Barça

La gran decisió

El president del Barça està rebent pressions internes perquè posi fi a l’etapa Valverde, però Bartomeu continua defensant la seva continuïtat

Se sent amb ànims per seguir a la banqueta

Si l’estiu passat la gran decisió va tenir com a protagonista Antoine Griezmann, molts altres actors estan implicats en la gran decisió que ha de prendre la junta directiva del Barça en el mateix espai de temps d’aquest any 2019. Pagar la clàusula de rescissió del francès (120 milions) o descartar la seva arribada és una de les coses a decidir per la directiva, però el president, Josep Maria Bartomeu, ha de prendre abans una altra decisió molt més important que la de contractar o no el jugador de l’Atlético de Madrid. Aquesta decisió és la continuïtat o no d’Ernesto Valverde a la banqueta.

Després de la desfeta d’Anfield contra el Liverpool, qualsevol anàlisi de la situació esportiva va quedar ajornada fins després de la final de copa. La derrota de dissabte passat contra el València a Sevilla ha agreujat la situació d’un equip que ha guanyat la lliga amb autoritat, però que no ha complert objectius en les altres competicions, havent caigut per segona temporada consecutiva de manera molt dolorosa a la lliga de campions. Des que Undiano Mallenco va xiular el final del partit al Benito Villamarín han estat moltes les veus que demanen la destitució del tècnic. Bartomeu va tornar a mostrar la seva confiança en Valverde tot just acabar el partit, com havia fet després de l’eliminació europea, però els dubtes han anat apareixent amb el pas de les hores i les pressions que va rebent el president es multipliquen. Bartomeu, però, ha apostat per fer una profunda reflexió personal i no prendre cap decisió en calent en una lluita del seu desig i també el dels jugadors contra les veus externes que li demanen que marxi Valverde.

El president, tot i les dures derrotes de Liverpool i Sevilla, continua sent partidari de la continuïtat de l’entrenador, a qui va renovar aquest mateix any per una temporada. És cert, però, que els dubtes són més grans que fa unes setmanes. La raó és que una bona part de l’afició demana un relleu a la banqueta i de la mateixa opinió és una part dels seus companys de directiva que veuen imperdonables les desfetes de Roma del curs passat i de Liverpool de la temporada que ha acabat aquesta setmana.

Una possibilitat prevista per aquesta part de la directiva és que Valverde decidís marxar ell i no complir l’any de contracte que li queda, però el tècnic se sent amb forces per continuar després d’haver guanyat dues lligues en dos anys a la banqueta del Barça i d’haver rebut el suport de les vaques sagrades de la plantilla, Leo Messi inclòs, que es va mostrar partidari de la continuïtat de l’entrenador abans de la final de copa. De fet, que la plantilla hagi apostat públicament per la continuïtat de l’entrenador és una de les raons per les quals el president continua pensant que Valverde ha de ser l’entrenador del Barça la temporada vinent.

Pel que pugui passar, un canvi d’opinió de Valverde o que els directius que estan pel relleu convencin Bartomeu, des de la direcció esportiva es treballa en diferents entrenadors. Ronald Koeman, l’heroi de Wembley i actual seleccionador holandès, és un d’ells. També ho és el català Robert Martínez, actual seleccionador belga. Altres noms que apareixen en l’horitzó són els de Massimiliano Allegri, que acaba de deixar la Juventus, i el de Thierry Henry, que va ser ajudant de Robert Martínez en la selecció belga en el passat mundial, en què van ser semifinalistes. El francès, però, ha perdut pistonada després d’una experiència negativa en el Mònaco.

Són aquests alguns noms d’entrenadors que podrien substituir Valverde, però la banqueta del Barça no és l’única gran decisió que ha de prendre Bartomeu en els propers dies. El primer que ha de fer el president és marcar la línia que ha de seguir el club en matèria esportiva i quin estil futbolístic ha de tenir el Barça. Perquè no és el mateix que l’entrenador sigui Valverde, Koeman o Allegri. La decisió sobre l’entrenador, amb l’opinió de la directiva, l’hauria de prendre la direcció esportiva, però és que abans Bartomeu hauria de decidir sobre els actuals responsables d’aquesta àrea del club, en una altra important decisió. Com amb Valverde, hi ha una part de la junta que demana la destitució de l’actual mànager esportiu, Pep Segura, a qui es considera responsable d’una mala planificació, de les absurdes arribades de Boateng i Murillo en el mercat d’hivern, de fitxatges errats com el de Malcom el passat estiu i de no haver encertat amb els substituts de Neymar quan el brasiler va decidir pagar la seva clàusula de rescissió i marxar al PSG, especialment amb la contractació de Coutinho. Segura, a qui s’acusa també de ser el màxim responsable que el Barça s’hagi anat apartant del model que l’ha fet gran, va ser una aposta personal de Bartomeu. És per això que el president no vol precipitar-se, tot i saber que han de passar coses i que s’han de prendre decisions valentes després d’un final de curs molt mogut. És moment de les grans decisions. S’ha d’esperar a saber quina és la primera.

LA DIRECTIVA

Hi ha un sector que considera Valverde responsable de les derrotes

LA PLANTILLA

Avala la continuïtat del tècnic i Bartomeu valora aquest desig

RELLEUS

Per si finalment Valverde no continua, Koeman i Robert Martínez estan en l’agenda

PEP SEGURA

Un grup de directius aposten també per un canvi en la direcció esportiva

De Ligt no descarta seguir a l’Ajax

El central de l’Ajax Matthijs de Ligt és una de l’estrelles del mercat. Un dels equips que més s’han interessat pels seus serveis és el Barça, però també ho han fet altres com el Manchester United i el Bayern de Munic. El jugador ha ajornat qualsevol decisió sobre el seu futur fins després de la disputa de la fase final de la Nations League. Holanda, amb De Ligt i també amb Cillessen i De Jong, jugarà una semifinal contra Anglaterra el 6 de juny. Si guanya, disputarà la final contra el guanyador del Portugal-Suïssa tres dies després. De moment, De Ligt, que va descartar jugar a Anglaterra, no ha descartat continuar a l’Ajax el curs vinent. “Tinc contracte i és una possibilitat. Mai dic mai. El meu somni des de petit era jugar a l’Ajax i estic content amb això”, va dir a NOS. El Barça està disposat a fer un esforç per un jugador que ha pujat la seva cotització, però De Ligt avisa que no tot són els diners: “Valoraré on puc jugar més minuts.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)