Agorafòbia fins quan?

El Barça, en pànic escènic cada vegada que es veu obligat a abandonar el confort del Camp Nou, buscarà avui a Getafe la primera victòria de la temporada fora de casa després dels intents fallits a Bilbao, Pamplona, Granada i Dortmund

Ansu Fati, amb molèsties al genoll dret, s’afegeix a l’absència ja sabuda de Messi

Setena jornada de lliga i el Barça encara no sap què és guanyar fora de casa. Fa mal als ulls el simple fet de veure-ho plasmat en el paper. Però ara mateix aquesta és la dura realitat de l’actual campió de lliga. La classificació no enganya. Derrotes a Bilbao i Granada i empat a Pamplona. També a Dortmund. Quatre partits lluny del Camp Nou entre lliga i Champions i només dos punts de dotze possibles. Certament alarmant.

El Barça posa avui de nou a prova el seu nivell real d’angoixa, una por escènica que l’ha devorat fins ara cada vegada que el calendari l’ha obligat a abandonar el confort del Camp Nou. Visita el camp d’un Getafe que només ha concedit una derrota en els últims set partits oficials entre lliga i Europa League. El partit perdut per la mínima al Wanda Metropolitano en el debut contra l’Atlético, la seva única concessió. Ni l’escenari ni el rival agraden a Valverde, però el Barça està obligat a la reacció. Primer partit postconjura. El vestidor es va reunir dimecres en un sopar en què els pesos pesants de l’equip van posar els punts sobre les is, però és avui quan toca parlar damunt la gespa.

Retorn a un estadi maleït. Ousmane Dembélé torna al lloc dels fets. Aquí, al Coliseum Alfonso Pérez, va començar el seu calvari amb les lesions. Molt present té el francès el setembre del 2017 i aquell trencament al tendó del bíceps femoral de la cama esquerra que el va deixar sense jugar entre tres i quatre mesos. Va ser la seva primera lesió important amb el Barça de les moltes que ha tingut des d’aleshores. També a Getafe va lesionar-se Neymar el gener del 2014, en un partit de copa del Rei. Un esquinç al turmell va deixar el brasiler en crosses i tres setmanes apartat dels terrenys de joc.

Valverde no vol ni sentir a parlar de més lesions. Messi, Suárez, Jordi Alba, Dembélé, Umtiti, Junior Firpo i Neto han passat per la infermeria. Des del 2014 que els serveis mèdics del club no tenien tanta feina en un inici de curs. Especialment preocupant és la situació de Leo Messi. The Best no serà tampoc avui a Getafe. Quaranta-cinc minuts contra el Vila-real, quaranta-cinc minuts contra el Granada i mitja hora contra el Dortmund. 120 minuts. Això és tot el que han pogut disfrutar els culers del millor jugador de la història en aquest inici de temporada 2019/20. Serà el cinquè partit oficial de la temporada sense la presència de l’argentí. Un Messi que precisament va marcar en la victòria per 1-2 de la temporada passada del Barça al Coliseum Alfonso Pérez. El mateix resultat que fa també dues temporades, quan Denis i Paulinho van haver de sortir al rescat amb un gol de l’ara futbolista del Celta i un altre del brasiler a només sis minuts del final. El camp del Getafe sempre li ha costat, al Barça, però tot i això l’equip blaugrana ha aconseguit la victòria en cinc de les seves últimes visites. No hi perd, de fet, des de l’any 2011 (1-0), en un partit decidit aquell dia pel solitari gol de Juan Valera. Més llunyà en l’horitzó hi ha aquella fatídica nit de l’any 2007 en què el Barça hi va caure estrepitosament per 4-0 i va quedar eliminat de la copa després de deixar que els remuntessin un 5-2 aconseguit dies abans al Camp Nou.

Respecte del partit contra el Vila-real, alguns petits canvis. De Jong tornarà a la titularitat, Junior continuarà a la banda esquerra i Dembélé serà qui acompanyarà aquest cop Griezmann i Luis Suárez en atac. Sense Messi, Valverde havia d’escollir entre Ansu Fati o Dembélé. L’efervescència del nano contra els galons del campió del món. Però finalment el destí aparta Valverde del dilema. Unes molèsties tendinoses al genoll dret deixen Ansu Fati fora del partit d’avui. El jove del planter va iniciar la sessió preparatòria d’ahir amb aparent normalitat, però va caure a última hora de la llista de 19 jugadors que han volat fins a Madrid. Tornen a la convocatòria Carles Pérez, Rakitic i Wagué. Gerard Piqué, advertit de sanció, es perdia el pròxim partit contra el Sevilla si avui veu la cinquena targeta groga.

En el Getafe, Bordalás té les baixes ja conegudes d’Antunes, Manojlovic i Amath, i el dubte d’Oliveira. L’equip madrileny arriba a la cita després d’empatar a tres en la seva visita a Mestalla.

NOVETATS

Rakitic, Carles Pérez i Wagué tornen a la llista respecte del partit del Vila-real