Barça

Que tinguis sort

El Barça arriba a un acord per rescindir el contracte d’Ernesto Valverde i escull com el seu substitut Quique Setién, que firmarà pel que queda d’aquesta temporada i dues més

La directiva veia una tendència negativa i ha buscat una reacció

El FC Barcelona és líder de la lliga, jugarà els vuitens de final de la Champions contra el Nàpols i encara no ha debutat en la copa del Rei. A priori, un escenari envejable per a qualsevol equip, però ja se sap que el Barça és diferent de la resta. Aquí s’exigeix més. No n’hi ha prou amb complir l’expedient. Perquè si ampliem el focus, la fotografia no és tan maca. L’equip té mancances importants en el seu joc i en altres aspectes, i la directiva i els responsables esportius han considerat que el camí pel qual es transitava els podia portar a un altre fracàs en la màxima competició europea i que es posava en risc revalidar el títol de lliga, i que la millora manera d’evitar aquesta situació era prescindir d’Ernesto Valverde. Feia por la dinàmica de l’equip, incapaç de convèncer a través del joc malgrat que va ser en la derrota contra l’Atlético i la que ha desencadenat tot això quan es va veure el millor Barça de la temporada.

I aquesta és la decisió que va prendre la junta directiva després de diverses hores de reunió. Però si tot el que ha passat ja és difícilment explicable en el fons, les formes han estat completament lamentables. Un autèntic despropòsit i que deixen en molt mal lloc els màxims dirigents del club blaugrana. Valverde no mereixia el tracte rebut després del seu comportament personal en aquests dos anys i mig –li ha tocat fer de paraigua en diverses ocasions i alguna vegada ha hagut de pagar els plats trencats– i pels èxits obtinguts, amb dues lligues i una copa del Rei com a títols més importants.

Li agafa el relleu Quique Setién, un tècnic que la direcció esportiva considera que pot encaixar perfectament perquè és un amant del futbol ofensiu, del joc posicional i que sempre s’ha declarat admirador de Cruyff i de la filosofia del Barça. Actualment sense equip després de deixar el Betis, el seu nom era a les travesses, juntament amb el de García Pimienta, Pochettino, Allegri –l’últim a sortir– o el de Milito. Quique Setién firmarà un contracte fins al 30 de juny del 2022, un any més enllà del mandat del president Josep Maria Bartomeu i la seva directiva. Al final de cada temporada, el club o Setién podran rescindir-lo voluntàriament. Signarà a dos quarts de dues a la llotja President Suñol, a les dues es farà les fotos a la gespa del Camp Nou i mitja hora després serà presentat i oferirà la seva primera roda de premsa.

L’anunci oficial de la rescissió del contracte de Valverde i la contractació de Setién es va endarrerir fins ben entrada la nit per les dificultats en la negociació per liquidar el contracte de Valverde amb el seu agent Iñaki Ibáñez.

Unes hores intenses

La reunió nocturna de diumenge entre el president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu; el directiu Javier Bordas; el CEO del club, Òscar Grau; el secretari tècnic, Eric Abidal, i el seu adjunt, Ramon Planes, va acabar sense cap acord definitiu pel que fa al futur de la banqueta del Camp Nou, però sí que va quedar palès que la confiança en Ernesto Valverde s’havia perdut. Es detecta que no hi ha una evolució de l’equip, que el joc no acaba de convèncer i que si es continuava igual es corria el risc d’acabar la temporada en fracàs. Grau i Abidal van explicar a la resta de membres de la comissió esportiva com s’havien desenvolupat les converses amb Xavi Hernández i la negativa d’aquest a agafar les regnes del primer equip blaugrana immediatament, malgrat que van acordar mantenir oberts els canals de comunicació de cara al mes de juny o després de la final de la copa que ha de disputar l’Al-Sadd divendres. Bartomeu va decidir que es presentaria a la ciutat esportiva per mantenir una trobada amb Valverde després de l’entrenament. El tècnic mereixia una explicació del president a tot el que havia succeït els últims dies després d’haver-se d’assabentar per la premsa que el seu càrrec s’aguantava d’un fil i que ja havien negociat obertament amb el seu successor.

Abans d’aquesta reunió, el tècnic blaugrana va dirigir la sessió amb normalitat. Sí que va ser més matiner que de costum i va arribar gairebé dues hores abans de l’inici a la ciutat esportiva. Potser volia dedicar un temps a pensar què diria als seus futbolistes, amb els quals va estar parlant una estona abans de començar a exercitar-se. Bartomeu va arribar pels voltants de dos quarts d’una i va estar reunit amb Valverde fins a les dues, que va ser quan va marxar de les instal·lacions de la ciutat esportiva. Cap a dos quarts de tres, el president blaugrana va arribar a les oficines per reunir-se en junta directiva. Una reunió a la qual es van acabar afegint a mitja tarda Éric Abidal i Ramon Planes per presentar el seu informe tècnic i la seva recomanació a la junta. El nom de García Pimienta va estar molta estona sobre la taula però finalment l’escollit va ser Quique Setién. Pel que fa a Pochettino, el seu passat tan identificat amb l’Espanyol el va acabar descartant.

Una situació anòmala

No es gaire comú que el Barça faci fora un entrenador a mitja temporada. Històricament, el club blaugrana acostuma a liquidar projectes sempre al final d’un exercici encara que els símptomes de l’equip no siguin els millors. De fet, ens hem de remuntar fins l’any 2003 per veure una destitució d’un entrenador abans que finalitzés la temporada. El tècnic acomiadat va ser Louis van Gaal i el va substituir De la Cruz en un partit i després acabaria venint Radomir Antic, que va classificar l’equip per a la UEFA.

QUIQUE SETIÉN

Firma fins al 2022, més enllà de la fi del mandat de Bartomeu

VALVERDE

El Barça li va desitjar sort però la rescissió del contracte es va allargar força

ANOMALIA

El Barça no feia un canvi a la banqueta a mitja temporada des de l’any 2003
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)