Barça

ENTREVISTA A PATRICK KLUIVERT

DIRECTOR DEL FUTBOL FORMATIU DEL FC BARCELONA

“En el futbol formatiu hi ha molt talent”

“Abans de tres o quatre anys veurem uns quants jugadors de la casa en el primer equip. Hi ha molta qualitat. Si no és així, és que no haurem fet bé les coses”

“No diré que és un fracàs, però estem molt decebuts amb el que ha passat a Europa”

Que la gent estigui tranquil·la: el Barça no trigarà deu anys a tenir un equip com el de Messi, Xavi, Piqué, Puyol, Iniesta...
Hem d’aconseguir i treballar perquè els jugadors amb qualitat i ganes pugin més ràpid al primer equip
Sempre he dit que si hi ha un forat en el primer equip, ha de ser per a Riqui, però si no n’hi ha, s’ha de prendre una decisió

Patrick Kluivert (Amsterdam, 1 de juliol de 1976) va tornar al Barça l’estiu passat com a director del futbol formatiu. Blaugrana del 1998 al 2004 i format en el planter de l’Ajax, vol aportar la seva experiència i el seu coneixement en la formació de nous jugadors que siguin vàlids per al primer equip del FC Barcelona.

Ara fa una mica més de quatre mesos, el Barça es va dirigir a vostè perquè fos el nou director del futbol formatiu.
Sí. Molt ràpid. Això és el que els vaig dir. És un orgull tornar a formar part d’aquest club. M’hi he trobat molt bé en tot aquest temps. Tinc experiència com a jugador i també per haver crescut en un club molt semblant a aquest. Sé el que hi ha al cap dels jugadors i els puc ajudar i aconsellar. Per això quan em van oferir aquesta feina vaig estar-ne encantat.
Què pot aportar Kluivert al futbol formatiu del Barça?
Puc aconsellar els joves el que poden fer, però també el que no poden fer. Els puc acompanyar en la seva projecció com a jugadors, però també com a persones. Tinc molta confiança i suport en Jordi Roura, Aureli Altimira i Quim Estrada. Ells coneixen millor que jo la casa i els jugadors. Formem un bon equip. Jo he de prendre l’última decisió, però estem treballant molt bé plegats.
Vostè es va fer en l’escola de l’Ajax. Realment se semblen tant les escoles de l’Ajax i el Barça?
La veritat és que sí, però el Barça és un club molt més gran. La manera de treballar és molt semblant. La diferència és que allà els jugadors han de formar part del primer equip molt més aviat. Aquí hem d’aconseguir que els jugadors que tenen talent i que han demostrat la seva qualitat també pugin més ràpidament. Perquè serà bo per al jugador i per al club.
Alguna diferència més?
Per exemple, la Masia. Aquí tens jugadors que dormen aquí, que fan vida aquí. Allà no n’hi ha cap. Si estan a la Masia, els pots tenir més controlats. La manera de jugar, que tots els equips juguin amb el mateix sistema, la filosofia és la mateixa.
Com va trobar el futbol formatiu?
Molt bé. Hi ha molt talent, molta qualitat. Ara hem d’acompanyar aquest talent en la seva carrera. Crec que si abans de tres o quatre anys no han arribat uns quants jugadors al primer equip és que no hem fet bé la nostra feina, perquè jo veig molt talent aquí.
Així no és cert que la qualitat del futbol formatiu del Barça hagi baixat?
No, el que passa és que si d’aquí a uns anys no apareixen jugadors del planter en el primer equip i es consoliden, entenc que els aficionats puguin preguntar-se què passa. Arribar al primer equip no és fàcil. Els jugadors han de demostrar el seu talent, tenir ganes d’arribar-hi, i nosaltres hi hem d’apostar. També hi ha d’haver un forat en el primer equip. Els jugadors del planter han d’estar preparats per quan es produeixi aquest forat.
Com ha de ser el jugador del futbol formatiu del Barça?
