Barça

Un retorn carregat

Si va avançant en la copa com en els últims anys, el Barça haurà d’afrontar dotze partits abans del duel de Champions a Lió del 19 de febrer

De les set properes jornades de lliga, quatre són al Camp Nou i les sortides són a Getafe, Montilivi i San Mamés. L’escull immediat en la copa, a vuitens de final, és el Llevant

En les properes setmanes, podria ser el moment de dosificar peces clau

Gran part de la plantilla del Barça tornarà avui a la feina per començar a cremar els torrons i preparar el duel més immediat, el del dia de Reis a Getafe, que servirà per donar el tret de sortida a un calendari que, com cada gener i febrer, arriba molt carregat de partits. Això, sempre que el conjunt blaugrana, com ja ha fet en els últims anys, vagi avançant en la copa, una competició que aspira a guanyar per cinquè any seguit. En aquest sentit, i si, com en les vuit temporades anteriors, és capaç d’arribar com a mínim a semifinals, el Barça haurà d’afrontar un total de dotze partits abans del retorn a la Champions, el dimarts 19 de febrer al camp de l’Olympique de Lió, corresponent a l’anada dels vuitens de final, i marcat amb vermell des del sorteig del 17 de desembre passat a Nyon. Després de jugar a Getafe, serien cinc setmanes seguides de dos partits i només una, l’anterior a la de la visita al conjunt francès, amb un únic enfrontament, a l’estadi contra el Valladolid.

Dies intensos, els que tenen en l’horitzó els homes de Valverde, que, poc més d’un mes i mig abans d’intentar encarrilar el pas als quarts de final de la Champions, tindran l’objectiu de refermar-se en el lideratge en la lliga i de seguir-se confirmant com els grans dominadors de la copa. Abans del compromís europeu, hi ha set jornades, de les quals el Barça en jugarà quatre al Camp Nou: contra l’Eibar –un partit que servirà per posar el punt final a la primera volta del campionat–, contra el Leganés, contra el València i contra el Valladolid. A domicili, a més del Getafe, els blaugrana hauran de visitar el Girona i l’Athletic. Es tracta de desplaçaments de dificultat mitjana que, si el Barça és capaç de superar-los, i combinar-ho amb un ple de punts a casa, li podrien permetre obrir una mica més de forat respecte a algun dels seus perseguidors, l’Atlético i el Sevilla, que, sense anar més lluny, s’enfronten en el primer partit del 2019, al Pizjuán. També el Madrid, amb un partit pendent, a Vila-real, s’ha de veure les cares aquest mes de gener amb el Sevilla –el Barça visitarà el Pizjuán pocs dies després de jugar a Lió– i, ja al febrer, amb l’Atlético, al Wanda Metropolitano. Caldrà veure, això sí, què és el que ofereix l’atzar al Barça en les següents eliminatòries de copa, sempre que abans elimini el Llevant, un rival a priori força accessible, i més a doble partit, que ja va caure golejat pels blaugrana fa dues setmanes (0-5) tot i plantar cara durant la primera mitja hora.

Sigui com sigui, i si el camí del conjunt blaugrana en la competició del KO va més enllà dels vuitens de final, les properes setmanes podrien ser una oportunitat perquè Valverde comenci a pensar a dosificar en alguns partits algunes de les peces clau de l’equip, amb vista als mesos més exigents de la temporada, en què s’acabaran de decidir els títols. Hi ha jugadors com ara Piqué, Jordi Alba, Busquets, Rakitic, Messi i Luis Suárez que acumulen molts minuts de joc i que podrien veure com els arriba el torn de descansar, començant per l’anada dels vuitens de copa, al Ciutat de València. Alhora, podria ser una oportunitat per a jugadors com ara Murillo –acabat d’aterrar–, Aleñá, Denis –si no marxa abans–, Malcom i d’altres del filial, com Miranda, per veure incrementat el seu protagonisme. Sense descuidar cap competició, en aquesta temporada és prioritari millorar el paper dels últims anys en la Champions, i no tenir desgastades les peces clau s’entreveu com un factor més que decisiu.

TREVA ABANS DE LIÓ

La setmana anterior a la cita de Champions, només hi ha un partit, contra el Valladolid

UN PLE FACTIBLE

Dels propers quatre rivals a casa en la lliga, el València s’entreveu com el més complicat

DIFICULTAT A L’ALÇA

En cas d’avançar en la copa, les eliminatòries següents podrien ser més exigents

Balanç irregular l’última dècada en la 1a jornada de l’any

X.S.

Ja sigui en la copa o en la lliga, el Barça no guanya el primer partit de l’any des del 2014, quan va derrotar l’Elx (4-0) en la lliga. Des d’aleshores, acumula dues derrotes –a Anoeta en la lliga i a San Mamés en la copa– i dos empats –a Cornellà-el Prat en la lliga i a Balaídos en la copa– en els partits que han obert l’any. Tot i això, si s’analitzen exclusivament les primeres jornades de lliga de l’any, el balanç de resultats per al conjunt blaugrana és una mica més favorable, ja que en l’última dècada només ha encaixat una derrota, el 2015 contra la Real Sociedad (1-0), que va desfermar una crisi institucional que, això sí, va acabar amb triplet a final de temporada. Al marge d’aquesta desfeta, quatre cops dels últims deu tampoc ha pogut obtenir els tres punts en la primera jornada de l’any: el 2010 al Camp Nou contra el Vila-real (1-1), el 2012 a Cornellà-el Prat (1-1), el 2016 també al feu del conjunt periquito (0-0) i el 2017 a Vila-real (1-1). En cinc ocasions, en canvi, ha aconseguit reprendre el campionat de lliga després del canvi d’any amb victòria: el 2009 contra el Mallorca (3-1), el 2011 contra el Llevant (2-1), el 2013 contra l’Espanyol (4-0), el 2014 contra l’Elx (4-0) i el 2018 contra el Llevant (3-0).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)