Barça

El feliç retorn a Granada de Diego Martínez

El rival. El tècnic gallec, forjat al Sevilla, va començar a entrenar equips de la tercera divisió granadina i ara dirigeix el conjunt del Nuevo Los Cármenes a primera

Aquest vespre, quan el seu equip s’enfronti amb el Barça, Diego Martínez pujarà un esglaó més en la llarga carrera que va iniciar fa gairebé vint anys, quan, sent encara molt jove, va veure clar que no arribaria a ser futbolista professional i va decidir que es dedicaria a entrenar. Ho va fer, a més, lluny de la seva Galícia natal, a Andalusia, on la vida l’havia portat després de nou anys a les categories inferiors del Celta de Vigo. Cadis, i el Cadis CF, van ser la seva primera destinació, i allà va compaginar els estudis amb el futbol durant un temps. Després, els modestos Arenas i Motril de tercera divisió, a Granada, li van servir d’escola i d’aparador. Així va ser com, un bon dia de l’any 2009, va rebre una trucada de Monchi i, poc després, es va incorporar a l’estructura esportiva del Sevilla FC. “Ha estat clau en la meva carrera, sempre li estaré agraït”, assegura, cada cop que li pregunten pel prestigiós director esportiu del club de Nervión.

Va començar portant l’àrea de tecnificació i, més tard, va seure a la banqueta del Sevilla FC i del juvenil de divisió d’honor, amb el qual va guanyar la copa de campions l’any 2102, a Lepe. Finalment, Diego Martínez va anar a parar al cos tècnic del primer equip, on va tenir l’oportunitat de treballar amb Marcelino García Toral, Míchel González i Unai Emery, al costat del qual va assolir l’Europa League del 2014.

Al Sevilla Atlético, fa cinc anys, va arrencar definitivament la seva carrera a les banquetes del futbol professional. En la temporada de debut, va mantenir l’equip a segona B, però el curs següent va assolir un històric ascens a segona divisió superant el Lleida en la tanda de penals de l’eliminatòria definitiva, que li va obrir les portes de la categoria de plata amb 36 anys. Martínez va coincidir en el filial sevillista amb el català Roger Barnils, que només té paraules d’elogi per a ell. “És dels millors entrenadors que he tingut mai. Vaig aprendre molt aquella temporada; pocs tenen la seva capacitat d’ensenyar”, assegura en conversa amb aquest diari. “És molt professional, es preocupa per tot. Tot el que preveu que passarà en un partit acaba passant. Sap com has de defensar, com has d’atacar, com t’has de posar”, hi afegeix. Segons Barnils, que ara és jugador de l’Olot i es recupera d’un trencament de lligaments encreuats al genoll, l’actual entrenador del Granada sap crear un molt bon ambient al vestidor. “Li agrada que el grup tingui caràcter, dins i fora del camp. Abans dels entrenaments, ens reunia i ens feia debatre a tots. Generava un bon clima, era maco anar a entrenar-se”, conclou.

La seva bona trajectòria al Sevilla va donar a Diego Martínez l’oportunitat de signar, a mitjan juny del 2017, un contracte de dues temporades amb l’Osasuna. En va complir només una, ja que no va poder situar el conjunt navarrès a la promoció d’ascens. “Era la seva primera experiència després de treballar en un filial. Vam tenir alts i baixos i no vam entrar en la promoció perquè vam perdre a Valladolid, però en guardo un bon record”, explica a L’Esportiu Sebas Coris, ara jugador del Girona, que va estar a les ordres de Diego Martínez aquell curs. “Cada setmana treballàvem en funció del rival, és molt meticulós, un malalt dels detalls”, comenta també.

Contra els millors

El cas és que el curs passat va tornar a Andalusia, per entrenar el Granada, i, després d’una sensacional campanya, va fer pujar l’equip blanc-i-vermell a primera divisió sense haver de passar per les eliminatòries d’ascens. I encara hi és, competint contra els millors. Ara mateix, amb set punts de dotze possibles. “Ni el més optimista hauria pensat que, arribats a aquest punt, estaríem en zona europea. Nosaltres, però, no mirem el calendari, ens preocupem per ser millors cada dia. Hem complert el primer objectiu, que és sentir que podem competir contra qualsevol rival. Com més punts afegim al sarró, millor. Potser més endavant ens faran falta”, manifestava aquesta setmana als micròfons de Ràdio Marca. I aquesta nit el Barça es creuarà en el seu camí al Nuevo Los Cármenes. Per primera vegada s’enfrontarà amb un gegant del futbol mundial. “És d’aquells partits en què has d’estar molt bé i esperar que el rival no tingui el dia, però ens il·lusiona molt. Si vaig prendre bona nota del que va passar a Dortmund? Sí, és clar...”, sentencia.

ELS VA ENTRENAR

Tot el que preveu que passarà en un partit acaba passant. Sap com has de defensar i atacar
Roger Barnils
JUGADOR DE L’OLOT
Cada setmana treballàvem en funció del rival; és molt meticulós, un malalt dels detalls
Sebas Coris
JUGADOR DEL GIRONA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)