També hi eren el responsable del futbol professional, Guillermo Amor, i dues figures del futbol formatiu com Jordi Roura i Aureli Altimira. Del vestidor del primer equip, curiosament, només dos homes, els capitans Sergio Busquets i Sergi Roberto. La sala d’actes de l’Antiga Fàbrica Estrella Damm va quedar petita. Moltes personalitats del món del futbol i de la família barcelonista van passar per la catifa vermella. Des d’un il·lustre com Carles Rexach, al president de l’ABJ Ramon Alfonseda, o altres exjugadors del club com Josep Maria Fusté i Tente Sánchez. També van anar-hi l’ex candidat a la presidència Toni Freixa o el President de la Federació Catalana de Futbol, Joan Soteras, entre d’altres, en una cerimònia que va durar poc més de mitja hora. Acte ràpid i emotiu, amb protagonisme especial per alguns dels nens del centre hospitalari Sant Joan de Déu Pediatric Cancer Center, que van acompanyar a Leo Messi en aquesta entrega del trofeu i que van ser directament partícips de la festa.

Candidat a repetir

Messi, que ve d’endossar-li tres gols al Llevant aquest passat cap de setmana –el seu hat-trick número 49 com a professional–, suma ja 14 gols a la lliga després de setze jornades i torna a ser màxim favorit per guanyar el que seria ja la seva sisena Bota d’Or. Ara mateix és el cinquè classificat en una llista que lidera Liliu del Nomme Kalju d’Estònia (31 gols, 31 punts), seguit de Zakaria Beglarishvili del Flora Tallinn, també de la lliga d’aquell país (30 gols i 30 punts). El tercer és Paulinho del BK Hacken suec (20 gols, 30 punts) i el quart és Patrick Hoban del Dundalk irlandès (29 gols i 29 punts). Messi, amb 14 gols, té 28 punts perquè el coeficient de la lliga espanyola és major. “ Em trobo realment bé físicament i anímicament. És important cuidar-se. Hi ha molts partits i l’exigència és enorme i costa mantenir sempre el nivell, però les sensacions d’aquesta temporada són bones”.

Respecte per l’Olympique

Leo, que oferirà des de la gespa del Camp Nou el guardó al públic blaugrana aquest proper dissabte en la prèvia del partit de lliga contra el Celta –l’últim partit oficial del 2018–, va parlar també del pròxim rival dels de Valverde a la Champions League, l’Olympique de Lió: “Serà un rival complicat. És evident que per nom i història hi havia altres equips més forts, però si repasses la plantilla el Lió té jugadors de qualitat, i hem de recordar que va ser capaç de guanyar al City en la lligueta. D’aquí al febrer poden passar moltes coses, però segur que serà una eliminatòria difícil”, avisava ahir. Respecte màxim envers l’equip francès, un equip per cert molt conegut per alguns membres del vestidor i Éric Abidal, com va recordar Messi: “Umtiti va jugar al Lió, Malcom també ve de la lliga francesa... en aquest sentit tindrem moltes referències de l’estil i el joc del Lió, a més lògicament dels informes que prepara sempre el cos tècnic”.

LES FRASES

Estimo el futbol i no m’hauria imaginat mai aconseguir tot el que he aconseguit. Ha estat fruit del treball i l’esforç i, sobretot, de l’ajuda dels companys

LA XIFRA

201
gols
en total, repartits en cinc Botes d’Or. El rècord històric continuen sent els 50 gols (100 punts) de la temporada 2011/12, la de la segona Bota d’Or.
Estic en el millor club del món i jugo al costat dels millors. Amb ells tot és més fàcil
Per nom i història hi havia rivals més complicats, però l’eliminatòria contra el Lió serà difícil. No hem d’oblidar que van guanyar el City
Leo Messi

El Barça és el club amb més Botes d’Or

Pocs clubs al món poden fer gala d’un palmarès tan excels com el FC Barcelona, tant a nivell col·lectiu com pel que fa a premis individuals dels futbolistes que han defensat la samarreta blaugrana. En aquest cas, a les cinc Botes d’Or guanyades per Leo Messi (2009/10, 2011/12, 2012/13, 2016/17 i 2017/18), s’hi han de sumar la Bota d’Or guanyada per Luis Suárez la temporada 2015/16 i la guanyada per Ronaldo el curs 1996/97. Set guardons en total.

Cinc lletres, cinc Botes i quatre dels seus valents

La cerimònia d’entrega d’aquesta cinquena Bota d’Or a Leo Messi va estar clarament marcada per l’emotivitat que va aportar la presència a l’acte d’alguns dels nens del Sant Joan de Déu Pediatric Cancer Center, centre molt vinculat amb la Fundació Leo Messi i la Fundació del FC Barcelona. Conegut és el vincle del jugador argentí en la lluita contra el càncer infantil, tant a nivell econòmic com social, a través del projecte #Paralosvalientes.

En Marc, en Pablo, en Gerard i l’Arnau van pujar a l’escenari, un a un, i van col·locar les anteriors Botes d’Or guanyades per Leo Messi damunt les lletres del seu cognom, que van anar il·luminant-se una a una a mesura que col·locaven el guardó. Cinc Botes d’Or, cinc lletres: MESSI. El mateix Leo Messi, visiblement emocionat per les paraules dels nens, va col·locar la cinquena.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)