Barça

Els derbis, ben vius a la base

La rivalitat i la pluralitat en els resultats revifen la tensió en els derbis en les categories inferiors

Barça i Espanyol continuen reunint el talent

“Molts d’aquests jugadors han guanyat derbis al llarg de la seva trajectòria”, diu Gay

Si en els derbis professionals la rellevància ha anat minvant a causa de les grans diferències entre els dos equips, en el futbol de base els partits entre el Barcelona i l’Espanyol són el gran esdeveniment de l’any. En les darreres temporades, els xocs entre els filials dels equips de la capital de Catalunya a segona B han tingut de tot: diversitat de guanyadors, passadissos de campió a desgana, polèmiques arbitrals i picabaralles. Sal i pebre per a un enfrontament B que avui viurà una altra edició a la Johan Cruyff (18 h, Esport 3).

“Molts d’aquests jugadors han guanyat derbis al llarg de la seva trajectòria en el futbol de base i saben perfectament el que signifiquen aquests tipus de partits. Crec que serà un bonic espectacle”, va afirmar l’entrenador blanc-i-blau, José Aurelio Gay, sobre el xoc d’avui. L’Espanyol avantatja el Barça de quatre punts i és en zona de promoció d’ascens (tercer), mentre que els blaugrana busquen entrar-hi tant sí com no (cinquens). Aquesta dinàmica, la de l’Espanyol al davant del Barça, és una tendència des del descens de l’equip de Pimienta. Prèviament, el domini blaugrana havia estat espaterrant sovintejant la segona divisió A (sis temporades en la darrera dècada), mentre que l’Espanyol va combinar presències en la categoria de bronze amb altres a tercera divisió (hi va ser tres temporades en els últims deu anys).

Els duels directes, però, sempre han viscut d’esquena a aquestes realitats classificatòries i pressupostàries, ja que el Barça, a més, ha fet una despesa en sous i traspassos superior a la del seu rival. Dels darrers deu partits, l’Espanyol B n’ha guanyat cinc, tres han estat per al Barcelona B, i dos han acabat en un empat.

En la darrera temporada, a més, els blaugrana han corregit una tendència que semblava patrimoni de l’Espanyol: a la plantilla del seu filial hi ha una majoria de jugadors que arriben del seu propi juvenil (disset jugadors, mentre que a la dels blanc-i-blaus n’hi ha dotze). Tot i així, tots dos equips continuen sent el principal focus de futbolistes d’elit al país, també en la base. En la darrera convocatòria de la selecció absoluta, el 77% dels jugadors van ser formats a les files d’un o altre equip (nou per al Barcelona i vuit per a l’Espanyol). A les seleccions de base, tot i que hi ha limitacions per equips, tots dos demostren la seva potència: en les quatre categories masculines i femenines, els dos equips grans concentren el 56% de convocats a les seves files (31% del Barça i 25% de l’Espanyol).

En el primer equip

Aquest èxit no sempre es trasllada al primer equip, on els blanc-i-blaus aposten més pels jugadors del filial que no pas els blaugrana. Valverde ha donat 817 minuts a jugadors amb dorsal del filial (Ansu, Carles Pérez i Araujo), mentre que entre Gallego i Machín han donat 1.512 minuts a jugadors amb llicència del segon equip.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)