Esport i política

L’esport reacciona a la sentència

Condemnes als presos polítics i activistes.

Federació Catalana de Culturisme (FCC)

16:15:“En relació a la situació que viu Catalunya en el dia d’avui, la Federació es reitera en que l’única solució hauria de passar pel diàleg entre totes les parts. I també manifesta el seu suport i solidaritat a les famílies dels que són privats de llibertat.”

Federació Catalana de Ciclisme

15:56: “La Federació Catalana de Ciclisme s’oposa a tots els fets que atempten contra els drets fonamentals de les persones, llibertat d’expressió i de manifestació, i manifesta el seu compromís amb el dret a decidir del poble català.

Ens adherim a totes les organitzacions socials, sindicats de treballadors i d’estudiants per mostrar solidaritat en totes les seves manifestacions no violentes.”

Gerard Figueras

15:53:”Gràcies a totes les entitats i esportistes que esteu manifestant les vostres mostres de rebuig a una sentència injusta i de suport als condemnats i a les seves famílies. L’esport català no pot restar indiferent a l’hora greu que viu Catalunya.”

Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC)

15:15:”El RACC, entitat associativa de referència a Catalunya, amb una àmplia i diversa massa social i des de la neutralitat i el màxim respecte a la pluralitat de les opinions dels seus socis, vol posar de manifest que:

En relació a la sentència que avui ha fet pública el Tribunal Suprem sobre els esdeveniments succeïts a Catalunya els mesos de setembre i octubre de 2017, li preocupa profundament el seu impacte en el futur immediat i a llarg termini del nostre país.

El Club sempre ha defensat la convivència i el respecte mutu com a pilars de la nostra societat i per això demana una solució política, pactada i pacífica, basada en el diàleg, la generositat i l’empatia.

El RACC expressa el seu suport a les famílies directament afectades per la sentència, moltes d’elles sòcies de la nostra entitat.”

Albert Folguera, Andreu Tomàs i el Lleida Llista Blava

14:38: L’entrenador del Lleida Llista Blava, Albert Folguera, i el capità de l’equip lleidatà, Andreu Tomàs, s’han mostrat contraris al comunicat del seu club. “A mi no em representa de cap manera”, ha escrit Folguera al seu compte de Twitter. “A mi no m’etiqueteu en aquest comunicat vergonyós, idèntic al del RCD Espanyol, quina decepció, a mi no em representeu”, ha dit Tomàs.

En el comunicat del Lleida Llista Blava es pot llegir que és una “entitat purament esportiva” on hi ha “múltiples sensibilitats” i que, per tant, “no pot representar els sentiments de totes elles.” El club reitera “el respecte a les decisions judicials” i lamenta “profundament” el patiment que “aquestes situacions procesals comporten en les persones afectades, les seves famílies i en el sentiment col·lectiu.” Finalment, la nota de l’entitat lleidatana encoratja els poders públics a buscar “solucions polítiques i democràtiques i sempre per la via del diàleg.”

Xavi Hernández

14:00: Des del seu compte d’Instagram, Xavi Hernández ha enviat un missatge molt eloqüent: vergonya, escrit en català, castellà i anglès. A sota, l’ex capità del Barça escriu les diferents sentències dels presos polítics catalans i remata el seu missatge amb el hastag #llibertatpresospolítics.

Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC)

13:47: La UFEC s’ha afegit al manifest de sindicats i entitats de la societat civil de Catalunya de resposta a la sentència ‘Pels drets i les llibertats’.

“Primer: Entenem que aquesta sentència significa la culminació d’un procés de judicialització de la política, punt al qual mai no s’hauria d’haver arribat.

Segon: Manifestem el nostre desacord a la sentència, que no resol el conflicte polític, i denunciem la injustícia a la que s’enfronten totes les persones condemnades. Denunciem les conseqüències greus que aquesta sentència té sobre els drets polítics de la ciutadania i els drets de manifestació, d’expressió, de lliure associació i de dissidència política, suposant un retrocés sobre la qualitat democràtica de la nostra societat.

Denunciem les conseqüències que té per a la normalitat política a Catalunya i els seus efectes per a l’autogovern de la Generalitat.

Tercer: Treballarem per la llibertat dels condemnats des d’amplis espais de consens socials i polítics, a Catalunya i Espanya.

Fem una crida als partits polítics i institucions públiques per trobar el camí de la política posant fi a la judicialització d’un conflicte polític.

Fem una crida a la ciutadania a participar a les mobilitzacions de tots els espais compartits que contribueixen a reforçar la cohesió i la convivència des de la fermesa en les reivindicacions dels drets democràtics i les llibertats.”

Sergi Roberto

13:33: El migcampista català del Barça ha retuitejat el comunicat del seu club sota la frase: “Tot el meu suport i solidaritat.”

Spar Citylift

12:58: “Des de l’Spar Citylift de Girona volem expressar el rebuig davant la sentència publicada avui per Tribunal Suprem, considerant que s’han menyspreat els valors democràtics i de diàleg que caracteritzen al nostre país.

