Barça

Quique Setién

Perfil

Un fidel devot de la religió Cruyff

Setién, un enamorat del ‘dream team’, ha arribat a dir que s’hauria tallat el dit petit per jugar amb Johan. Ara s’asseurà a la mateixa banqueta que el mestre

Els seus millors èxits són un ascens a segona amb el Lugo i portar el Betis a Europa cinc anys després

Quique Setién (27-09-1958, Santander) hauria sacrificat el seu dit menovell d’una de les seves dues mans a canvi d’haver pogut jugar en el dream team de Cruyff. Ho va admetre quan el 2018 va rebre el premi de la Fundació Johan Cruyff per la seva bona tasca al capdavant del Betis, després que aconseguís portar el conjunt andalús a Europa cinc anys després de l’última aventura. La confessió li havia fet anys abans al mateix Johan. Admiració absoluta envers el mestre. Aterra al Camp Nou un fidel devot del cruyffisme. Segurament, coneixent-lo, ell mateix hauria dut a terme l’amputació a mode d’ofrena. Una pèrdua menor a canvi d’haver pogut compartir terreny de joc amb el seu amor platònic. Coneixent també Cruyff, aquest segurament l’hauria convidat a fer-ho i li hauria etzibat quelcom similar a: “Total, al futbol s’hi juga amb els peus.”

Setién mai podrà fer realitat el seu somni més profund, però almenys sí que podrà asseure’s a la mateixa banqueta que el seu Déu futbolístic. Entrenar el Barça, un privilegi i un repte. Repte majúscul i una aposta de la junta directiva. El Betis, Las Palmas i el Lugo, i en els seus orígens el Racing, el Poli Ejido, la selecció de Guinea Equatorial i el Logroñés. No figura cap equip gran en el seu currículum com a entrenador, però sempre l’ha acompanyat una espècie d’aura. Etiqueta de tècnic amb gust futbolístic refinat. El seu mantra: el 4-3-3 i el model Cruyff. Amb ell, mai cap central ha gosat donar una pilotada. Sacrilegi.

Culer reconegut, deixeble de Cruyff i un amant visceral dels escacs. L’any 2018 va enfrontar-se al mestre internacional Anatoli Kárpov en un torneig d’exhibició a Sevilla. Ara comença una nova partida al Camp Nou, amb un tauler ple de patums i amb pocs peons. Ell sempre ha fugit de les grans figures perquè sempre ha defensat que els egos són un element distorsionador dins d’un vestidor, però al Barça l’espera un nou paradigma. Tot estrelles. Capaç d’enviar Jonathan Viera al racó de pensar o anar a prendre unes canyes amb Joaquín. Culte i amb mà esquerra.

A Valverde no l’han salvat els títols. Roma i Liverpool han estat els seus dos grans pecats i l’habitual mal joc de l’equip l’ha acabat sentenciant. Amb Setién es pretén que fons i forma convergeixin. Ja ho veurem. No hi ha títols en el currículum de Setién, però ha estat capaç de guanyar dues vegades al Bernabéu amb el Betis, guanyar a San Siro amb els andalusos i empatar 3-3 amb Las Palmas també a la casa blanca. L’excita el futbol ofensiu. Ja ho va dir un dia que li hauria agradat empatar 6-6 contra el Barça. No va poder ser, però segurament que es va conformar de bon grat amb el 3-4 del 2018. Aquell dia el Betis de Setién va fer ballar el Barça de Valverde al Camp Nou. “El nostre és l’equip més entretingut de la lliga. No serveixo per a una altra cosa. M’agrada l’espectacle”, deia en la seva última etapa en el Betis.

Entrenador amb gust per la possessió i home de frases cèlebres, el seu historial és extens: “No he vist mai un nen jugar a futbol al pati i que no vulgui la pilota. Doncs això ho aplico als meus equips, vull que tinguin la pilota.” “Tot el que faig ho he copiat de Cruyff. M’agrada la pilota i l’olor de la gespa.” “Em costa fotre crits. Al final de l’any m’he emprenyat tres vegades i això potser no és suficient.” “No aspiro a conduir un cotxe més gran o a tenir una casa més gran, em conformo que el meu equip em comprengui.” Ara agafa el volant d’un Ferrari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)