Barça

El Barça dels mil milions

El club blaugrana preveu ingressar 1.047 milions d’euros aquesta temporada, el que suposaria un rècord mundial

El curs passat el Barça va registrar uns ingressos de 990 milions i va fer una despesa de 973

Mil milions, la llampant xifra que Josep Maria Bartomeu va prometre el 2015, quan, després de guanyar les eleccions, va anunciar el pla estratègic per al seu mandat, va ser ahir la gran protagonista de la presentació dels comptes que la seva junta directiva sotmetrà a l’aprovació de l’assemblea de socis i compromissaris del FC Barcelona d’aquí a dues setmanes. Exactament 1.047 milions d’euros és la quantitat que el director executiu del Barça, Òscar Grau, va dir que el club preveu ingressar aquesta temporada. Tot un rècord, que supera els ingressos de qualsevol entitat esportiva d’arreu del món, incloses les de l’NBA i l’NFL, que deixaria un benefici d’11 milions i que s’avança una temporada al que el mateix club havia previst.

D’on sortiran aquests més de mil milions? Grau va explicar que 158 arribaran de l’explotació del Camp Nou, gràcies, sobretot, a la potenciació del Tour Estadi. Un altres 281, de la gestió de Barça TV i dels diners ingressats per les transmissions televisives, des de la LFP i la UEFA, calculant que l’equip arribarà, com a mínim, als quarts de final de la Champions League. La renovació dels patrocinadors i el creixement de l’explotació de les Barça Store proporcionaran la partida d’ingressos més gran, que serà de 374 milions. Els traspassos i les cessions es calcula que deixaran 10 milions d’euros més que aquest curs: 124 en total. I la revisió de deterioraments pels contractes de cessió es xifra en 48 milions. Finalment, els socis i abonats del Barça no hauran de rascar-se la butxaca i, després que les seves quotes es mantinguin, aportaran al club 62 milions d’euros, solament 1 més que enguany.

Més ingressos que mai

Abans que es conegués el pressupost del 2019/20, el vicepresident i tresorer del Barça, Enric Tombas, va detallar el balanç de l’exercici 2018/19, que es va tancar amb uns ingressos de 990 milions d’euros i unes despeses d’explotació de 973. “Estem satisfets amb com hem aconseguit controlar les despeses. Hem fet un esforç per ser prudents amb la gestió de la massa salarial”, va destacar Tombas. El Barça ha assolit, doncs, els ingressos més grans de la seva història, amb un increment del 8% respecte del curs 2017/18. Gairebé totes les partides han crescut: els diners recaptats per l’explotació de l’estadi han pujat 12 milions, fins als 151, per la venda de localitats i la facturació en concepte d’hospitality; les televisions han pagat 298 milions més, fet que suposa una pujada del 34%, i les aportacions dels nous patrocinadors han augmentat la partida de l’àrea comercial un 24%, fins als 325 milions. L’únic que no puja és la xifra pels traspassos, ja que en la temporada 2017/2018 va ser quan es va comptabilitzar el cobrament de la clàusula de rescissió de Neymar.

Quant a les despeses, que en total són de 973 milions, destaca la contenció en salaris, a més de l’augment que suposa la gestió de les botigues. Per altra banda, Enric Tombas va presumir d’una evolució del patrimoni de 202 milions des de la temporada 2011/2012, quan, amb Sandro Rosell a la presidència, es van incorporar molts dels membres de l’actual directiva. “Tenim una situació molt confortable que ens permet afrontar el futur amb optimisme”, va concloure el tresorer.

LA MASSA SALARIAL

525
milions
és la despesa en salaris del curs 2018/19, només 5 milions més que el curs 2017/18.
507
milions
és la quantitat que preveu gastar el Barça en salaris aquesta temporada. Un 3% menys.

