Barça

Rosell, absolt

La defensa de l’expresident del FC Barcelona assegura que el tribunal ha assumit tot el seu relat i valorarà demanar responsabilitats per la presó preventiva de 21 mesos quan la sentència ja sigui ferma del tot

Sandro Rosell mai oblidarà el matí del 24 d’abril del 2019. Cap a les onze del matí els seus advocats van rebre una trucada de l’Audiencia Nacional en què els comunicaven que havia quedat absolt, ell i els altres cinc acusats (la dona, Marta Pineda, Joan Besolí, Pedro Andrés Ramos, José Colomer i Shahe Ohannessian) de tots els delictes que els imputaven. Era declarat innocent. De mica en mica, casa seva es va anar convertint en una festa en la qual no faltaven els crits i les abraçades entre els seus familiars, amics i advocats. Segons va explicar un d’ells, Andrés Maluenda, l’expresident del FC Barcelona va voler esperar a tenir la sentència a les mans abans d’obrir la primera ampolla de cava. No se’n refiava del tot. Massa patiment li ha costat tot aquest cas des que va ser detingut a casa seva el 23 de maig acusat de blanquejar comissions pels drets d’audiovisuals de 24 partits de la selecció brasilera de futbol, amb un contracte de patrocini amb Nike, i d’organització criminal. Ha passat un any i nou mesos en presó preventiva per aquest cas juntament amb el seu soci Joan Besolí, la més llarga a l’Estat espanyol per un suposat delicte econòmic.

Però quan ell i els seus advocats van llegir la sentència la satisfacció va ser màxima. “Assumeix tot el relat de la defensa, ni comissions ni diner negre”, va assenyalar l’advocat Pau Molins. El seu company Andrés Maluenda va insistir-hi. “Rosell ha acreditat tot el que va dir. Ho hem demostrat amb proves. Estem en el grau màxim de la innocència.” Certament, en la sentència, de 64 pàgines, el tribunal especifica que després de valorar les proves practicades en el judici no s’ha pogut acreditar cap de les acusacions i, per tant, davant els dubtes sembrats, ha de prioritzar el principi d’in dubio pro reo (en cas dubte resol a favor de l’acusat). L’Audiencia Nacional no descarta que el que per l’acusació van ser comissions il·legals “poguessin ser retribucions per activitats de negoci no reprotxables penalment i que el que la primera consideri societats instrumentals, utilitzades amb finalitat d’ocultar diners, tampoc descartem que tinguin una activitat real, i una traçabilitat en el discórrer dels diners que hi circula, que pot respondre a aquesta activitat.” També detalla que els acusats han estat jutjats per un delicte de blanqueig de capitals, que entre els seus elements constitutius requereix que hi hagi un delicte antecedent, d’on procedeixen uns diners bruts que, mitjançant el blanqueig, s’intentin rentar. I en aquest cas, considera que el delicte antecedent tampoc ha quedat acreditat.

Pau Molins estava “molt satisfet” i “orgullós” per l’absolució i fins i tot va assegurar que la sentència li havia fet recuperar la confiança “en la justícia d’aquest país”. L’advocat de Rosell va ser molt contundent a l’hora de criticar tota la instrucció basada en uns informes equivocats de la UDEF i la UCO. De fet, en la sentència també es toca el crostó a la Policía Nacional i la Guàrdia Civil. “Es beneïen tots els seus informes, de forma inquisitorial. Ja els vaig demanar que no tapessin una injustícia amb una altra injustícia encara més gran i m’han fet cas.” Molins també va reclamar que arran d’aquest cas “paradigmàtic del que no pot ser un procés penal”, ha arribat l’hora de repensar la presó preventiva. “Ha estat desproporcionada i ha patit un abús. Ja ho va ser la seva detenció perquè se’n va assabentar per la trucada d’un amic.” Va recordar que hi havien mecanismes més que suficients per haver garantit la presència en el judici. No s’ha d’oblidar que els han denegat la llibertat fins a deu vegades i s’han rebutjat mesures alternatives proposades per la defensa, com ara la polsera telemàtica, la retirada del passaport i una fiança de 35 milions d’euros.

Els pròxims moviments

Pau Molins va confirmar que estudiaran demanar responsabilitats i compensacions econòmiques “si s’escau” pels gairebé dos anys de privació de llibertat, però ho valoraran “quan la sentència sigui més ferma”, perquè la fiscalia encara pot recórrer contra l’absolució. Ara bé, va qualificar d’irrisòries les compensacions econòmiques –70 euros per dia a la presó–. No té clar tampoc a qui poden reclamar aquestes compensacions més enllà de voler que la jutgessa Carmen Lamela demani perdó. “La causa no només depenia de la instructora, sinó també de la fiscalia.” Molins va admetre que aquests anys han estat molt durs perquè no sabia com justificar al seu client i als familiars la presó preventiva. “El que he viscut en aquests darrers dos anys no ho havia vist mai. No ho entenia. Estava molt decebut amb el sistema per aquest cas i d’altres. De Rosell, se n’ha parlat només massa poc. Digueu ben fort que Sandro Rosell és innocent. Ho mereix.”

La seva dona, que també ha estat absolta, estava eufòrica després de rebre la noticia. “Per fi s’ha fet justícia. Per fi tornem a la nostra vida de cada dia.i ja no tindrem aquest patiment. Només miro endavant. S’ha demostrat el que vam dir el primer dia.” La germana de Rosell, Mariona, va declarar que a la família estaven molt “emocionats” i que sempre van saber que eren innocents.

Valorarem demanar compensacions quan la sentència sigui més ferma
Pau Molins
advocat de sandro rosell
Per fi s’ha fet justícia. Per fi tornem a la nostra vida i no tindrem aquest patiment
Marta Pineda
dona de sandro rosell
La sentència assumeix tot el nostre relat. Ni comissions ni diner negre
Pau Molins
advocat de sandro rosell

Josep Maria Bartomeu: “Estic molt feliç i content”

El president del Barça i vicepresident durant el mandat de Sandro Rosell va mostrar la seva satisfacció per la decisió de l’Audiència. “Estic molt feliç i molt content per la sentència i l’absolució dels sis acusats. Molt feliç per l’amic, molt feliç pel president, molt feliç per les seves famílies, que han patit una situació tremendament injusta i inhumana.” Bartomeu va lamentar, un cop més, l’aberració que han representat els gairebé dos anys de presó preventiva. “Aquesta felicitat conviu amb la indignació per la presó preventiva que han patit Sandro Rosell, Joan Besolí i les seves famílies durant dos anys. I alhora aquesta indignació és una preocupació perquè tots hi estem exposats i ens cal fer una reflexió”. L’absolució de Sandro Rosell i els altres acusats també va ser celebrada pels presos polítics. Cal recordar que va ser la magistrada de l’Audiencia Nacional Carmen Lamela,qui va empresonar Sandro Rosell i també els nou presos polítics que estan sent jutjats al Tribunal Suprem. L’expresident del Barça Joan Laporta també va voler mostrar la seva satisfacció per la sentència en una piulada a la xarxa social Twitter.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)