Barça

‘Overbooking’ al mig

L’arribada de Frenkie de Jong, la reubicació de Roberto i la necessitat de donar minuts a Aleñá i Riqui Puig endureix la competència al mig del camp

Arthur, conscient d’això, avança la seva tornada

Fa ara un any, en l’estrena del Barça en la lliga contra l’Alavés, Ernesto Valverde va sortir amb Busquets i Rakitic com a únics migcampistes naturals, en un onze que permutava amb assiduïtat del 4-3-3 al 4-4-2 segons les exigències del guió. Canvi de registre atac-defensa, amb Dembélé exigit a tasques defensives a una banda i Nélson Semedo i Sergi Roberto ocupant l’altra banda, en un doble lateral. Arthur i Arturo Vidal, aleshores encara poc emmotllats als automatismes de l’equip, van sortir a jugar els últims tretze i cinc minuts respectivament, en el que va representar el debut oficial a la lliga per a tots dos. Ara, a quinze dies de l’inici del nou campionat, Valverde es troba amb un escenari completament diferent davant la imminent visita a San Mamés. Un ventall d’elecció més gran, cert, però la major opció de tria també constata una realitat: certa saturació de peces a la zona ampla. Busquets, De Jong, Arthur, Rakitic, Arturo Vidal, Sergi Roberto, Aleñá, Riqui Puig... molts noms per a només tres posicions.

L’arribada de Frenkie de Jong, la reubicació de Sergi Roberto a la línia de mitjos i la necessitat de donar minuts a Riqui Puig i Carles Aleñá dins el seu pla de creixement com a futbolistes, genera cert embús. Tots aquests factors augmenten la competència i afavoreixen l’equip en el còmput global, però alhora pot arribar a comportar algun problema de gestió per a Valverde. Arthur, habituat a no completar els noranta minuts en la majoria de partits de la temporada passada, també exigirà més presència en el seu segon any en l’equip superada l’etapa d’adaptació.

Sergio Busquets i Riqui Puig són els dos únics migcampistes que han estat titulars en els dos partits de la pretemporada contra el Chelsea i el Vissel Kobe. Poc significatiu. Valverde va repartir molt els minuts en la gira japonesa i s’espera que faci quelcom similar el dia del Gamper i durant la gira pels Estats Units. Busquets, Rakitic, De Jong, Aleñá, Roberto i Riqui Puig han jugat el mateix fins ara. Valverde els ha donat 45 minuts a tots ells en els dos partits jugats al Japó. Arturo Vidal i Arthur, absents en la primera gira, hauran de recuperar terreny perdut. El brasiler és conscient que aquesta temporada s’ha endurit la competència en la seva posició i ha decidit avançar el seu retorn tres dies, com ja va fer també Luis Suárez. Tota una declaració d’intencions. Després d’uns dies de vacances a Eivissa, Arthur va passar ahir al matí les habituals proves mèdiques i a la tarda va fer el seu primer entrenament de la pretemporada amb l’equip. Arriba disposat a posar les coses encara més difícils a Valverde.

Nominat al premi The Best juntament amb Leo Messi, l’holandès Frenkie de Jong demana protagonisme a crits en la seva primera temporada a l’equip. La forta inversió feta pel club per aconseguir l’estrella de l’Ajax (75+11) obliga Valverde a donar-li minuts. Contra el Chelsea el va provar en el lloc de Busquets en el pivot i contra el Vissel Kobe va jugar d’interior. Versatilitat al servei de l’equip. L’holandès és un comodí per a totes les posicions del mig del camp. Però si hi ha un home versàtil per excel·lència en aquest equip és Sergi Roberto. Valverde ho ha deixat clar aquest estiu: el preveu com a migcampista. El de Reus sempre ha volgut jugar en posicions més avançades des que Luis Enrique el va reciclar al lateral, però també ha deixat clar que la seva prioritat és jugar i sap que en el lateral el lloc està menys car.

La temporada passada Busquets va ser el migcampista amb més participació a la lliga (35 partits), seguit d’Ivan Rakitic (34) i Arturo Vidal (33). Curiosament, però, tant el croat com el xilè estan en el mercat. Rakitic, 31 anys; Vidal, 32 anys. El club preveu l’opció d’una sortida si arriba una bona oferta. En el cas del croat, un fix per a Luis Enrique i Valverde, seria un dels noms que permetrien fer caixa. Ell, però, es vol quedar. Ho ha deixat clar verbalment i ho ha demostrat futbolísticament sent un dels millors en els dos primers partits de la pretemporada 19/20, amb golàs inclòs contra el Chelsea. També el xilè està en la llista de transferibles i també ell, igual que Rakitic, ha dit públicament que es vol quedar. Homes com Rafinha i Coutinho encara tenen la porta de sortida més oberta. Si no fructifiqués cap venda en algun d’aquests dos casos, l’embús al mig del camp encara seria més majúscul. Necessitat evident de vendre. Cap secret.

Interessant serà també veure el rol d’homes com Carles Aleñá i Riqui Puig. Per créixer necessiten oportunitats. Aleñá afronta la seva segona temporada amb fitxa del primer equip. La lesió que el va deixar sense pretemporada l’any passat el va condicionar durant tot el primer tram del curs, però aquesta temporada l’afronta amb el convenciment de poder demostrar que té lloc al primer equip. És l’any de la revàlida. Riqui Puig, que ahir va tornar-se a entrenar amb el primer equip, ha estat un dels destacats en la gira asiàtica. El filial de García Pimienta tornarà a ser el seu hàbitat natural, però el seu futur està al Camp Nou. S’ha guanyat el crèdit suficient per tenir minuts en el primer equip més enllà de les rondes inicials de la copa del Rei. La pilota, a la teulada de Valverde.

ARTHUR MELO

El brasiler retalla dies de vacances i torna abans. Ahir es va entrenar per primer cop

SORTIDES

Rafinha té els dos peus a fora del club i homes com Coutinho, Rakitic i Vidal, expectants
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)