Barça

JOAN VILÀ

EXRESPONSABLE DE L’ÀREA DE METODOLOGIA DEL FC BARCELONA

“El món ha admirat com hem guanyat, no el que hem guanyat”

“Si no pugen jugadors fets a casa molt preparats i amb la idea de joc molt clara el model no es pot portar a terme”

“No crec que el problema sigui de captació, però volen saber que hi ha possibilitats d’arribar i si aquesta opció s’estronca aquesta capacitat de captació va baixant”

És de sobres conegut que amb Segura discrepem; no parlo de sistemes, sinó d’idea de joc
Em puc mullar i dic que Xavi serà entrenador del Barça; té els coneixements i és intel·ligent
El model no està obsolet i si el perds deixarem de ser més que un club per ser un club més

Joan Vilà es un dels arquitectes del conegut com a model Barça. Un dels guardians de l’estil que han fet del club blaugrana un club admirat i respectat arreu. Fa un any el responsable de la direcció esportiva del FC Barcelona va decidir no renovar-lo i prescindir dels seus serveis. Ara, des d’un altre àmbit i des de la distància, observa amb preocupació com el club cada cop s’allunya més de l’estil de joc que el va fer recognoscible i també guanyador.

Des que va marxar del Barça, a què es dedica?
Des que vaig sortir, estic amb el meu fill en una empresa que es diu Go Up Players. Fem assessorament a jugadors professionals, molts d’ells internacionals. Ja ho feia mentre treballava al Barça perquè sempre m’ha agradat. Estic molt content, ens va bé i n’estic satisfet.
Anem al gra. Una de les crítiques aquests últims anys és que el club s’està allunyant cada cop més del seu model. Comparteix el diagnòstic?
Sí. L’àrea de metodologia ja no hi és. Es va crear el 2011 quan el Pep [Guardiola] i el Zubi [Andoni Zubizarreta] em van trucar per portar-ho a terme. Va anar molt bé, però els últims dos anys abans que marxés, el Paco [Seirul·lo] i jo ja no teníem contacte amb els tècnics ni amb els jugadors. Crec que s’està perdent l’essència del model i mantenir-lo costa molt. S’està desvirtuant.
L’altre dia, Víctor Font, un dels candidats a la presidència del Barça, assegurava que després que pleguin Messi i aquesta generació de jugadors caldria ser encara més radical en l’estil i el model de joc instaurant per Cruyff. També ho veu així?
És evident que aquest model ha anat molt vinculat als jugadors que han crescut aquí a la casa i també liderats per un tècnic d’aquí, Guardiola. Quan van marxar Puyol, Xavi, Iniesta, que són institucions, tot això es va anar desvirtuant. Messi, Busquets, Piqué també aniran marxant i si no pugen jugadors fets a casa molt preparats i amb aquesta idea de joc molt clara el model no es pot portar a terme, o fer-ho de manera molt light. Els jugadors que van anar venint van anar amarant-se del model però el gros era de gent de la casa que el coneixia i ara això és més difícil.
La direcció esportiva del FC Barcelona ara està en mans de Pep Segura. No és cap secret dir que no comparteixen el mateix criteri.
Sí, és de sobres conegut que discrepem. I no parlo de sistemes, sinó de la idea de joc. Pensem de manera diferent.
Precisament, és una figura que ha rebut crítiques des de fora però que tampoc genera unanimitat dins del club. Sobretot arran de l’eliminació europea. És injust?
No vull valorar-ho perquè tampoc ho sé exactament. Però ara l’exigència d’un club com el Barça és enorme i quan no es guanya tot sempre hi ha crítiques. Sembla que sigui un fracàs però s’ha guanyat la lliga de manera contundent. Els resultats, tret d’alguns casos concrets, han estat bons. Potser sí que no s’han complert totes les expectatives amb el joc.
L’ascensor entre el filial i el primer equip està espatllat?
Això sí que és evident, i no ho dic jo. Des de Sergi Roberto o Aleñá no ha pujat cap jugador més al primer equip. I és un problema important sempre que l’objectiu sigui mantenir el nostre model i la nostra idea del joc. Si una cosa ha admirat el món és la manera com hem guanyat, no el que hem guanyat. Necessitem que pugin jugadors per continuar amb el model. Jo no crec que estigui obsolet, i si es perd deixarem de ser més que un club per ser un club més.
De talent, a la Masia, però, n’hi ha.
Sens dubte. No crec que el problema sigui de captació, no és això el que es fa malament. La gent vol venir al Barça però volen saber que hi ha possibilitats d’arribar a dalt. Perquè si aquesta opció s’estronca aquesta capacitat de captació va baixant. I això ja està passant ara. Hi ha molt talent al Barça però al juvenil i al filial s’ha de fer un treball molt rigorós i creure molt en la idea. I no és fàcil, perquè parlem d’un model creatiu, en què preval la intel·ligència i el nivell tècnic. I tot al voltant de la pilota. És més difícil crear que destruir. I, per descomptat, entendre el joc.
Quins factors assenyalaria com a clau del model del Barça?
Seria molt llarg d’explicar-ho tot però ho resumiré en tres punts. El primer és que el jugador és l’element fonamental. Volem treure el màxim talent del jugador. Un altre element de referència és la pilota. La volem tenir sempre, per disfrutar jugant i no pensar en altres coses. És l’epicentre de tot. I per últim, tot el talent que pugui tenir individualment cadascun dels jugadors s’ha de compartir amb l’equip. S’ha de pensar absolutament en el col·lectiu.
Vostè va ser una figura cabdal per a Xavi Hernández. Li augura un gran futur a les banquetes?
No tinc cap dubte que Xavi serà un gran entrenador. Respecte a Guardiola pensava el mateix. I serà un gran entrenador amb aquest model perquè ell n’és el màxim exponent. Té els coneixements, és empàtic i és molt intel·ligent. També té la personalitat adequada.
També per dirigir el primer equip del Barça?
En aquest sentit em puc mullar: serà entrenador del Barça. El que no sé es quan. Però si una cosa domina el Xavi és el timing i ja ho decidirà quan toqui.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)