Barça

L’adeu del lleó indomable

Samuel Eto’o anuncia que penja les botes als 38 anys després d’haver completat una carrera de 22 anys en sis lligues diferents i amb dinou títols aconseguits

Es va convertir en un dels ídols del Camp Nou gràcies als seus gols, dos dels quals en les finals de Champions de París i Roma, i també al seu extraordinari carisma

The end. Cap a un nou repte. Gràcies a tots. Molt d’amor i adrenalina.” Amb aquest missatge penjat al seu compte d’Instagram, Samuel Eto’o va anunciar que penja les botes. El lleó indomable, als 38 anys, ja en té prou d’anar fent el rodamón en el futbol, esport en què ha excel·lit en els seus vint anys de carrera aconseguint un munt de gols i títols -19 i una medalla olímpica a Sydney- i deixant una gran empremta en la majoria de clubs en què ha jugat, en especial el FC Barcelona.

Si Ronaldinho va començar el cercle virtuós amb el seu somriure, aquest no s’acabaria de consolidar fins a l’arribada un any després de Samuel Eto’o. Després d’unes dures i llargues negociacions amb el Mallorca i el Real Madrid, el club blaugrana aconseguia els serveis d’un gran golejador que al costat de Ronnie, els seus companys i sota la batuta de Frank Rijkaard es convertiria en un gegant. “Correré com un negre per viure com un blanc”, va afirmar el dia de la seva presentació amb el Barça. Una autèntica declaració d’intencions feta a la seva manera però que deixava les coses molt clares: Eto’o tenia ganes de menjar-se el món. De caràcter fort i amb una gran autoconfiança, volia demostrar al Madrid, que el va cedir al Leganés i l’Espanyol, que l’havien espifiat greument deixant-lo escapar a l’etern rival. I ben segur que Florentino Pérez se’n penediria, perquè el camerunès va ser una peça clau per posar fi a la sequera de títols i ajudar el Barça a iniciar una etapa victoriosa. Va estar en el club blaugrana del 2004 al 2009, va disputar 234 partits i va marcar 152 gols. Ja en la seva primera temporada va ser clau per aconseguir el doblet de lliga i Champions, i va marcar el gol de l’empat contra l’Arsenal en la final de París.

L’anomenada i reconeguda autocomplaença va posar punt final a l’etapa de Rijkaard. Quan va arribar Pep Guardiola a la banqueta va voler fer taula rasa amb alguns jugadors, com Ronaldinho i Deco, i tampoc comptava amb Eto’o, que es va acabar quedant després que jugadors com Xavi, Iniesta i Puyol convencessin el tècnic català. Eto’o no va defraudar i va esdevenir un futbolista imprescindible en el Barça que es va endur el primer triplet de la història la temporada 2008/2009. Eto’o va tornar a marcar en la final de la Champions en la cita a Roma contra el Manchester United. Malgrat els seus grans registres, la sintonia personal amb Guardiola mai va ser del tot bona i una temporada després va abandonar el Barça deixant darrere seu unes estadístiques espectaculars: 152 gols en 234 partits, pitxitxi de les lligues 2004/05 amb 25 gols i de la 2005/06 amb 26 i un total de 8 títols –tres lligues (2004/05, 2006/07 i 2008/09), dues Champions (2005/06 i 2008/09), una copa del Rei (2008/09) i dues supercopes d’Espanya (2005/06 i 2006/07)–.

Després va marxar a l’Inter de Milà en l’operació que va portar Ibrahimovic al Barça i es prendria la seva venjança particular eliminant els blaugrana en les semifinals de Champions al Camp Nou en un partit que va acabar jugant de lateral. Amb l’Inter va aconseguir el seu segon triplet. Històric. Després de deixar el club milanès va jugar a l’Anzhi, el Chelsea, l’Everton, el Sampdoria, l’Antalyaspor i el Qatar SC. Després de 718 partits i 359 gols, Eto’o se n’ha cansat.

LA XIFRA

152
gols
va marcar amb el Barça en els 234 partits que va jugar i va aconseguir vuit títols

HISTÒRIC

És l’únic jugador que ha guanyat dos triplets amb equips diferents: el Barça i l’Inter

La famosa andanada de Vilafranca

Un dels episodis que més es recordaran del pas de Samuel Eto’o pel Barça es el que va protagonitzar el 13 de febrer del 2007 a Vilafranca del Penedès. Aquell dia el camerunès va explotar i no va poder reprimir el seu ímpetu i el seu caràcter. L’espurna que el va encendre van ser unes declaracions en què públicament Rijkaard va dir que Eto’o s’havia negat a jugar els últims minuts del partit contra el Racing, quan el davanter sortia d’una lesió. Les paraules del tècnic i també unes de Ronaldinho van ofendre profundament Eto’o, que va buidar el pap a Vilafranca i no es va callar res. Va criticar la indolència i la falta de professionalitat de Ronaldinho, va titllar de mala persona Rijkaard, a qui també va acusar de permetre segons quines actituds i es va mostrar fart d’estar enmig de la lluita entre Laporta, que el va fitxar, i Sandro Rosell, no tan partidari de fer-ho. Aquell dia Eto’o va fer ben visibles totes les vergonyes de l’equip i del club perquè va denunciar que el vestidor estava trencat i dividit. Aquella temporada l’equip blaugrana la tancaria en blanc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)