Barça

Un últim tango, Jasper?

Cillessen jugarà dissabte la seva tercera final de copa seguida amb el Barça, coincidint molt probablement amb el seu adeu com a blaugrana

Mai ha jugat al Benito Villamarín, però sí que sap què és enfrontar-se a un València que en les semifinals del 2018 no el va poder batre en 180 minuts

Jasper Cillessen jugarà dissabte la seva tercera final de copa amb el Barça. La tercera seguida. Coincidirà amb l’últim capítol de la temporada 2018/19 del vigent campió de lliga. Messi i el barcelonisme somiaven des del dia del Gamper en un últim partit l’1 de juny al Wanda, però la clausura serà el 25-M al Benito Villamarín. Espera el doblet. Espera el cinquè títol de copa del Rei seguit en els últims cinc anys. Mai cap equip de la lliga espanyola ho ha aconseguit fins ara. A Itàlia, el Juventus ho hauria pogut fer aquest any, però l’Atalanta va evitar-ho. A França va ser el Rennes qui va impedir la cinquena corona seguida del PSG. Però ni el Barça ni Cillessen volen sentir a parlar de la paraula maledicció. El porter holandès anhela un final feliç.

A ningú se li escapa que la final contra el València podria ser amb tota probabilitat l’últim partit de Cillessen com a blaugrana. L’estiu passat ja es va especular molt amb una possible sortida seva, però finalment totes dues parts van apostar per la continuïtat. Sembla difícil que es repeteixi ara el mateix escenari. La fam de Cillessen per ser titular en un altre gran club d’Europa continua intacta, i retenir-lo una altra vegada s’entreveu complicat. El lícit camí de l’ambició truca de nou de la porta. Als seus 30 anys, Cillessen anhela nous reptes, i el Barça no el pot satisfer. Marc-André ter Stegen li barra el pas.

Cillessen vol marxar. Ho té decidit. Però ho vol fer amb el doblet. Vol la copa. Aquella copa que se li va resistir sempre amb l’Ajax, però que a Barcelona s’ha convertit en la seva competició predilecta. El seu hàbitat natural. La de dissabte serà la seva tercera final. La va jugar el 2018 contra el Sevilla i la va guanyar (0-5). La va jugar el 2017 contra l’Alavés i la va guanyar (3-1). Dues finals i només un gol en contra, aquell de Theo Hernández de falta, ara fa dos anys.

Confiança del grup

Els dos errors de Cillessen en l’últim partit de lliga a Ipurua contra l’Eibar han generat alguns dubtes en l’entorn. No va estar bé en el gol de Cucurella ni tampoc en el de De Blasis. No va tapar bé el seu pal en el primer i va rebutjar malament amb el pal en el segon. Però Cillessen és molt més que aquestes dues fotografies puntuals. La confiança de Valverde i el vestidor en el porter holandès és absoluta. L’avala l’excel·lent nivell demostrat al llarg de la seva trajectòria en el Barça i l’avalen grans fotografies: com aquella aturada apoteòsica al seu compatriota Bas Dost en un partit de Champions contra l’Sporting, o aquella altra en les semifinals de copa de l’any passat a Gayà, una altra una acció de purs reflexos. També aquest any ha fet grans intervencions. Cillessen va ser un dels noms destacats en l’eliminatòria de quarts contra el Sevilla. Heroi en la remuntada al Camp Nou. Va aturar un penal decisiu a Banega i va lluir-se davant aquella rematada d’esperó d’André Silva. Gran estirada i gran mà a baix. Valor segur.

El dorsal 13 del Barça arriba a la final rodat, després d’haver tingut un cert protagonisme en les últimes jornades de lliga. Aquesta temporada ha disputat un total d’onze partits, tres en la lliga (Celta, Getafe i Eibar), sis en la copa (les eliminatòries contra el Sevilla, el Llevant i la Cultural Leonesa) –va ser baixa en els dos partits de semifinals contra el Real Madrid–, un partit de Champions (Tottenham), i un altre de la supercopa de Catalunya (Girona). Ha encaixat un total de 12 gols. Una mitjana de més d’un gol per partit. De fet, només ha pogut deixar la seva porteria a zero tres vegades. Contra el Getafe i en un dels dos partits de copa contra la Cultural i el Llevant. Millor estadística té a escala global des que vesteix la samarreta del Barça. En 31 partits oficials ha encaixat 23 gols, una mitjana de 0,74 gols per partit.

El de dissabte serà també el seu tercer cara a cara contra el València. No ha rebut cap gol fina ara contra l’equip valencianista. En els dos partits de semifinals de la temporada passada va acabar invicte. Porteria a zero al Camp Nou (1-0) i porteria a zero a Mestalla (0-2). Coneix Sevilla, però només el Sánchez Pizjuán. Serà el seu debut al Benito Villamarín. Debut i possiblement el seu últim ball.

31

partits

en tres cursos

23

gols rebuts

Una mitjana de 0,74

Ter Stegen, sense final i ni amb Alemanya

Marc-André ter Stegen es perdrà la final de copa contra el València. Baixa cent per cent confirmada. El club va emetre ahir un comunicat informant que les molèsties al seu genoll dret persisteixen i no podrà ni tan sols asseure’s a la banqueta com a suplent de Cillessen. El porter alemany tampoc ha entrat en la convocatòria de Joachim Löw amb Alemanya per als partits de classificació per a l’Eurocopa del 2020 contra les seleccions de Bielorússia i Estònia dels dies 8 i 11 de juny.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)