Barça

Dos entre la multitud

De Jong i Arthur s’han confirmat en aquests primers partits com els dos migcampistes més intocables en una zona del camp on les alternatives de Valverde són diverses

A Busquets el tècnic l’està dosificant, Arturo Vidal està guanyant rellevància, Sergi Roberto ja alterna amb la posició de lateral dret i Rakitic i Aleñá són els que menys compten fins ara

En el mercat de fitxatges d’estiu, fins a l’últim moment el FC Barcelona va mantenir la porta oberta a tots aquells jugadors que no tenien la condició d’intransferibles –eren molt pocs– i, sobretot, a tots aquells que ocupaven una plaça al mig del camp. L’arribada de Frenkie de Jong i la intenció d’Ernesto Valverde d’avançar Sergi Roberto després de l’ascens de Wagué al primer equip deixaven aquesta zona del camp superpoblada. El tècnic no s’ha cansat de repetir durant aquest inici que té moltíssimes alternatives a l’hora de configurar el mig del camp de l’equip. Però, disputades ja vuit jornades de lliga i dues de Champions, algunes coses ja estan quedant prou clares. Hi ha elements suficients per fer una primera anàlisi de l’estat de la qüestió.

I una de les primeres conclusions que ja es poden treure és que De Jong i Arthur són els intocables per a Valverde en les alineacions. Sobretot en el cas de l’holandès, que va començar la pretemporada des del primer dia amb l’equip, a diferència del brasiler, que s’hi va incorporar més tard perquè estava disputant la copa Amèrica i que, per les seves condicions, sempre necessita més temps per agafar un bon to físic. De fet, els dos futbolistes figuraven en totes les travesses per formar part del mig del camp titular aquesta temporada. Arthur va ser una de les grans apostes de la campanya passada. El club va decidir avançar la seva arribada a l’estiu després de la marxa d’Iniesta perquè el considerava un futbolista de talent i que encaixaria a la perfecció en l’estil de joc del Barça. De seguida va sorprendre i fins i tot es va endur els elogis de Leo Messi. El seu partit en la Champions contra el Tottenham a Wembley va ser una exhibició absoluta. Ara bé, va tenir algunes lesions que en el tram final no el van deixar brillar tant. Quant a De Jong, el Barça no va dubtar a fer un esforç econòmic important, perquè veu en ell un fitxatge estratègic per al present i el futur del club.

I Valverde està perfectament alineat amb el club en el cas de l’holandès. Les xifres així ho demostren. De Jong ha participat en tots els partits de lliga fins ara i només en un no va sortir de titular, contra el Vila-real, i en dos ha estat substituït, contra el València i l’Osasuna, precisament el duel en què menys encertat va estar. En total, són 629 minuts en la lliga i ha marcat un gol, contra el València, i ha fet una assistència. Però, més enllà de la fredor dels números, ha convençut per com està jugant. No hi ha el més mínim dubte que la seva arribada ha estat un encert. S’ofereix sempre, surt amb facilitat, ja sigui en les arrencades o distribuint la pilota –93% d’èxit en la passada–, i en defensa es fa un fart de recuperar pilotes i de pressionar els rivals. En aquest punt del curs, ja ha guanyat dotze duels personals. I segur que encara anirà a més i explotarà més la seva arribada a l’àrea rival. També és un tresor la seva polivalència, perquè Valverde l’ha fet jugar tant d’interior com de mig centre.

Arthur, per la seva banda, aquesta temporada ha fet el pas endavant que se li reclamava. És més atrevit en el seu futbol i, més enllà de garantir la possessió, està tenint més verticalitat. No és casual que ja acumuli tres assistències, quan el curs passat en va fer dues. El seu encert en la passada, a l’altura de De Jong, gairebé amb un 91% d’èxit. Ha disputat cinc partits de lliga perquè es va incorporar més tard, però ara ja ningú el mou de l’onze i en la Champions ha estat titular en els dos duels, com dos són els gols que ha signat –Osasuna i Vila-real–. Compleix així un dels objectius que tenia després de passar la seva primera temporada sense fer-ne cap.

