Barça

El perfil

Lluís Cortés

Molts anys de mastegar sorra

Gran coneixedor del futbol femení, Cortés va començar el curs com a assistent i l’acabarà dirigint el Barça en una final europea

Les jugadores que l’han tingut destaquen la seva tranquil·litat i positivitat a l’hora de transmetre

“Les sensacions eren dolentes, però arran de la seva entrada vam fer un canvi de xip”, diu Melanie

El destí tenia preparat a Lluís Cortés viure una fita històrica com a protagonista després d’anys de treballar a l’ombra. Sense experiència en conjunts amateurs de primer nivell, el preparador de Balaguer va iniciar l’any com a assistent en el cos tècnic de Fran Sánchez i l’acabarà dirigint el primer equip de la lliga espanyola que arriba a una final de la Champions League. “Durant molts anys he passejat per camps d’arreu del territori sense gairebé espectadors buscant jugadores per a la selecció. Aquesta final també és un reconeixement per a la gent que ve des de baix”, va reivindicar Cortés just després de superar el Bayern en les semifinals de la màxima competició europea.

Forjat com a tècnic en les categories inferiors de la selecció catalana i gairebé sempre vinculat al futbol femení –abans havia estat entrenador a la base i el femení del Lleida i coordinador al Balaguer–, Cortés, de 32 anys, ha crescut al costat de les noves generacions de futbolistes del país i ha seguit de primera mà l’auge del futbol femení. “El seu gran avantatge és que s’ha enfrontat a aquest repte coneixent molt bé l’entorn”, explica Marc Vives, director esportiu de la FCF en l’època de Cortés entrenant la quadribarrada. “Pel que fa a coneixements, domina molt tots els aspectes, però sobretot destaca com a gestor de grups. Té un tarannà molt sociable i empàtic, ideal per gestionar un vestidor com aquest. Això, sumat a la seva professionalitat i rigidesa, li permet controlar molt bé els grups”, afegeix Vives sobre un entrenador que va agafar el timó del vestidor del Barça en un moment delicat després de la destitució de Fran Sánchez. L’equip acabava d’empatar en el derbi contra l’Espanyol i, tot i dependre de si mateix per aconseguir tots els títols, la direcció esportiva va decidir un canvi de rumb que el vestidor va agrair: “Les sensacions eren dolentes i l’equip estava molt apagat, però arran de la seva entrada vam fer un canvi de xip i ara estem molt contentes. És un entrenador molt positiu, que ajuda molt les jugadores i sempre intenta aportar sensacions positives”, diu la defensa Melanie Serrano, que ha viscut en primera persona el canvi de l’equip, que, tot i no poder alçar ni la lliga ni la copa, ha firmat un tram final de temporada espectacular.

La senzillesa feta virtut

“És meticulós i prepara molt bé els partits, però ho transmet tot amb molta calma i paciència. La clau en un entrenador és que sàpiga aportar solucions en plena situació d’estrès i ell ho aconsegueix. Li agrada competir i vol treure el millor de cada jugadora i sap com transmetre-ho”, hi afegeix la catalana Sofi Hernández, ara jugadora de l’Albacete i que va coincidir amb el tècnic de Balaguer a la sub-18 quadribarrada, en una línia similar a la de Marc Vives: “No m’ha sorprès res del que està passant: té molts coneixements i els sap transmetre d’una manera senzilla, que és el que es necessita en un vestidor.”

A més, tot i haver arribat al Barça tot just ara fa dos estius, Cortés ha mamat des de l’inici una manera d’entendre el futbol molt semblant a la que es demana al conjunt blaugrana: “S’adapta molt bé al que l’equip necessita, però a la selecció intentàvem sempre tenir la pilota. És un entrenador a qui no li fa por portar el pes”, hi afegeix Hernández.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)