El Barça aixeca els ànims

Els blaugrana comencen bé i guanyen al Camp Nou, amb gols de Griezmann i Arthur i amb millor imatge que la que ofereixen quan juguen fora

Messi és titular, però és substituït en el descans amb molèsties

Ansu Fati revoluciona l’ambient en el tram final

Barça 2 Vila-real 1

GOLS:1-0, Griezmann (5’). 2-0, Arthur (15’). 2-1, Cazorla (44’).ÀRBITRE:De Burgos Bengoetxea (basc).Targetes grogues:Sergi Roberto, Albiol i Sergio Busquets.PÚBLIC:70.316 espectadors. VILA-REAL: Asenjo Rubén Peña Albiol
Pau Quintillà Anguissa Iborra Chukwueze Cazorla
Bacca 77’ Ontiveros
Ekambi, 57’ Gerard Moreno
Moi Gómez 68’
RESTA DE CONVOCATS: Andrés Fernández, Funes Mori, Morlanes i Andrei.
BARÇA: Ter Stegen Semedo Piqué Lenglet Junior Busquets
Sergi Roberto
De Jong 62’ Arthur
Messi
Dembélé 46’ Luis Suárez
Ansu Fati 78’ Griezmann
RESTA DE CONVOCATS: Neto, Todibo, Aleñá i Arturo Vidal.

Deu ser perquè juga davant la seva afició, deu ser perquè juga en un camp més gran on als rivals els és molt difícil tancar-se o incomodar la sortida de pilota amb pressió, deu ser perquè tenen més espai i els rivals no poden arribar a tapar totes les passades, deu ser simplement perquè els ve més de gust jugar al Camp Nou que com a visitant. Deu ser per aquestes raons i alguna més, però el Barça va tornar a guanyar ahir i a oferir una millor cara que quan juga com a visitant. Sense ser res de l’altre món, però millor. Els d’Ernesto Valverde sumen tres victòries com a locals. No han estat capaços de guanyar fora aquest curs, amb dues derrotes i dos empats si se suma el partit de Champions.

En una setmana carregada de partits, el tècnic extremeny va continuar les rotacions. Rakitic i Carles Pérez, titulars a Granada, van quedar fora de la convocatòria. De Jong va caure de l’equip. Valverde, després de l’errada de Junior Firpo a Granada i substituir el lateral a la mitja part, va voler donar-li confiança contra el Vila-real, però les grans novetats van ser les presències de Busquets i Messi en l’onze, a més de la d’Arthur. El de Badia no ha jugat ni un minut en les dues derrotes del Barça aquest curs. Ja ho diu Xavi Hernández, Busquets no pot rotar mai perquè és qui millor se sap el quadern de ruta de l’equip. Ell és qui col·loca l’equip, qui fa que la defensa no s’enfonsi i que la pressió es faci prop de l’àrea rival. I així va començar el Barça. Amb vint minuts bastant bons. Pel que fa a Messi, l’argentí jugava el seu primer partit de titular del curs. Per primera vegada es podia veure com a titular el nou trident. I no van trigar a connectar Messi i Griezmann. Cinc minuts s’havien jugat quan l’argentí va llançar un córner que el francès va pentinar al primer pal per batre Asensio. Un bon gol ara que es diu que Messi no acaba de veure bé l’arribada de Griezmann. L’argentí va actuar amb total llibertat de moviments. A vegades com a quart migcampista, a vegades com a davanter. Va participar activament fins que el seu cos va tornar a dir prou. Abans, però, el Barça havia tornat a marcar. Una de les coses que es troben a faltar quan les defenses rivals es tanquen és el xut des de fora de l’àrea. Arthur ho va provar amb un míssil que Asenjo només va poder seguir amb la mirada.

Havia entrat bé el Barça en el partit, però abans de la mitja hora Messi es va retirar a la banda. Coix, va demanar assistència. Va estar uns minuts amb el metge i el físio. Van mirar d’escalfar-li la cuixa esquerra i va tornar al terreny de joc, però ja no va ser el mateix. L’argentí caminava més preocupat de les molèsties a la cuixa que de fer mal al rival. Es va desconnectar l’equip i inclús ho va fer l’afició. El Vila-real ho va aprofitar per marcar. En el minut 44, Cazorla va enviar un altre míssil com el d’Arthur a la porteria d’un Ter Stegen que podria haver fet alguna cosa més.