Com a club, donem support als presos polítics i exiliats, així com a tots els seus familiars i la població catalana en general que avui sent atacats els seus drets democràtics i les seves llibertats.”

Reus Deportiu

12:55:“Després de la sentència del Tribunal Suprem contra els líders polítics i socials catalans el Reus Deportiu, com a entitat centenària esportiva i també social a Catalunya, vol expressar el següent:

Com a club esportiu estem més que acostumats a la confrontació. Es podria dir que la confrontació és un dels nostres principals motors, ja sigui contra altres equips i rivals o contra un mateix en l’esperit de superació personal en la pràctica de l’esport. Des del Reus Deportiu sempre hem defensat que aquesta confrontació sigui el més honesta, justa i respectuosa possible.

Avui no veiem en aquesta sentència ni l’honestedat, ni la justícia, ni el respecte pròpies d’institucions judicials i democràtiques. És per això que volem instar tots els representants polítics a resoldre dins aquests valors una situació que ens empobreix com a societat.

Finalment, i sent conscients de la més que probable pluralitat d’opinions dels seus socis i sòcies respecte la sentència del Tribunal Suprem d’aquest dilluns 14 d’octubre, vol expressar tot el suport, escalf i solidaritat als presos polítics i les seves famílies.”

Federació Catalana de Patinatge (FCP)

12:16: “La Federació Catalana de Patinatge avisa a tots els seus clubs i esportistes que atura tota l’activitat federativa prevista per avui (partits, tecnificacions...) per les possibles afectacions a la mobilitat que es poden produir i prioritzant la seguretat de tothom.”

Federació Catalana de Motociclisme (FCM)

11:52: “La Federació Catalana de Motociclisme, com una de les entitats de referència del motor a Catalunya amb 75 anys d’història, des de la defensa de la llibertat d´expressió i del dret a decidir, avui, després de la sentència condemnatòria dictada pel Tribunal Suprem amb relació al procés obert contra els líders cívics i polítics catalans, vol posar de manifest el profund desacord amb la sentència, que ens allunya d’una solució dialogada i política del conflicte.

La Federació Catalana de Motociclisme manifesta també tot el seu suport i solidaritat a les famílies dels que són privats de la seva llibertat.”

Gerard Piqué

11:45: El carismàtic futbolista del Barça ha retuitejat el comunicat que ha fet el club blaugrana en el seu compte de Twitter sota el text “Proud to be part of this Club” (orgullós de formar part d’aquest club).

CN Sabadell

11:20: “El Club Natació Sabadell, una entitat centenària, i una de les entitats esportives referents al nostre país, i d’acord amb els seus principis democràtics de llibertat i de defensa del dret a decidir, davant la sentència condemnatòria dictada pel Tribunal Suprem amb relació al procés obert contra els líders socials i polítics catalans, vol manifestar que:

El diàleg és i ha de ser sempre la solució per resoldre els problemes. Ni la presó preventiva a la qual els líders polítics i socials han estat sotmesos, ni ara, la sentència de presó, so´n la solució.

Com a institució que respecta la justícia, i la seva legalitat, entenem que en un conflicte polític, la presó no és la millor manera de resoldre’l.

Catalunya, actualment viu un conflicte polític, i aquest cal resoldre’l únicament per la via del diàleg. Com a entitat emplacem a tots els líders polítics i socials a liderar un proce´s de diàleg i negociació, per resoldre el conflicte i que porti a l’alliberament dels líders polítics i socials empresonats, condemnats i exiliats.

La nostra entitat vol mostrar tota la solidaritat i escalf a tots els empresonats i a les seves famílies, amb un especial record al nostre ex-nedador Raül Romeva, i als nostres conciutadans Carme Forcadell i Jordi Cuixart.

I finalment comuniquem que avui, la nostra entitat suspèn tota l’activitat institucional, pero` no la social i esportiva.”

Girona FC

11:13: “Un cop coneguda de forma oficial la resolució dictada pel Tribunal Suprem en el procés contra els polítics i líders socials catalans, el Girona FC vol fer les següents consideracions:

El club, que s’ha manifestat sempre com un defensor de la llibertat d’expressió i en favor del dret a decidir, vol expressar el seu rebuig a la sentència. Considera que la judicialització del conflicte no resoldrà la situació, que requereix d’una solució política.

El Girona FC aposta per l’obertura d’un procés de diàleg i negociació entre totes les parts, sense límits ni condicions. Aquest procés, que haurien de liderar les institucions del país, ha d’incloure també l’alliberament dels líders cívics i polítics condemnats, empresonats injustament des de fa dos anys.

El Girona FC vol fer extensiva la seva solidaritat amb les famílies dels presos polítics -Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que ja han patit durant dos anys la seva absència.”

