Barça

Motors a punt

Messi, Suárez i Vidal s’incorporen a la feina i aquesta tarda la plantilla farà l’últim assaig abans del derbi

El líder s’examina demà contra l’Espanyol d’Abelardo, conscient que el primer partit de l’any acostuma a encallar-se: una única victòria blaugrana (2019) en els últims cinc precedents

Ernesto Valverde torna a tenir totes les ovelles al corral. Després que dimarts bona part de la plantilla acomiadés el 2019 amb l’última sessió preparatòria de l’any i del dia de descans concedit l’1 de gener, ahir a la tarda l’equip va tornar als entrenaments amb el cap absolutament centrat en el derbi contra l’Espanyol. Primer entrenament després de vacances de Leo Messi i Luis Suárez, que afrontaran el partit de Cornellà-el Prat havent fet únicament dues sessions prèvies. Tots dos van exercitar-se amb total normalitat, en una sessió clarament marcada pel retorn dels sud-americans. Messi i Suárez van haver de repartir-se els focus amb el xilè Arturo Vidal, que es va entrenar per primera vegada després de tota la polèmica generada en els últims dies arran de la seva denúncia contra el club davant la Comissió Mixta de la Lliga i l’AFE, per reclamar un suposat deute de 2,4 milions d’euros. Marc-André ter Stegen continua amb el tractament al genoll dret i va fer treball especial. Tampoc es van entrenar amb el grup els lesionats Dembélé i Arthur. Iñaki Peña, Collado, Carles Pérez i Ansu Fati, del filial, van treballar amb el grup en aquest primer entrenament de l’any.

Mantenir el lideratge

L’equip tornarà a entrenar-se avui. El repte del líder en aquesta estrena del 2020: guanyar demà el derbi i mantenir almenys els dos punts d’avantatge amb el Real Madrid abans de viatjar la setmana vinent a l’Aràbia Saudita per jugar la supercopa. El partit contra l’Espanyol, les semifinals de la supercopa contra l’Atlético de Madrid i la possible final contra el València o el Real Madrid, el partit contra el Granada i la visita a Mestalla endureixen un mes de gener aspre i carregat de partits. La visita a Cornellà és el primer examen. Els espera un vell conegut com Abelardo.

Fa un any, el Barça va estrenar el 2019 visitant el camp del Getafe de Bordalás. Messi i Suárez, que feia pocs dies que havien tornat dels seus països, van ser titulars i el Barça va guanyar per 1-2, precisament amb gols d’ells dos. Mata va marcar per al Getafe. Aquella, curiosament, és l’única victòria del Barça en el primer partit de l’any en els últims cinc precedents. Per trobar una segona victòria blaugrana en l’arrencada d’any, ens hem de traslladar a la temporada 2013/14, amb el Tata Martino. En aquella ocasió el Barça va obrir el 2014 al Camp Nou contra l’Elx, amb una golejada per 4-0, amb gol de Pedro i un hat-trick d’Alexis Sánchez.

El 2017 i el 2018 el Barça va estrenar l’any amb partit de copa. Cap victòria en cap dels dos casos. Fa dos anys, empat a Balaídos en el partit d’anada d’aquella eliminatòria (1-1), amb gol de José Arnaiz amb assistència d’André Gomes i un Barça farcit de suplents, i amb Messi i Suárez ni tan sols en la convocatòria. I fa tres anys, derrota en la visita a San Mamés (2-1), amb gols d’Aduriz, Williams i Messi. El Barça superaria eliminatòria en tots dos casos, guanyant el partit de tornada al Camp Nou.

En la visita a Anoeta del 2015, sense Messi en l’onze inicial, el Barça va perdre contra una Real Sociedad que en va tenir prou amb un solitari gol en pròpia porta de Jordi Alba en el minut 2 de partit. I l’any següent, el 2016, tampoc va poder sumar els tres punts en l’estrena contra l’Espanyol (0-0).

AVUI, MÉS

2019
Getafe-Barça 1-2
Mata / Messi i Suárez (lliga)
2018
Celta-Barça 1-1
Sisto / José Arnaiz (copa)
2017
Athletic-Barça 2-1
Aduriz i Williams / Messi (copa)
2016
Espanyol-Barça 0-0
Sense gols (lliga)
2015
Real Sociedad-Barça 1-0
Jordi Alba, p.p. (lliga)
2014
Barça-Elx 4-0
Alexis (3) i Pedro (lliga)
2013
Barça-Espanyol 4-0
Pedro (2), Xavi i Messi (lliga)
Messi i Suárez repetiran avui i arribaran al derbi amb dues sessions prèvies

Del 4-0 amb Guardiola el 2013 al 0-0 amb Luis Enrique el 2016

En l’última dècada el derbi ha servit per alçar el teló del nou any en diverses ocasions. Passarà demà dissabte a Cornellà-el Prat i va passar, per exemple, l’any 2016. Aquell és l’últim precedent. En aquella ocasió l’Espanyol-Barça va acabar sense gols. Molta tensió i picabaralles damunt la gespa, però el marcador intacte. Era l’Espanyol de Galca i el Barça de Luis Enrique, amb Marco Asensio, Felipe Caicedo, Pau López i Joan Jordán, i amb Iniesta, Dani Alves i Neymar. Protagonistes de derbis pretèrits.

Més lluny ens hem de remuntar per trobar el següent precedent. Va ser el dia de Reis del 2013. Aquell 6 de gener el Barça de Pep Guardiola va golejar l’Espanyol al Camp Nou per un clar 4-0, amb un doblet de Pedro Rodríguez i gols de Xavi i Messi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)