Barça

Adeu i gràcies

Boateng i Murillo, dues taques en l’expedient de la temporada 2018/19, marxen amb un rendiment nul i havent fet posar vermella la direcció esportiva. Punt final també per a Vermaelen

Kevin Prince Boateng marxa del Barça amb una lliga. Jeison Murillo ha tancat la temporada amb dos títols. Campió de lliga amb el Barça i campió de copa amb el València. Més premi que rèdit. El seu pas pel Camp Nou ha estat simplement desolador. Tots dos amplien palmarès, sí, però cap d’ells dos deixa petjada a Barcelona. Rendiment nul. És així. El rol i la transcendència de tots dos futbolistes en aquest mig any que han militat al Barça ha estat absolutament residual. Cap protagonisme en els plans d’Ernesto Valverde. Dues operacions que haurien de fer posar vermell més d’un.

Tant Boateng com Murillo van arribar en l’última finestra de mercat amb l’etiqueta de comodins dins un context d’emergència. Els problemes de genoll de Luis Suárez durant el primer tram de la temporada i sobretot la marxa de Munir al Sevilla en el mercat d’hivern exigien fer algun tipus de moviment per reforçar l’atac. En un costat de la balança hi havia donar l’alternativa a joves del filial com ara Abel Ruiz, un nou més de referència, o futbolistes de banda com ara Carles Pérez i Collado. A l’altre costat, buscar una oportunitat de mercat, amb un futbolista consagrat, que tingués experiència en la lliga i a Europa, i a cost pràcticament zero. La direcció esportiva va apostar per aquest segon escenari i transcorreguts poc més de cinc mesos resulta evident que Kevin Prince Boateng no era el nom. Potser tampoc l’escenari. Bufetada al model. D’esquenes a la Masia. Per perfil complia els requisits, però només per perfil. Internacional, amb experiència a LaLiga i factible econòmicament. Però avui dia segurament el milió d’euros pagat al Sassuolo per la seva cessió resulta car.

Boateng, que ara està de vacances a Eivissa amb la seva família, acaba la seva cessió al Barça formalment el pròxim 30 de juny, però ja sap que no tornarà a vestir la samarreta blaugrana. El ghanès té contracte amb el Sassuolo fins a l’any 2021 i sap que el 4 de maig a Balaídos va jugar per última vegada amb el Barça. Marxa del club sense haver marcat cap gol i havent jugat únicament quatre partits des del gener, tres en la lliga (Valladolid, Osca i Celta) i un altre en la copa del Rei (contra el Sevilla).

Curiosament, Jeison Murillo ha disputat els mateixos partits oficials amb el Barça que Boateng (4). Contra el Celta i l’Osca en la lliga i els dos partits de l’eliminatòria contra el Llevant en la copa. Tampoc ell ha seduït Valverde. El colombià va arribar al Camp Nou procedent de Mestalla per les necessitats que tenia l’equip a l’eix de la defensa. Amb Samuel Umtiti pràcticament tot el curs inèdit pel seu problema de genoll i amb Thomas Vermaelen com a pacient habitual en la infermeria era necessari fitxar.

Pep Segura, Eric Abidal i Ernesto Valverde es van trobar amb el mateix dilema que en el cas del davanter. Fitxar un central experimentat a baix cost com a solució temporal o apostar pel planter. Es va pactar la primera opció i també ha sortit malament. La desfeta contra el Llevant en la copa i tot el sidral posterior amb el tema de la possible alineació indeguda va deixar Chumi tocat de mort. Però Murillo tampoc ha estat una solució real a l’hora de la veritat. Piqué i Lenglet ho han hagut de jugar absolutament tot.

Boateng i Murillo no han encaixat per una qüestió d’estil. Però el to físic tampoc ha ajudat. El seu estat de forma ja quan van aterrar no era l’idoni.

El Barça no exercirà l’opció de compra per cap dels dos jugadors. Abusius resulten els 25 milions d’euros pactats en el seu dia amb el València vistes les prestacions. Tots dos estan fora del Barça. Marcelino, de fet, tampoc vol el colombià. Ni el volia abans ni el vol ara. Garay, Paulista i Diakhaby li tanquen la porta. També fora de mercat estan els 8 milions pactats amb el Sassuolo per la compra definitiva de Boateng.

El ghanès i el colombià encapçalen l’operació sortida. Tampoc continuarà Thomas Vermaelen. El central belga acaba contracte el 30 de juny. El seu cas és diferent. Les lesions no l’han deixat sentir-se futbolista. Gairebé una trentena de lesions en els últims dotze anys com a professional. Una barbaritat. Aquesta temporada ha participat en 12 partits oficials, nou d’ells en la lliga, un en la copa del Rei i dos en la Champions. Valverde l’ha utilitzat com a central i fins i tot desplaçat a la banda, però no ha tingut regularitat. Només en la lliga, en aquest segon any amb Valverde a la banqueta, el belga ha jugat quasi la meitat de minuts dels que va gaudir la temporada anterior (587 en aquesta lliga 2018/19; 1.018 minuts en la lliga 2017/18).

Vermaelen, que marxa amb la carta de llibertat, tanca la seva etapa al Barça després de quatre temporades i 53 partits oficials. I igual que Boateng i Murillo, millor palmarès que prestacions. El belga, des que va aterrar al camp Nou l’any 2014 –la temporada 2016/17, recordem-ho, va estar cedit a la Roma– ha guanyat quatre lligues, quatre copes del Rei, una supercopa d’Espanya, una Champions i un mundial de clubs. Onze títols en total.

ROL TESTIMONIAL

Boateng i Murillo deixaran el Barça el 30-J, havent jugat només 4 partits cadascun

DOS FIASCOS

El fracàs de les dues operacions posa més pes a les motxilles de Pep Segura i Abidal

DE VIDRE

Vermaelen diu adeu al club després de quasi 30 lesions en els últims 12 anys
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)