Barça

Cara a cara amb el passat

Suárez i Coutinho s’enfronten demà per primer cop amb el ‘seu’ Liverpool, amb la final del Wanda en l’horitzó

El primer assalt serà al Camp Nou; el seu emotiu retorn a Anfield, d’aquí a set dies

Luis Suárez i Philippe Coutinho. Philippe Coutinho i Luis Suárez. Un passat en comú a Anfield Road i un present ara compartit al Camp Nou. Pols que s’atrauen. Vincles del món del futbol. El Liverpool va unir els seus camins l’hivern del 2013 i ara la Champions els situa tots dos cara a cara amb el seu passat red. El Barça-Liverpool de demà serà un partit absolutament especial per a ells, com ho serà d’aquí a una setmana el seu retorn a Anfield. A Liverpool se’ls espera amb honors. Tots dos hi van deixar una empremta important: 82 gols i 36 assistències Luis Suárez en 133 partits oficials, i 54 gols i 43 assistències Philippe Coutinho en 201 partits. Xifres espectaculars i dos futbolistes únics, que ara aspiren a conduir el Barça cap a la seva sisena Champions de la història. Liverpool només és una estació d’enllaç. Al final del trajecte, l’1 de juny, espera el Wanda.

Suárez i Coutinho van coincidir als vestidors del Liverpool una temporada i mitja. Curiosament, el mateix temps que hauran coincidit als vestidors del Camp Nou un cop hagi acabat aquesta temporada. L’uruguaià va arribar a Anfield el 2011 procedent de l’Ajax i Philippe s’hi va unir en el mercat d’hivern del 2013. Allà va néixer i es va fer forta la seva amistat. Una complicitat que encara avui dura. Amics i veïns a Woolton, al sud de Liverpool, i amics i veïns ara també a Castelldefels.

Estimats a Anfield

Coutinho va arribar a Liverpool per una recomanació de l’entrenador Rafa Benítez als dirigents d’Anfield, a qui va assegurar que incorporarien un futbolista de gran talent i que podria acabar esdevenint una figura de “talla mundial”. Els anglesos van pagar 8,5 milions de lliures per ell confiant en les paraules del tècnic madrileny. Luis Suárez, que aleshores ja era un dels ídols del Liverpool, el va apadrinar i va vetllar per la seva bona adaptació, com també va fer quan el brasiler va fitxar pel Barça.

Coutinho era un jove talent a la recerca de la consagració que ja havia jugat a l’Inter i també en la lliga espanyola cedit a l’Espanyol. Al Liverpool ho va aconseguir. El temps que van coincidir en el conjunt anglès, Luis Suárez va saber aprofitar a la perfecció les assistències del seu company. En un futbol que en principi no el beneficiava, Coutinho es va anar convertint en un dels referents del Liverpool. Allà es va guanyar el sobrenom de Petit Mag. En el seu periple en la Premier, però, hi van faltar els títols, un dels motius pels quals va reclamar que el deixessin marxar al Barça. No ho va poder fer a l’estiu, però sí en el mercat d’hivern del 2018 i després que el Barça pagués per ell ni més ni menys que 160 milions d’euros (120 milions d’euros fixos més 40 milions d’euros en variables). Menys, uns 80 milions d’euros, havia pagat el Barça el 2014 al Liverpool per Luis Suárez. En total, una inversió de 240 milions d’euros pels dos futbolistes. Sobradament amortitzada està l’operació en el cas de Luis Suárez pel rèdit que ha ofert.