Pel que fa a Busquets, aquest curs Valverde sembla que tingui intenció de dosificar-lo més. Continua sent important, però ni ho juga tot ni tots els minuts. Ja no és intocable. El seu rol està canviant. Les xifres no enganyen. Ha estat suplent en tres dels vuit partits de lliga –Bilbao, Granada i Sevilla–, i en els dos partits de la Champions ha acabat sent reemplaçat. El tècnic blaugrana busca més dinamisme i més frescor al mig del camp, i Busquets no té aquest perfil. Tàcticament i a l’hora de col·locar-se al camp, Busquets continua sent el millor, però quan els partits es trenquen, o contra rivals amb una pressió alta, pateix més, i també quan li costa córrer enrere. Continua sent el que més minuts ha jugat al costat de De Jong i Arthur, però, fent una prospecció d’aquests primers partits, és bastant probable que Valverde el continuï dosificant per tenir-lo bé en els duels més importants. Els seus números continuen sent impecables, amb un 91% de fiabilitat en la passada, deu duels guanyats i dues assistències. I continua sent un dels jugadors del Barça que més pilotes recuperen, amb una mitjana de gairebé deu per matx.

Qui està guanyant més rellevància en els dos últims partits és Arturo Vidal. Ha actuat en cinc duels fins ara, però només en un ha estat titular, contra el Sevilla, i va ser premiat pels seus bons minuts contra l’Inter en la Champions gràcies a la seva intensitat i a la capacitat per moure’s entre línies, que van ser clau per capgirar totalment el partit. Ja ha fet dos gols aquesta temporada, contra el Betis i el Sevilla. Després de l’ostracisme dels primers partits, ara està guanyant protagonisme i, molt probablement, així seguirà a partir d’ara.

Sergi Roberto és un dels jugadors amb més minuts. Són 589, repartits en set partits, tots com a titular. En la Champions també ha estat en tots dos. Valverde compta amb ell, és innegable, i li ha donat oportunitats al mig del camp, però el seu rendiment en aquesta zona no ha acabat de convèncer, i és força probable que vagi tornant al lateral, com ha passat en més d’un partit. El tècnic va decidir que el reusenc aquest curs passaria a ser migcampista després que el club fes una aposta per Semedo, que tenia més d’una oferta, una de les quals de l’Atlético de Madrid, però podria fer marxa enrere tenint en compte el seu rendiment com a interior i la competència que té. Ja veurem.

El cas de Rakitic també és sorprenent. El Barça el va declarar transferible i el va tenir en el mercat fins a l’últim instant. El va intentar col·locar al PSG en l’operació Neymar, i el Manchester United i algun altre equip també van preguntar per ell. Mentre el mercat va estar obert, Valverde, en el que semblaven clarament instruccions del club, el va fer jugar poc, i la seva situació no ha canviat gaire. Imprescindible per al tècnic en les seves dues primeres temporades, ara és el penúltim migcampista de la plantilla. Només acredita 156 minuts disputats i sols ha estat titular en un partit. N’ha jugat un total de cinc en la lliga, però en alguns els minuts han estat testimonials. En la Champions va jugar mitja horeta al camp del Borussia Dortmund. Idolatrat per l’afició, que en cada partit al Camp Nou coreja el seu nom, no sembla que el seu rol aquesta temporada hagi d’anar a millor. Valverde manté que la forta competència que hi ha en aquesta línia i l’objectiu de rejovenir l’equip són els principals motius que expliquen la pèrdua de protagonisme del croat, que si continua jugant tan poc potser demana una sortida en el mercat d’hivern.

L’últim migcampista de la plantilla és Carles Aleñá. Valverde va ser valent i el va fer sortir de titular en el debut en la lliga contra l’Athletic a San Mamés, però la seva fluixa actuació en aquell partit –el va canviar en el descans– i les múltiples alternatives que té el tècnic han provocat que el jugador del planter hagi desaparegut. En molts partits s’ha quedat a la grada. Haurà d’esperar que arribi la copa per jugar.

ARTHUR

El brasiler està sent més vertical i ja ha marcat dos gols i ha fet tres assistències

BUSQUETS

Valverde el vol descansat i ja ha estat suplent en tres dels vuit partits de lliga

ARTURO VIDAL

Clau contra l’Inter i titular contra el Sevilla, va tenint més pes i també ha fet dos gols

ALEÑÁ

Va ser titular en el debut de la lliga a San Mamés, però no se l’ha tornat a veure jugar

DE JONG

629
minuts
ha disputat l’holandès en la lliga. Ha participat en tots els partits, en set de titular.

RAKITIC

156
minuts
acumula el croat en la lliga. Ha participat en cinc partits, però només en un ha estat titular.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)