Barça

Sandro Rosell, l’altre judici

Barça. Comença avui a l’Audiencia Nacional el judici contra l’expresident del Barça, acusat d’un presumpte delicte de blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal

L’expresident del Barça, Sandro Rosell, va ingressar a la presó de Soto del Real el 25 de maig del 2017 per ordre de la jutgessa de l’Audiencia Nacional, Carmen Lamela. Havia estat detingut dos dies abans al seu domicili de Barcelona. Avui, quan es compleixen 642 dies de presó preventiva (la més llarga de la història a l’Estat espanyol per un suposat delicte econòmic) comença a l’Audiencia Nacional el judici contra ell; el seu soci, Joan Besolí, que porta el mateix temps en presó preventiva, i quatre persones més: Marta Pineda, esposa de Rosell; Josep Colomer; Andrés Ramos, cunyat de Besolí, i Shahe Ohannessian. Tots quatre van quedar en llibertat provisional amb càrrecs després de la primera detenció. El fiscal demana onze anys de presó per a Rosell i deu per a Besolí per un presumpte delicte de blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. A més, demana vuit anys de presó per a Ramos i Ohannessian, set per a Marta Pineda i sis per a Colomer. Tots estan acusats d’haver blanquejat, suposadament, diners obtinguts de comissions il·lícites per la venda dels drets de televisió de 24 amistosos de la selecció brasilera de futbol, a més de cinc milions d’euros aconseguits gràcies a un contracte amb Nike.

Durant tot aquest temps que Rosell i Besolí han estat en presó preventiva, els seus advocats, Pau Molins i Andrés Maluenda, han demanat més de deu vegades la llibertat provisional per als seus clients. Sempre ha estat denegada, refusant mesures com ara la col·locació d’una polsera telemàtica, la retirada del passaport o fins i tot una fiança de 35 milions d’euros. La raó sempre ha estat l’elevat risc de fuga de Rosell. L’únic que van aconseguir els advocats en tot aquest temps va ser el trasllat a Catalunya dels dos processats. Rosell i Besolí van ser traslladats a la presó de Brians 2 el 25 de juliol de l’any passat, i van tornar a Soto del Real dijous passat per a l’inici del judici.

El judici

Rosell està acusat de liderar una organització criminal que va blanquejar 20 milions d’euros de l’expresident de la CBF, Ricardo Teixeira, entre el 1989 i el 2012. L’acusació se centra en la societat Uptrend Developement, amb seu a Andorra, i propietat, en parts iguals, de Rosell i Besolí. Aquesta societat hauria fet d’intermediària en els contractes que Teixeira va signar amb International Sports Event pels drets televisius de 24 amistosos de la selecció del Brasil. Teixeira hauria cobrat per aquest contracte una comissió il·lícita que Rosell i Besolí s’haurien encarregat de blanquejar amb la col·laboració de Ramos i Colomer, que haurien cedit els seus comptes bancaris; els diners van aparèixer en un immoble de Florida en què participava Teixeira. Una operació semblant s’hauria produït amb un contracte entre Nike i la CBF.

A més, la fiscalia parla d’una suposada venda simulada de l’empresa Bonus Sport Marketing, propietat de Rosell i Marta Pineda, que hauria servit perquè l’expresident del Barça portés a l’Estat espanyol els diners aconseguits per la seva relació amb Teixeira. Aquesta empresa va ser la que Rosell va prometre vendre en campanya electoral si era president del Barça.

Segons la defensa de Rosell, no hi ha cas. Explica que només hi hauria hagut delicte si la CBF fos una entitat pública, que no ho és. O, si sent privada, hagués denunciat Teixeira per haver cobrat comissions, que no és el cas. Argumenta que en cap cas la CBF s’ha sentit perjudicada i que va doblar els seus beneficis gràcies a la intermediació de Rosell. Sosté també que Teixeira no va cobrar comissions i que, si ho hagués fet, seria un delicte de corrupció entre particulars que no es persegueix al Brasil i a l’Estat espanyol, quan van passar els fets, l’any 2006, tampoc.

Rosell començarà avui a defensar-se. Els que han pogut visitar l’expresident del Barça els últims dies, diuen que està fort, emprenyat i amb ganes de demostrar que no ha comès cap delicte i que tot és enginyeria financera totalment legal.

El judici es farà en tres parts. La primera, des d’avui i fins aquest dijous. La segona, entre els dies 11 i 14 de març. I la tercera, entre el 25 i el 27 també de març.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)