Crec que dependrà de la seva posició. Si és defensa, migcampista o davanter. Un central ha de tenir un bon físic, per exemple. I un migcampista també pot ser alt. Si és bo, per què no pot ser alt? També van bé aquests tipus de jugadors que rasquin una mica. El més important és que tinguin talent i qualitat.
I el mètode que s’ha d’aplicar?
Els entrenaments han de ser els de sempre en el Barça. Rondos, exercicis de conservació, possessió de pilota. Aquest és el joc del Barça. I ha de tenir un equilibri amb aspectes tàctics, que són importants en el futbol. Aquí entren Paco Seirul·lo i Isaac Guerrero. A Paco el conec des de fa molts anys, i podem estar molt tranquils.
Va dir en una entrevista que ja havia vist el nou Messi.
[Riu] Que surti un nou Messi és molt difícil, però en el planter hi ha molt talent. No és només un jugador. N’hi ha uns quants que estic segur que abans de tres o quatre anys estaran en el primer equip. Sabem qui són, i ara els hem d’acompanyar fins que hi arribin.
Parlem d’un equip en concret, el juvenil. Què està passant? Victòria aquest cap de setmana, però dura derrota en el derbi i eliminats de la Youth League.
Aquests dos partits de què em parla eren molt importants. No diré que ha estat un fracàs, però sí una decepció molt gran. Hem tingut una conversa amb els jugadors, perquè la decepció va ser molt gran. El juvenil A és l’equip més important del futbol formatiu. El Barça ha d’estar entre els millors quan juga a Europa, i aquest any no hi serem. Una gran decepció
Encara pesa tot el que va passar amb Víctor Valdés?
És possible, però no és només això. Allò ja havia passat, havíem girat full. Si guanyàvem els dos últims partits de la lligueta, teníem possibilitats de passar, però ja no vam ser capaços de guanyar el primer.
Què va passar amb Valdés?
No és el primer que m’ho pregunta ni serà l’últim. Jordi i Aureli eren a la reunió i saben el que va passar. S’havia de prendre una decisió i es va prendre. No vull tornar a parlar d’allò.
Parlava més de per què van decidir prescindir dels seus serveis?
Les raons van formar part d’aquella reunió. No vull mirar al passat. Crec que tothom havia vist el que estava passant en el juvenil.
El Barça B ha de ser un equip professional o formatiu?
Crec que més professional. Els seus jugadors estan tocant el primer equip. De fet, n’hi ha molts que van a entrenar-se amb el primer equip durant la setmana. És un equip que ha de competir al màxim nivell. Els seus jugadors han de saber competir per quan els necessiti el primer equip.
Així, ha d’estar a segona A o creu que és igual?
Per mi, no és igual. Han de competir al màxim nivell que puguin, i aquesta és la segona A. Estaran més preparats per quan hagin de fer el salt.
I potser no reben tantes patacades.
El jugador del Barça rep patacades jugui a segona A, a segona B o en l’equip infantil. Els rivals del Barça, en la categoria que sigui, juguen més amb el físic perquè moltes vegades saben que no poden competir amb la qualitat.
Tampoc soc el primer que li ho pregunta. Què passa amb Riqui Puig. Li recomana una cessió?
Riqui Puig és un gran jugador. Sempre he dit que si hi ha un forat en el primer equip, ell és el primer que ha de pujar. Però si no n’hi ha cap, entre el jugador i el club han de prendre la millor decisió. Això és el que vaig dir i el que penso.
I què s’ha de fer amb Ansu Fati?
És un cas diferent perquè només té disset anys. Té un gran futur, té el cap molt centrat, un gran entorn. Ansu ha d’estar aquí per la seva edat. Amb la lesió de Dembélé tindrà més oportunitats. Si no les té, crec que s’hauria d’entrenar amb el primer equip i jugar en el filial per tenir ritme de competició quan Valverde el necessiti.
Un altre nom, Álex Collado. El veu en el primer equip?
M’agrada molt, però dependrà d’ell. Si ell demostra el seu talent i que vol ser en el primer equip, hi serà.