Suárez ja ha guanyat 13 títols amb el Barça. Philippe, per la seva banda, ja ha alçat més títols (5) en el temps que fa que és al Barça que no pas al Liverpool, club en què sols va aconseguir reconeixements individuals. “Serà un partit molt especial, la meva primera semifinal de la Champions; tinc moltes ganes de fer un bon partit. Vaig defensar cinc anys el Liverpool i hi vaig ser molt feliç, però avui defenso uns altres colors i vull guanyar”, explicava ahir mateix en una entrevista als mitjans oficials del club. Coutinho coneix el potencial del seu exequip, sobretot el del trident Firmino-Salah-Mané. “Són molt forts atacant, els defenses i els mitjos treballen molt perquè ells puguin marcar. Però nosaltres estem concentrats i tenim una mentalitat forta, perquè la Champions és el gran objectiu del grup.” “La tornada a Anfield serà emocionant. És un estadi molt especial, té una atmosfera increïble amb els aficionats. Serà molt especial.”

Serà un retrobament emotiu per a l’actual dorsal 7 del Barça i també per a l’home que va lluir el dorsal 7 allà a Anfield, un Luis Suárez que en la seva etapa al Liverpool va lluir el mateix número que jugadors mítics del club com ara Kevin Keegan i Kenny Dalglish.

L’uruguaià és un animal competitiu. Ho certifiquen els 176 gols que ha marcat en les seves cinc temporades al Barça i ho transmeten també les seves paraules ahir a Barça TV: “Aquests últims dies he estat parlant amb Henderson. Guardo bons records de la meva etapa allà. Serà un retrobament especial. Jugar contra el teu exequip sempre és un al·licient, però això no ens pot distreure. Ara defensem la samarreta del Barça i tenim unes semifinals de la Champions en l’horitzó. No hi ha marge per a les emocions. A Europa, qualsevol mínima distracció et pot deixar fora de la competició. Haurem de fer els dos millors partits de la temporada si volem jugar la final.” “Aquest any hem d’estar a l’altura del que ens demana el club. Afrontem l’eliminatòria amb la il·lusió intacta i amb ganes de treure’ns l’espina de les últimes temporades”, admet l’uruguaià.

240

milions

per venir al Barça

82

gols

Suárez com a ‘red’

54

gols

Coutinho com a ‘red’

MÀXIMA CONCENTRACIÓ

Jugar contra el teu exequip és un estímul, però en unes semifinals no hi ha lloc per a emocions ni distraccions
Luis Suárez

BONS RECORDS D’ANFIELD I LIVERPOOL

Vaig defensar cinc anys el Liverpool i hi vaig ser molt feliç, però ara defenso uns altres colors i vull guanyar
Coutinho
Guardo bons records de la meva etapa allà. En els últims dies he parlat amb Henderson... Serà especial
Luis Suárez
Anfield és un estadi molt especial i té una atmosfera increïble. El partit de tornada serà un partit molt especial per a mi
Coutinho

Coutinho-Dembélé, el dilema

Ernesto Valverde possiblement avui no donarà cap pista sobre qui sortirà en l’onze inicial contra el Liverpool, però alguns detalls fan presagiar que Coutinho parteix amb avantatge respecte a Dembélé. El brasiler va ser substituït en la mitja part del duel contra el Llevant, tot i que estava sent un dels millors del partit, així que sembla que el tècnic el volia reservar de cara a la cita de la Champions. Contra el Llevant, Coutinho i Dembélé van intervenir en 44 ocasions, malgrat que el francès va jugar els 90 minuts. El brasiler va rematar cinc cops a porteria, mentre que el francès només un.

El repte de marcar contra el Liverpool

Suárez arriba al partit contra el Liverpool sense saber encara què és marcar en l’actual edició de la Champions. En la lliga és el tercer màxim golejador, amb 21 gols, curiosament tants com n’ha marcat Mohamed Salah en la Premier, però Europa se li està resistint aquesta temporada. La seva actuació va ser decisiva contra el United en el seu retorn a Old Trafford, ja que va provocar el gol en pròpia porta de Luke Shaw, però se li resisteix el gol. Lluny del Camp Nou, de fet, no marca des del 2015. El retrobament amb el Liverpool, l’escenari idoni per posar fi a la mala ratxa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)