Federació Catalana de Basquetbol (FCB)

11:00: “Aquest dilluns 14 d’octubre, les instal·lacions de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) a Barcelona, així com les seves Representacions Territorials de Girona, Lleida i Tarragona romandran tancades a causa dels fets coneguts avui en relació a la situació que viu Catalunya. En aquest sentit, des de la Federació Catalana de Basquetbol es reitera que l’única solució hauria de passar pel diàleg entre totes les parts. L’FCBQ manifesta el seu suport i solidaritat a les famílies dels que són privats de llibertat.

També informem de la suspensió de tots els partits i de les activitats federatives programades pel dia d’avui, en previsió de les possibles afectacions de mobilitat que es puguin produir durant aquesta jornada.”

Aleix Espargaró

11:00: “És indiferent la ideologia política de cadascú, hi ha penes menors per homicidis o violacions...”

Federació catalana de futbol (FCF)

10:59: “La Federació Catalana de Futbol decreta l’aturada de tota l’activitat federativa, en solidaritat amb els polítics i actors socials catalans condemnats i les seves famílies.

La Federació Catalana de Futbol, com a federació esportiva més important de Catalunya, decreta l’aturada de tota l’activitat federativa, tant a la seu central com a les delegacions territorials, en solidaritat amb els polítics i actors socials catalans condemnats i les seves famílies, després de la sentència dictada pel Tribunal Suprem en el dia d’avui.

En aquest sentit, l’FCF entén que l’única via de solució de la situació que viu en l’actualitat Catalunya passa per la democràcia i el diàleg entre totes les parts.

Així mateix, l’FCF comunica la suspensió de tots els partits de futbol i futbol sala oficials que s’havien de jugar al llarg del dia, davant les possibles afectacions a la mobilitat que es poden produir i prioritzant la seguretat de tothom”.

Divendres, la federació catalana ja havia cancel·lat preventivament la Gala de les Estrelles en la qual havia de lliurar els premis als millors del futbol català la temporada 2018/19.

RCD Espanyol

10:33: “Davant la recent Sentència del Tribunal Suprem en relació a l’anomenat procés, el RCD Espanyol de Barcelona manifesta el següent: El Club és una entitat purament esportiva i, com a tal, no representa els sentiments, ni els posicionaments personals i individuals de tots els seus socis i sòcies, com no podia ser d’altra manera. Més enllà d’això, reiterem el nostre respecte a les decisions judicials, així com lamentem el patiment que malauradament determinades situacions processals puguin generar a persones individuals, les seves famílies o als sentiments col·lectius. Encoratgem a tots els poders públics a buscar solucions polítiques i democràtiques per aquesta crisi social, per la via del diàleg i dintre del marc legal i del més estricte respecte a la legalitat”.

FC Barcelona

9:52: El FC Barcelona ha estat una de les primeres institucions de Catalunya a reaccionar a la sentència. Ha enviat un comunicat on, sobretot, exigeix diàleg i dóna suport als familiars dels presos polítics. El comunicat íntegre és el següent:

“El FC Barcelona, com una de les entitats de referència de Catalunya, i d’acord amb la seva trajectòria històrica, des de la defensa de la llibertat d’expressió i del dret a decidir, avui, després de la sentència condemnatòria dictada pel Tribunal Suprem amb relació al procés obert contra els líders cívics i polítics catalans, manifesta que:

De la mateixa manera que la presó preventiva no va ajudar a resoldre el conflicte, tampoc ho farà la presó dictada avui, perquè la presó no és la solució.

La resolució del conflicte que viu Catalunya passa, exclusivament, pel diàleg polític.

Per això, ara més que mai, el Club demana a tots els responsables polítics que liderin un procés de diàleg i negociació per resoldre aquest conflicte, que també ha de permetre l’alliberament dels líders cívics i polítics condemnats.

El FC Barcelona manifesta també tot el seu suport i solidaritat a les famílies dels que són privats de la seva llibertat.”

Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC)

9:48: “Davant la sentència emesa avui pel Tribunal Suprem sobre els líders socials i polítics catalans, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya referma el seu posicionament en contra d’aquesta situació de clara injustícia. L’Estat els condemna a 100 anys de presó per haver exercit el dret a votar. Es tracta clarament d’una sentència contra la democràcia.

Des de la FEEC, com a federació històrica quasi centenària i amb unes arrels catalanistes i democràtiques, sempre s’ha defensat el dret a decidir i la identitat cultural i nacional pròpia de Catalunya. L’excursionisme al nostre país cal recordar que ha anat lligat des dels seus inicis a la conservació de l’espai en què es desenvolupa i a la fusió entre la muntanya i la cultura catalana.

És per aquest motiu que rebutgem l’estratègia de l’Estat a l’hora de tractar aquest conflicte, lluny d’abordar qualsevol forma de diàleg. Els presos polítics tancats a la presó des de fa més de dos anys hi són de forma injusta i desproporcionada, i en cap cas es pot permetre que hi siguin cent anys més en la seva totalitat per una causa injustificada i allunyada de la realitat que l’Estat exposa.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)