Barça

Sempre perseguit per la controvèrsia

Un adeu cantat. Pep Segura rescindeix el contracte amb el Barça després de quedar-se sense les atribucions en el futbol formatiu i de perdre la confiança de bona part de la directiva

Amb la dimissió de Jordi Mestre com a vicepresident esportiu a principis de mes, tothom tenia clar que Pep Segura, el mànager general esportiu, no tardaria a caure. Ahir es va fer oficial. A través d’un breu comunicat, el club va informar que havien acordat la rescissió del seu contracte i li agraïen els serveis prestats i li desitjaven molta sort en el futur. L’exvicepresident era el seu principal avalador dins de la junta i va decidir plegar després de no compartir les crítiques que els seus companys de consell dedicaven a la feina feta pel ja exexecutiu. Ja feia molt de temps que la figura de Pep Segura generava controvèrsia entre els diferents membres de la junta directiva, però sempre havia tingut la confiança de Josep Maria Bartomeu i Jordi Mestre, que s’havien resistit a tallar-li el cap o a restar-li alguna de les atribucions.

Però sense el seu gran defensor dins el club, els crítics amb Segura es van fer forts i van aconseguir convèncer el president perquè laminés el seu poder traient-li el control del futbol formatiu amb el fitxatge de Patrick Kluivert. Precisament aquest és el principal motiu del seu adeu. I encara s’esperen més canvis organitzatius en el futbol de base. Una clara mostra de desconfiança cap a la feina feta per Segura en aquesta àrea, més enllà que també se l’hagi censurat per alguns fitxatges fets aquesta temporada passada, com els de Boateng o Jaison Murillo.

Era mànager general esportiu des del juliol del 2017. Va ser un càrrec de nova creació que deixava per sota seu el de secretari tècnic, aleshores ocupat per Robert Fernández, al qual Pep Segura decidiria no renovar malgrat que Ernesto Valverde va assegurar públicament que li agradaria que continués. Però Segura va optar per incorporar Éric Abidal i Ramon Planes malgrat la bona feina feta per Robert com a màxim responsable esportiu. Però de problemes ja n’havia tingut des que va arribar, el 2015, quan Josep Maria Bartomeu el va nomenar secretari tècnic del futbol formatiu. La seva incorporació ja va generar alguns recels perquè Pep Segura mai ha estat un ferm defensor del model i l’estil del Barça. Les seves idees eren unes altres i ràpidament va topar amb els que sí que consideren que l’ADN del Barça i el seu model són intocables i un tresor a preservar.

L’àrea de metodologia que van idear Andoni Zubizarreta i Pep Guardiola i que estava a les mans de Joan Vilà i Paco Seirul·lo va ser desmantellada, i també molts entrenadors de la casa estaven disconformes amb els seus mètodes i el seu pensament futbolístic. Influenciat pel seu pas per la lliga anglesa (va treballar al Liverpool amb Rafa Benítez), Pep Segura va canviar el llibre d’estil dissenyat per Vilà i va donar més importància a un estil diferent, insistint més en el futbol directe amb més centrades a l’àrea i rematades de cap que no pas en el futbol associatiu que sempre ha distingit el Barça. Sorprenents també van ser algun dels fitxatges que va fer per al filial amb la intenció que mantingués la plaça a segona A, que acabaria perdent igualment. Se l’acusa també de ser el responsable que algunes promeses de la Masia hagin deixat el Barça en aquests últims anys i que l’ascensor entre el B i el primer equip s’hagi aturat.

Persona de fort caràcter, ha tingut algunes topades amb diverses persones que no l’han ajudat a guanyar-se admiradors, sinó més aviat detractors. Fins i tot dins del primer equip. Una de les seves polèmiques més recordades va ser l’agost del 2017, quan va responsabilitzar Piqué de la derrota en el primer partit de la supercopa contra el Real Madrid per haver-se fet un gol en pròpia porta. Sergio Busquets va ser l’encarregat de contestar-lo i va enviar-li un toc d’atenció contundent. “Va ser una jugada de simple mala sort. No es pot dir que vam perdre 1-3 per això. No estic d’acord amb el que va dir ni crec que sigui la millor manera d’expressar-se. I menys des de dins el club, assenyalant directament un jugador.” Segura no va tornar a parlar dels partits després d’aquell incident.

Amb la marxa de Pep Segura serà Abidal qui tindrà el màxim poder a l’àrea esportiva del primer equip i informarà directament Bartomeu, que ha assumit les funcions de vicepresident esportiu, i la comissió esportiva, on hi ha Javier Bordas, Silvio Elías i Xavier Vilajoana.

SENSE PERFIL BARÇA

Una de les crítiques que se li han fet és que no és un ferm defensor de l’estil Barça

DETONANT

El fet que li hagin tret atribucions en el futbol de base ha estat clau per al seu adeu

Zubi, Robert, Segura i ara Abidal

Éric Abidal és el quart màxim responsable esportiu sota la presidència de Josep Maria Bartomeu, després de l’adeu acordat de Pep Segura. Són massa noms diferents en un càrrec que necessita estabilitat. Bartomeu va accedir a la presidència el gener del 2014 després de la dimissió de Sandro Rosell pel cas Neymar. En aquell moment el director esportiu era Andoni Zubizarreta, que va ser destituït el gener del 2015. Va ser substituït per Robert Fernández, però el juliol de l’any 2017 li van posar Pep Segura per sobre amb el càrrec de mànager general esportiu. I va ser Segura qui va decidir no renovar-lo, fent que Robert deixés el club el juny del 2018. I ara és Abidal el que té el màxim poder executiu en la parcel·la esportiva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)