124 milions per venda de jugadors

Ha pressupostat el Barça ingressar en aquest exercici 124 milions d’euros per la venda de jugadors. Són 10 milions més que el curs passat i molts menys dels 211 que es van ingressar el curs 2017/18 gràcies a la marxa de Neymar. Des del club indiquen que aquests números no volen dir que el Barça s’hagi convertit en un club venedor. “Ha de ser un tema ordinari. Si es fitxa un jugador i no funciona, s’ha de vendre, però s’ha de vendre bé”, diuen, posant els exemples de jugadors com ara Malcom i Yerry Mina.

Dels 124 milions pressupostats ja se n’han ingressat uns quants i no es descarta la sortida d’algun futbolista en el mercat d’hivern.

Una operació estranya va ser la venda de Cillessen al València i la compra de Neto, una operació que va servir per quadrar balanços en les dues entitats. El club blaugrana, però, no creu que, a Cillessen, se li posés una valoració massa gran: “Ell volia marxar. Fa dos anys vam rebre ofertes de 40 milions. S’ha pagat molt més per porters com ara Kepa i Alisson.”

80 milions per a l’Espai Barça

Dels 217 milions de deute que presenta el FC Barcelona en el tancament de la passada temporada, 80 corresponen a actuacions a l’Espai Barça. En una consideració a part el club blaugrana s’ajusta la quantitat fins als 137 milions, que suposen un Ebitda del 0,76. Pel que fa a la reforma del Camp Nou, fonts de la directiva indiquen que no serà necessari tenir el title right de l’estadi abans de començar les obres. Diuen en el Barça que creuen que poden ingressar més dels 200 milions pressupostats en aquest concepte i que les empreses consultades recomanen que el title right sigui per a totes les instal·lacions.

Pel que fa al deute net, que és el que deu el Barça menys el que deuen al club i el que té a caixa, creuen des de la directiva que és més que correcte. “Estem molt controlats per LaLiga i som un club solvent”, va dir Enric Tombas, que explica que el Barça deu 200 milions d’euros a quatre entitats a cinc anys i que no s’ha de tornar ni un euro fins que passin els cinc anys. “Aquestes condicions demostren que som un club solvent. Només les fan als millors.”

Despeses de 1.007 milions d’euros

El Barça preveu ingressar aquest curs 1.047 milions d’euros. La despesa, però, també superarà els 1.000 milions, se situarà en 1.007 milions. El club deixa clar que l’objectiu del Barça no és guanyar diners, però s’ha preocupat de reduir la massa salarial, la partida més gran de les despeses del club i que estava disparada. Era de 520 milions el curs 2017/18, va augmentar en 5 milions el curs passat i està previst que es redueixi fins als 507 milions aquesta temporada, després que la plantilla sigui més curta. Des del club estan satisfets amb aquesta reducció. Comptant la massa salarial més les amortitzacions serien 642 milions d’euros. Baixa a un 61% del pressupost. Sense els salaris de les seccions, se situaria en el 53% del pressupost, lluny del 70% que indiquen els indicadors com a màxim recomanable.

El club va aclarir que la despesa en massa salarial del curs passat va ser de 525 milions i no dels 492 milions pressupostats com a conseqüència d’haver arribat a les semifinals de la Champions.

Dues ofertes sostenibles per Ney

“Neymar va ser una petició de l’àrea esportiva, vam fer tot el possible perquè vingués, però d’una manera sostenible. Vam oferir alternatives al PSG, que sempre van ser refusades. No hi havia bona predisposició per part seva.” Òscar Grau va ser clar en parlar sobre Neymar i el seu frustrat retorn. El CEO del Barça va admetre que perquè arribés el brasiler haurien hagut de sortir jugadors i hi va afegir que no sap si l’operació es reprendrà quan acabi la temporada. Sobre Matthijs de Ligt, va comentar que el jugador “va preferir anar al Juventus, perquè la fiscalitat italiana li deixa un benefici més gran”. Grau va aclarir també que, d’entrada, en el pressupost d’aquest curs “no està previst fitxar un jugador al mes de gener”.

El club també va admetre que es va demanar un crèdit de 45 milions per pagar la clàusula de rescissió de Griezmann, una operació complicada en l’àmbit financer perquè l’Atlético no va voler negociar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)