La segona part va començar amb Dembélé sobre el camp. No es vol córrer cap risc amb Messi i l’argentí va cedir el seu lloc al francès, que tornava després de més d’un mes de polèmica lesió. El francès, rebut amb algun xiulet quan va sortir a escalfar, es va fer perdonar la seva inconsciència i falta de disciplina amb dues bones intervencions en els primers minuts, dues arribades per la dreta amb dues bones centrades que no van saber rematar ni Griezmann, ni Luis Suárez.

L’efecte Dembélé va anar perdent gas com la gasosa. Semblava que al francès li faltava aire després d’unes quantes jugades i també li va començar a faltar al Barça. Cazorla hauria pogut empatar, però Ter Stegen ho va evitar. Pressionava més amunt l’equip de Javi Calleja i els blaugrana necessitaven més control. Valverde va fer entrar De Jong per Sergi Roberto. Els blaugrana van millorar en control, però al partit li faltava ritme. Passaven poques coses i això no era bo per al Barça. Ho podia ser tenint en compte que guanyaven els de Valverde, però hi havia el perill d’encaixar un segon gol mentre el públic començava a posar-se nerviós. Per canviar el ritme del partit, va tornar a intervenir Valverde. Luis Suárez no havia tingut el seu millor dia. En altres temporades, tot i això, hauria estat impensable que l’haguessin substituït. Però Valverde està sent més atrevit aquest curs amb els seus. El tècnic té a la banqueta un juvenil amb un talent descomunal i no es pot desaprofitar. Va ser entrar Ansu Fati i canviar tot. La graderia es va tornar a endollar. Perquè té un nou ídol en el guineà del planter. I perquè Ansu hi va contribuir amb un parell de jugades genials per la banda, una d’elles finalitzada amb una rematada que no va entrar per poc. Com dues rematades de Piqué i Griezmann en els últims minuts.

No va ser un partit brillant del Barça, ni tan divertit com els que havia jugat a casa contra el Betis i el València, però els de Valverde van oferir una millor imatge que a Dortmund i Granada. No era gaire difícil. Van fer bons els avantatges que tenen quan juguen al Camp Nou i van sumar tres punts importants en temps de dubtes, tres punts fonamentats en una bona sortida i una bona posada en escena que va anar apagant-se amb la lesió i el canvi de Messi.

MINUT A MINUT

6’ Gol d’Antoine Griezmann, que pentina una pilota al primer pal després d’un servei de cantonada de Messi.
15’ Arthur! Golàs del brasiler, que supera Asenjo amb la cama dreta, des de fora de l’àrea.
28’ Xut llunyà i desviat d’Ontiveros.
29’ Messi es queixa de la cuixa esquerra i és atès a la banda. S’escalfa Dembélé.
30’ Gran acció de Chukuweze, que desfà Lenglet sobre la línia de fons.
31’ Ovació a l’estadi quan Messi torna a entrar al camp. Dembélé continua escalfant.
40’ Lenglet refusa una perillosa aproximació del Vila-real a l’àrea blaugrana.
44’ Gol magnífic de Santi Cazorla. Xut amb l’esquerra, des de molt lluny, de l’asturià que s’enverina i supera Ter Stegen.
46’ Dembélé entra per Messi.
47’ Acció de velocitat de Dembélé per la dreta que Griezmann no encerta a rematar al segon pal.
48’ Piqué refusa una pilota que Ter Stegen deixa morta després d’un perillós xut de Cazorla.
52’ Dembélé assisteix Suárez, que no remata bé.
63’ Perillosa aproximació del Vila-real que posa l’ai al cor a la graderia. Partit obert.
77’ Ansu Fati entra per Luis Suárez.
80’ Ansu Fati sacseja el partit amb la seva entrada. Xut del jove futbolista, després d’obrir-se forat a la defensa, que surt fora per molt poc.
90’ Piqué xuta una falta directa i obliga Asenjo a fer una bona intervenció per refusar.
90+3’ Griezmann xuta per damunt del travesser uns segons abans que l’àrbitre xiuli el final.