Passem al cadet. Quan acabi aquest curs, molts jugadors rebran ofertes de l’estranger. Com es poden evitar les fugues?
No és fàcil perquè és quan poden signar contractes milionaris, però ja estem treballant per anticipar-nos al que pot passar quan acabi la temporada. Parlo amb ells perquè vegin que amb setze anys s’han de quedar. Estan en el club més gran del món, amb la millor formació del món, i ells estan encara en edat formativa. Fins als 18 o 19 anys no estan preparats per marxar a l’estranger. Sé que moltes vegades és una qüestió de diners. Nosaltres parlem amb els pares i els agents perquè sàpiguen que com aquí no estaran en lloc. Conec altres clubs, i així ho puc assegurar. Puc entendre que hi hagi famílies que estiguin en una situació complicada i escullin els diners, però jo els recomano que es quedin aquí perquè és el millor per a la formació dels seus fills.
Una opció seria treballar individualment amb els que tenen possibilitats i marcar-los el camí?
S’ha de fer així, els setze anys és una edat molt delicada. Estem parlant amb els jugadors del cadet A per tenir més atenció cap a ells. No només futbolísticament. També de nutrició. Hem de treballar també l’aspecte emocional. En aquesta edat tens molta influència externa, i s’han de cuidar molt.
A Xavi Simmons no se’l va poder retenir.
Ell estava gaire bé aquí. És una llàstima perdre un jugador així, però ell va escollir un altre camí. No podíem fer res amb l’oferta econòmica del PSG.
Vostè coneix bé el PSG perquè hi va treballar. És molt difícil lluitar amb ells.
El que van fer és legal. Van contactar amb els seus agents i ja està. Tenen molts diners. Amb això no podrem lluitar. El que hem de fer és oferir una millor formació. En això guanyem.
Doncs si és per diners, Neymar no tornarà?
Mai se sap.
Vostè el fitxaria?
És un gran jugador, dels millors del món. És un jugador especial, però potser has de pensar que si el portes frenes la projecció d’altres que ja tens.
Vostè va guanyar la copa d’Europa l’any 1995 amb un Ajax ple de futbolistes del planter. L’Ajax va tornar a ser important a Europa l’any passat amb un equip també integrat per molts jugadors del planter. Per què han hagut de passar més de vint anys?
Això passa. Va per èpoques, i és difícil tenir generacions tan bones i nombroses. Poden sortir un o dos jugadors molt bons en un o dos anys, però poder ajuntar tants futbolistes bons és difícil. A més, l’Ajax és un club venedor.
Així els aficionats del Barça han d’estar preocupats? Es podrà tenir un altre equip com el de Messi, Xavi, Iniesta, Busquets, Puyol, Piqué...?
Segur que sí. I li puc assegurar que no hauran d’esperar deu anys per tenir un equip com aquell. Insisteixo, veig el talent que hi ha en el futbol formatiu i no haurem d’esperar tant com ha passat en l’Ajax.
Ara que hem parlat d’Holanda. Com és Ronald Koeman com a entrenador?
Ha estat el meu entrenador, i puc dir que és molt bo, però no diré res més. No vull parlar sobre una possible arribada seva aquí perquè seria una falta de respecte a Valverde.
Ha trobat molt canviat el club?
Jo sortia del Camp Nou i anava cap a la dreta a entrenar-me al camp de la Masia. Ara tenen aquesta ciutat esportiva. No saben el que tenen, sobretot els joves del planter. Aquí l’organització és perfecta. Només s’han de preocupar d’entrenar-se, jugar i estudiar.
Quins records li venen de la seva època de jugador?
Aquí vaig passar la meva millor època com a jugador fora d’Holanda. Ens va faltar guanyar la copa d’Europa. Si pogués em tornaria a posar les botes per guanyar-la.
Així podria jugar amb Leo Messi.
Això seria l’hòstia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)