Barça

Coutinho i l’hora de reaccionar

Peça clau. El mig brasiler acaba el 2018 com a suplent, però té en l’horitzó el repte de recuperar la seva millor versió i tornar a ser important

4

gols

ha fet en la lliga

El 6 de gener del 2018, el FC Barcelona feia oficial el fitxatge de Phillipe Coutinho. Arribava al club blaugrana per cinc temporades i a canvi de prop de 160 milions d’euros, 120 dels quals fixos i uns 40 més en variables. Era una peça cobejada des de l’estiu, però durant les negociacions el Liverpool es va mostrar inflexible, conscient que tenia la paella pel mànec gràcies a una situació econòmica sanejada i al fet de no estar amenaçat per una clàusula de rescissió. La pressió de Coutinho, en aquell moment, tampoc va servir de gaire, però sí que els va arrencar el compromís de negociar amb vista a l’obertura del mercat d’hivern.

I el seu desig de venir al Barça no va disminuir gens ni mica i va tornar a demanar que li obrissin les portes per poder complir el seu somni el mes de gener passat. Volia fer el pas malgrat que sabia que no podria jugar la Champions. Però les seves ganes de ser blaugrana eren tantes que ho va considerar un mal menor, perquè tenia molts anys en l’horitzó per jugar aquesta competició amb el seu nou equip. I així va ser com el 6 de gener del 2018 va signar el seu nou contracte i veia complertes totes les seves aspiracions.

Al Barça també estaven convençuts que amb la seva arribada guanyaven talent a l’equip i tenien el substitut perfecte per a Andrés Iniesta, que al final de la temporada marxaria al Japó. En la seva primera mitja temporada ja va fer palesa la seva qualitat. En un Barça sòlid i compacte com el de Valverde, durant força partits va acompanyar Luis Suárez i Messi en l’atac, però en defensa es convertia en un 4-4-2. Va disputar divuit partits de lliga, setze dels quals com a titular, i va fer vuit gols, una xifra força destacable. En la copa del Rei va participar en quatre partits i va marcar dos gols, un dels quals en la final al Wanda Metropolitano contra el Sevilla.

Després d’aquests bons primers mesos, tothom esperava que aquesta temporada fos la de la seva absoluta consagració i que es convertís en una peça fonamental per a Ernesto Valverde. En el pla inicial del tècnic, Coutinho va començar d’interior en el lloc de l’absent Iniesta i va deixar l’extrem a Dembélé. Però l’equip es va mostrar excessivament fràgil, perquè cap dels dos destaca pel seu sacrifici defensiu. Tenen fortes desconnexions a l’hora de defensar, pressionar o guardar la posició i l’equip es desequilibrava. De la idea inicial, Valverde va tornar als orígens: va treure Dembélé de l’onze i va tornar a jugar amb Coutinho més avançat. L’equip es va mostrar més sòlid, però les actuacions del brasiler continuaven sense ser excelses. Massa irregular. Alternava bones jugades amb desconnexions i a ell se’l va fitxar perquè participés en el joc i fos un dels pesos pesants de l’equip a la gespa. Va gaudir de la titularitat, però va acabar el partit contra l’Inter de Milà amb molèsties, i les proves van certificar que s’havia fet un trencament al bíceps femoral de la cama esquerra i que hauria d’estar entre dues i tres setmanes de baixa.

I durant la seva absència, Dembélé ha aprofitat per avançar-se a còpia de gols i bones actuacions. Coutinho no és el mateix d’abans de la lesió i en aquests últims partits del 2018 li està costant agafar el ritme. Valverde n’és conscient i per aquest motiu li manté la suplència malgrat que no es cansa de repetir que per a ell és un jugador molt important i que els ha d’ajudar molt. Coutinho també ha sabut encaixar amb la millor de les actituds la seva condició de discutible i treballa de valent per recuperar la seva millor versió. El seu repte de cara al 2019 és tornar ben aviat al seu màxim nivell, recuperar la seva plaça en l’onze i contribuir que l’equip superi aquest dur calendari que l’espera durant el mes de gener. I, és clar, estar en les millors condicions per enfrontar-se amb l’Olympique de Lió en els vuitens de la Champions. La secretaria tècnica, quan el va incorporar, precisament ho va fer, en part, perquè confiava en el seu gran talent i capacitat de desequilibri per ser més letals en la màxima competició europea.

L’eclosió de Coutinho encara ha d’arribar i té molt marge de millora. Les seves xifres aquesta temporada encara són massa irregulars. Ha disputat quinze partits de lliga i ha marcat quatre gols (0,27 per partit), i en la Champions ha disputat sis partits i ha fet un gol. D’assistències, només n’ha signat una, un registre insuficient per a un jugador que s’ha d’implicar molt més en el joc global de l’equip. Si es va pagar un preu tan elevat per ell, no és perquè sigui un futbolista només de jugades puntuals. Cal més. Si Dembélé s’ha acabat despertant a finals del 2018, l’inici del 2019 és l’hora de reaccionar per a Coutinho.

XIFRES

La temporada passada va fer vuit gols en els setze partits de lliga que va jugar

INCÒMODE

No es va acabar d’aclimatar en la posició d’interior i no està fi des que es va lesionar
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)