Barça

La vida en sincronia

La connexió Alba-Messi tanca el 2018 amb una afinitat extrema. Amb la de dissabte contra el Celta són ja dotze les passades del lateral al crac argentí que han acabat en gol en les últimes dues temporades

Leo Messi i Jordi Alba. Jordi Alba i Leo Messi. Amor etern. Societat indissoluble. Un tresor tàctic per a Ernesto Valverde i per a aquest Barça i una connexió altament difícil de trencar pels rivals. L’idil·li és de domini públic, però una cosa és defensar l’acció en la pissarra i una altra cosa és provar de neutralitzar la jugada a la gespa. S’entenen, s’estimen, s’adoren. Es miren, es busquen i es troben. Sempre la mateixa seqüència fotogràfica: incorporació profunda d’Alba pel carril esquerre, passada enrere al cor de l’àrea i rematada inapel·lable de Messi al fons de la xarxa. A vegades és el mateix Messi qui inicia l’acció amb una passada filtrada en diagonal a l’espai per habilitar l’entrada a escena de Jordi Alba, i a vegades Leo simplement intervé en la culminació de l’acció. Però sempre és el mateix. Jordi Alba acostuma a contemporitzar, esperant el moment just per assistir Messi, i Leo sempre hi és. Sempre troba l’espai, puntual com un rellotge suís. Connecten. S’entenen amb una simple mirada i a vegades la mirada ni tan sols existeix. Pura química. La mateixa acció de tiralínies partit rere partit. Dibuixada amb escaire i cartabó, i sorprenentment rendible una i una altra vegada. Tothom sap l’acció de memòria i ningú hi troba remei. Eterna repetició.

Contra el Celta, dissabte, enèsima demostració de l’entesa Alba-Messi. I per partida doble. En tots dos gols. En el primer, el de Dembélé, la rematada al fons de la xarxa del francès va venir precedida per l’aturada en primera instància de Rubén Blanco, que va impedir que la connexió entre Alba i Messi acabés en premi. Res va poder fer el porter del Celta en l’acció del 2-0. De nou, passada de Jordi Alba a Leo Messi, i barraca. Un dia més a l’oficina. Amb aquesta última assistència, són ja quatre les passades de gol que el lateral de l’Hospitalet ha regalat al seu soci aquesta temporada (una contra el Celta, una contra el Llevant i dues contra el Tottenham). Però el tàndem té una afinitat bidireccional. La imantació és total. Contra l’Osca va ser Messi qui va assistir Alba. Cinc dels gols del Barça aquest curs han estat fruit del seu magnetisme.

Jordi Alba es troba en un moment de forma meravellós. Ja fa mesos. El de l’Hospitalet tanca l’any 2018 amb dolçor i un total de 8 assistències de gol a Leo Messi en un any natural. La xifra encara augmenta si sumem els últims mesos del 2017. En les últimes dues temporades, 12 dels gols de Messi han estat precedits per una passada d’Alba.

La connexió s’ha esmolat des de la marxa de Neymar al PSG. Sense el brasiler al davant, Alba té més llibertat per pujar per la banda i la societat Messi-Alba se n’ha beneficiat clarament. Però no és un binomi de nova creació, perquè Alba assisteix Messi des que va arribar el 2012 procedent del València. En total, ja són 18 les passades de gol que ha donat a l’argentí en tots aquests anys, amb grans nits per al record. Algunes de ben recents, com l’exhibició del dia del Tottenham a Wembley. Aquell dia es van trobar en el tercer i en el quart gol. També fa un any. Justament contra el Celta a la copa. En aquell 5-0 del gener del 2018 al Camp Nou, Messi va marcar dos gols a passada d’Alba i Alba va marcar a passada de Messi. I qui no recorda el 2-3 de l’abril del 2017 al Santiago Bernabéu, amb aquell gol en el temps afegit de Messi a passada d’Alba després d’una cavalcada descomunal de Sergi Roberto d’àrea a àrea, per acabar decidint el clàssic. O l’empat a Mestalla 1-1 el novembre d’ara fa un any, amb passada en diagonal de Messi i rematada acrobàtica de Jordi Alba per batre Neto i salvar un punt aquell dia.

Dos futbolistes amb química que ballen al mateix ritme. Al compàs. Moguts en eterna sincronia. La sinergia entre tots dos fins i tot espanta comprovant fotografies a l’hemeroteca. Dues gotes d’aigua en moviment. Com deia el mateix Valverde després d’aquest últim partit del 2018, que la màgia no s’apagui: “Jordi Alba té un timming perfecte a l’hora de fer la desmarcada i connecta molt bé després amb Messi. És una acció típica nostra i esperem que continuï funcionant.”

Llarga nòmina de socis

“No és fàcil fer tantes passades i que sempre acabin bé, però per sort tinc al costat un jugador com Leo. Ell fa que quasi sempre l’acció acabi en gol”, explicava Alba després del partit contra el Celta. Discurs carregat de modèstia. Veritat a mitges. Perquè les seves passades acostumen a ser or també quan el receptor no és Leo. Aquesta temporada Alba ja suma un total de 8 assistències, repartides en tres a la Champions i quatre a la lliga. Quatre d’aquestes assistències han caigut a les botes de Messi, les altres han estat dues per a Luis Suárez i dues per a Coutinho. Alba, doncs, està a prop del seu rècord personal. La temporada passada va donar 11 assistències en total.

8

assistències

de gol d’Alba a Messi en el 2018

18

passades

d’Alba a Leo en total des del 2012

QÜESTIÓ DE QUÍMICA

Els rivals coneixen el magnetisme entre tots dos però la fórmula segueix donant rèdit

TAMBÉ A LA INVERSA

L’any passat a Mestalla o aquest any contra l’Osca va ser Messi qui va assistir Alba

EL RÈCORD, A TIR

Alba va fer onze passades de gol el curs passat. Ara en suma ja vuit (Leo, Suárez i Coutinho)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)