Barça

Tres títols i una taca important

En la primera temporada d’Ernesto Valverde a la banqueta, el Barça guanya la lliga quatre partits abans del final i goleja en la final de copa el Sevilla

Ningú ha oblidat encara l’eliminació en els quarts de final de la Champions després de perdre per 3-0

El Barça tanca el 2018 amb tres títols sota la direcció d’Ernesto Valverde i sent líder de la lliga amb tres punts d’avantatge respecte a l’Atlético de Madrid. En condicions normals, el balanç portaria a una nota d’excel·lent, però cap culer s’atreveix a passar del notable alt. L’eliminació en els quarts de final de la lliga de campions contra la Roma encara és al cap de tots els barcelonistes, també dels jugadors, que han convertit la Champions d’aquesta temporada en un objectiu clar precisament per la manera com van ser eliminats el curs passat. Ho va deixar ben clar el nou capità de la plantilla, Leo Messi, en la presentació de l’equip davant l’afició en el trofeu Joan Gamper, quan va prometre tornar a lluitar per “la copa linda”. I és que ningú oblida el que va passar a l’Olímpic de Roma el 10 d’abril. Després del sorteig, es va considerar l’equip italià un rival accessible i el 4-1 del partit d’anada deixava pràcticament classificats els blaugrana per a les semifinals. De manera incomprensible, la Roma va remuntar l’eliminatòria amb un 3-0 que va fer sortir els colors als jugadors de Valverde. Dzeko, només de començar el partit, aprofitant-se d’una indecisió de la defensa; De Rossi transformant un infantil penal fet per Piqué, i Manolas en el llançament d’un córner van deixar el Barça fora de les semifinals de la Champions per tercera temporada consecutiva. La derrota, de difícil digestió, encara no s’ha paït i fins i tot va provocar una certa falta de confiança de la junta en Valverde.

El doblet

Fracàs del Barça a Europa, però la temporada 2017/18 en l’àmbit estatal va ser excel·lent per a l’equip de Valverde, amb un nou doblet que no fa més que confirmar el domini blaugrana en les competicions estatals. Amb el Real Madrid fluix en la lliga, el Barça va tenir l’Atlético de Madrid com a principal rival, tot i que els de Diego Pablo Simeone van acabar cedint davant la perfecció dels de Valverde. El Real Madrid va acabar a disset punts del Barça. L’Atlético de Madrid, que no va poder aguantar el frenètic ritme dels blaugrana, va ser segon a catorze punts. La resistència dels madrilenys va acabar en la jornada 27, quan el Barça va assolir un avantatge de vuit punts gràcies a una victòria per la mínima en el Camp Nou. L’únic gol del partit el va fer Leo Messi, de falta. El gol era el 600 en la carrera de l’argentí. El campionat del Barça va ser pràcticament perfecte. L’equip de Valverde va guanyar el títol a Riazor contra el Deportivo. Li van sobrar quatre partits, un dels quals contra el Real Madrid al Camp Nou. No van voler els blancs fer el passadís i el Barça va jugar per acabar el campionat sense perdre ni un partit. Els blaugrana van jugar més de mitja part amb un home menys per l’expulsió de Sergi Roberto i van resistir (2-2). La lliga perfecta, però, no es va poder aconseguir per culpa d’una inesperada derrota en la penúltima jornada contra el Llevant (5-4).

No va ser per ben poc perfecta la lliga del Barça, però sí que ho va ser una gran final de copa contra el Sevilla. Es va disputar a Madrid, al Wanda Metropolitano. Era l’última final d’Andrés Iniesta, que dies després anunciava el seu adeu al club, i els companys li van brindar una final espectacular. El Barça, possiblement en el millor partit de la temporada, va golejar els andalusos (5-0), amb dos gols de Luis Suárez, un de Messi, un de Coutinho i un d’Iniesta, que va marxar del camp aclamat per les dues aficions i va veure els últims minuts plorant des de la banqueta abans de recollir la que era la quarta copa consecutiva del Barça.

Després de l’estiu, el Sevilla va ser també el rival del Barça en la supercopa estatal. El partit va arribar amb polèmica. Per les prèvies de l’Europa League que havien de jugar els andalusos i per la gira blaugrana, no hi havia dates perquè es disputés a doble partit i la nova federació de Luis Rubiales va decidir que es jugués a partit únic a Tànger. El Barça va guanyar el títol remuntant el gol inicial de Sarabia. Piqué i Dembélé van ser els autors dels gols del Barça, que va tenir també un heroi en la figura de Marc André Ter Stegen. El porter alemany va aturar un penal en el temps afegit que podria haver portat el partit a la pròrroga. El penal l’havia fet ell mateix i va aconseguir aturar-lo a Ben Yedder.

Es va iniciar la temporada amb un títol i s’ha arribat al descans nadalenc amb el Barça classificat per als vuitens de final de la copa i la lliga de campions i liderant una lliga en què ha estat irregular, però en la qual encara han estat més irregulars els seus rivals. L’equip de Valverde només va perdre un partit en el passat campionat i ja ha perdut dos partits en l’actual. A Butarque contra el Leganés i al Camp Nou contra el Betis. Aquesta lliga, però, ja ha tingut un moment de màgia per al Barça. Els blaugrana van poder clavar una maneta al Real Madrid quan va visitar el Camp Nou, golejada que va costar el càrrec a l’entrenador blanc, Julen Lopetegui. El Barça va ser capaç de golejar el Real Madrid (5-1) i sense Leo Messi, que havia caigut lesionat en un braç setmanes abans. Luis Suárez va liderar la golejada amb un hat-trick. També va marcar Coutinho, i el xilè Arturo Vidal va tancar la pallissa després de recollir una bona centrada de Dembélé. Sí que hi va ser Messi, ja recuperat, en el derbi contra l’Espanyol. Va golejar també el Barça (0-4) amb una actuació estratosfèrica de l’argentí, que va fer dos gols de falta espectaculars. Messi, que de manera incomprensible va ser cinquè en la classificació de la Pilota d’Or, tanca l’any com a màxim golejador de la lliga amb quinze gols i havent recollit per cinquena vegada la Bota d’Or que l’acredita com a màxim golejador del futbol europeu del curs passat amb 34 gols.

14
punts
més que el segon classificat, l’Atlético de Madrid, va aconseguir el Barça en la lliga passada. El Real Madrid va quedar a disset punts dels blaugrana
5
gols
va fer el Barça al Sevilla en la final de copa
5
gols
va marcar el Barça al Real Madrid el 28 d’octubre passat en partit de lliga. Luis Suárez va liderar una golejada sense Messi amb tres gols
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)