Mal Barça, i encara rai...

El rei de copes perd al camp del Llevant en un mal partit de l’anomenat pla B, però el gol de penal de Coutinho en el 85’ deixa oberta l’eliminatòria

L’equip no va estar bé en general i noms com ara els de Coutinho, tot i el gol, Miranda i Chumi van quedar assenyalats

Dijous que ve al Camp Nou Valverde haurà de jugar la carta de Messi

Quan Ernesto Valverde va imaginar mentalment el partit d’ahir al Ciutat de València, segurament va visualitzar un Barça proper a la versió que va oferir en l’última visita de lliga d’encara no fa ni un mes en aquest mateix estadi. Un Barça protagonista amb la pilota, resolutiu en la definició i sòlid al darrere, sense concessions al rival. Aquell dia, el Barça va golejar 0-5. En la partida mental prèvia, davant la bifurcació, Valverde volia fugir del camí erroni. No volia un Barça semblant a la imatge que va oferir la temporada passada en aquest estadi, on l’equip va fer aigües defensivament, va perdre per 5-4 i es va deixar aquí el rècord d’imbatibilitat. Però en la pissarra faltaven noms importants. Els actors fan bona l’obra. I ahir el repartiment que va actuar damunt l’escenari del Ciutat de València poc tenia a veure amb l’onze presentat fa tot just unes setmanes en l’última visita a València. Els actors suplents no portaven el paper prou après. Nervis i dubtes, i en la copa això es paga.

Valverde va deixar a Barcelona els tres golejadors del Barça en l’últim partit jugat aquí: Messi, Suárez i Piqué, i també homes com ara Jordi Alba i Rakitic. Segurament el partit de Roma de la temporada passada encara està present en el cap de Valverde. L’any passat va rotar poc i l’equip va arribar al tram final del curs castigat físicament. Els vuitens de la copa poden ser certament el context ideal per dosificar titulars i això va fer Valverde. Però l’anomenat pla B no va estar ahir a l’altura de l’exigència de partit que va brindar el Llevant.

Sense Messi en escena, un dels atractius del partit d’ahir era comprovar l’entesa de l’improvisat trident ofensiu amb Malcom-Dembélé-Coutinho. Cap dels tres jugadors va estar bé. Coutinho continua immers en el seu son profund en espera del petó de la princesa que el faci despertar. I Dembélé i Malcom tampoc van estar fins. Menció especial per a l’acció que va desaprofitar Malcom en el minut 21 de partit, ja amb 2-0 en el marcador. Coutinho li va tirar una pilota a l’espai i el brasiler, arrencant des de camp propi, va conduir fins a dins de l’àrea per acabar resolent malament davant Aitor Fernández. Massa temps per pensar i mala presa de decisió en la definició. El mateix Malcom, sol al segon pal, va tenir una altra claríssima oportunitat en el minut 44, però li va faltar una ungla del peu per arribar a connectar amb la centrada de Semedo des de la dreta de l’atac. Van ser les dues millors oportunitats del Barça en el primer temps.

Molt millor el Llevant. Paco López va donar continuïtat al 3-5-2 en el qual s’ha refugiat aquesta temporada i, abans dels primers vint minuts, l’equip granota ja guanyava per 2-0. El central Cabaco va colpejar primer en el minut 4, en rematar de cap una falta servida per Rochina. L’uruguaià va aprofitar la falta d’entesa entre Busquets i Chumi per rematar absolutament sol. Chumi, a la foto juntament amb Sergio, i també amb Cillessen, que no va fer el pas endavant per reduir espais. Culpa compartida. En el segon qui va fallar va ser Miranda. Pèrdua del lateral en la sortida de pilota, assistència a l’espai de Boateng i bon moviment dins l’àrea de Mayoral, que va acabar resolent amb una rematada creuada.

A Valverde, el pla no li va sortir bé. La sacsejada en l’onze no va tenir la resposta esperada. I el pitjor és que amb el partit d’ahir alguns jugadors van quedar assenyalats. Mal partit dels dos homes més cars de la història del club i mal partit dels joves. A Coutinho i Dembélé se’ls hauria d’exigir molt més. Per preu i per talent. També als joves per motius diferents. A Valverde se li retreu sovint la falta de complicitat amb el planter. Però el dia que hi aposta... Certament no va ser la nit de Chumi ni de Miranda. El partit els va passar per sobre. Miranda va patir amb Coke, Chumi va patir amb Boateng i Mayoral. Potser van quedar massa exposats. La transició al primer equip millor fer-la amb socis com ara Messi, Suárez, Piqué i la resta al costat, que no pas fer-la dins d’un onze inèdit i ple de suplents. Al Barça li va faltar personalitat. I al Llevant li va sobrar alegria. El Barça, de fet, va tenir sort de Cillessen. L’holandès va evitar una ferida més gran. En la primera part va salvar damunt la línia de gol una rematada de Boateng després d’una gran acció individual per la banda de Coke, i en el segon temps va estar providencial en guanyar un un contra un a Morales. Sort de Cillessen i sort també de l’enorme jugada personal que es va inventar Denis Suárez un cop ja superat el minut 80 de partit. El gallec, que va entrar en el segon temps, se’n va anar absolutament de tothom per la banda dreta. Un retall i un altre. Sotana i penal. La pena màxima la va transformar Coutinho.

Quan Arturo Vidal és el millor home del partit és simptomàtic. Al Barça li va faltar fluïdesa, personalitat, encert, determinació... i al xilè li va sobrar ofici. Debut amb derrota de Jeison Murillo i mal partit en general. La millor notícia: el 2-1. El gol de Coutinho de penal permet confiar en la remuntada de l’eliminatòria dijous que ve al Camp Nou. N’hi haurà prou amb l’1-0. Haurà de jugar Messi i la resta de la patum.