Vidal ho fa comestible

El líder remunta al camp del cuer, amb gols de Suárez i Arturo Vidal, i arregla un partit pèssim gràcies a la pilota aturada

La decisió d’ajuntar des de l’inici Messi, Suárez, Griezmann i Dembélé contra un Leganés tancat a la cova, mal aplicada a la pràctica

Messi, Suárez, Griezmann i Dembélé. Tot a dins de l’olla. Salivera. Ben remenat. Bona matèria primera. Producte d’alta gamma, en definitiva. Només entre els dos primers, vuit Botes d’Or. Entre els altres dos, una copa del món. Molt gol aplegat en només quatre noms. Però... ai, l’art de la cuina...! A l’hora del tast, escudella insípida i espessa. Error de càlcul amb el temps de cocció i massa ingredients barrejats sense l’harmonia necessària. El plantejament pastós d’Aguirre, amb línia de cinc en defensa i amb Rubén Pérez al davant –també Eraso en el segon temps–, va absorbir gairebé tot el brou i el Leganés gairebé repeteix l’heroïcitat d’ara fa un any, quan ja va ser capaç de derrotar el Barça a Butarque, en un context clavat a l’actual, aleshores també amb el Barça arribant com a líder al partit i el conjunt madrileny, com a cuer. Aquell dia, dos gols de Nabil El Zhar i Óscar Rodríguez amb sols un minut de diferència van decidir. Ahir el golàs d’En-Nesyri en el minut 12 va fer pensar de nou en el pitjor. Mal Barça.

A Valverde li va fallar la recepta. Plat sense criteri. Excés d’ingredients. Poca cohesió i sabors neutralitzats entre si. La cuina és talent, enginy i matemàtica. Però, en el futbol, dos i dos no sempre són quatre. Esport capritxós. Amb una davantera amb Messi, Suárez, Griezmann i Dembélé, va haver d’aparèixer Arturo Vidal per solucionar un partit a pilota aturada i mig de rebot. El xilè va posar el toc picant a un plat difícil de digerir.

Javier Aguirre es va protegir a la cova i el gol inicial d’En-Nesyri afavoria encara més el seu plantejament. Feina feta i esperar per tornar a colpejar al contraatac. Però el plantejament del Barça tampoc va ser l’encertat. Amb els partits contra el Dortmund i l’Atlético en l’horitzó immediat, ahir hi havia el dubte de si descansaria algun dels homes d’atac, i més tenint en compte que tots menys Dembélé venien de jugar amb les seves seleccions, però Valverde va sorprendre posant-los tots d’inici per primera vegada aquest curs. Suárez, al mig; Dembélé, obert a una banda; Griezmann, obert a l’altra, i Messi, al darrere. Fàcil d’explicar en l’àmbit teòric, mal aplicat a la pràctica. Tot el futbol es va concentrar en pocs metres i l’embús va ser majúscul. Messi va baixar constantment a la zona del cercle central, sovint situat en paral·lel amb De Jong i Busquets, per intentar construir, però poca cosa. Equip col·lapsat.

El Barça va fer un mal partit i no s’hi van saber trobar solucions. Sorprèn el mareig tàctic vist en noranta minuts. De l’invent inicial dels quatre magnífics amb el doble pivot De Jong-Busi, es va passar en la segona meitat a un 4-3-3 amb més identitat, gràcies a l’entrada de Rakitic i Vidal per Busquets i Griezmann. El francès, de nou, el damnificat. I amb l’entrada d’Ansu Fati per De Jong es va tornar a la idea inicial i a l’embús.

Junior va fallar en l’acció de l’1-0. El lateral va descuidar la seva zona i Roque Mesa ho va aprofitar per filtrar una pilota per a la desmarcada d’En-Nesyri. Piqué el va fixar, però el marroquí ja tenia la culminació de la jugada al cap. Retallada, rosca i pilota a l’escaire. Golàs.

L’única oportunitat del Barça en tot el primer temps va ser una rematada de cap excel·lent de Luis Suárez que Pichu Cuéllar va enviar a córner amb una gran estirada. Massa poc. També de cap, amb una rematada de Piqué en un córner servit per Messi, va arribar la primera oportunitat del segon temps. I és que el Barça només va saber fer mal al Leganés a pilota aturada. Així van arribar els dos gols blaugrana.

En el minut 7 de la segona, Leo Messi va servir una falta amb delicadesa i Luis Suárez, de cap, va batre, aquesta vegada sí, Cuéllar. Ni tan sols aquest gol va donar clarividència al Barça. Espès, espès. Molt espès, l’equip de Valverde. I dins l’espessor general, premi per a l’agitador per excel·lència d’aquest equip. Arturo Vidal es mou com un peix a l’aigua entre el desordre i el desconcert. Quan faltaven onze minuts per al final, Messi va servir un altre córner, de nou des de la dreta de l’atac. Rakitic va provar d’imposar-se al seu defensor, però va acabar sent el jugador del Leganés qui va tocar la pilota enrere i va habilitar així la posició del xilè, que tot sol va empènyer la pilota al fons de la porteria des de l’interior de l’àrea petita. Aguirre i els jugadors del Leganés van reclamar fora de joc, però el gol, després de ser revisat pel VAR, va acabar pujant al marcador.

Partit d’aquells de mastegar sorra, l’enèsim lluny del Camp Nou, i tres punts importants que el Barça no es podia permetre deixar escapar. Per cert, avui, final de la copa Davis, per si algú no ho tenia anotat.