Barça

“Garanteixo una cosa: jugarem bé”

Quique Setién aterra al Camp Nou entusiasmat per la porta que se li ha obert i convençut de les seves possibilitats. Promet divertir als culers, abraçat com ha fet sempre a la filosofia Cruyff i no renuncia a un canvi de dibuix tàctic

El càntabre signa per dos anys i mig, però hi ha una clàusula electoral en el seu contracte que permetrà al nou president rescindir-lo

2

anys i mig

Signa fins el 2022

“Ahir estava passejant amb les vaques al meu poble i avui estic aquí en el club més gran del món i entrenant als millors”. Així és Quique Setién. Naturalitat i franquesa des del primer minut. Les seves paraules transmeten proximitat i també perplexitat. Fins i tot a ell l’ha agafat a contrapeu el seu fitxatge pel Barça. Aterra al Camp Nou un enamorat de la filosofia Cruyff.

De les vaques càntabres i les seves caminades a un concepte tan made in Johan com el de les ‘vaques sagrades’ amb les quals haurà de torejar a partir d’ara. Res a veure té la plantilla que haurà de governar a Barcelona amb els vestidors amb els quals s’havia hagut de barallar fins ara al Lugo, Las Palmas i el Betis. Setién entra en un nou univers. Arriba amb l’etiqueta d’amant del bon futbol i amb el beneplàcit del vestidor i de bona part de la premsa. Veurem.

Com a entrenador, Setién s’ha enfrontat al Barça en set ocasions i només va aconseguir una victòria. Va ser amb el Betis al Camp Nou en aquell ja famós 3-4 del 2018, amb gols de Junior, Joaquin, Lo Celso i Canales. Aquell dia el seu Betis va meravellar a la parròquia culer. Ara, el repte és seduir al barcelonisme des de dins i també guanyar títols. Ernesto Valverde només va aconseguir un dels dos objectius. Setién arriba amb les idees clares i amb una promesa: “Garanteixo una cosa: jugarem bé”. Declaració d’intencions a les primeres de canvi. Per això, en part, s’ha acabat apostant per ell després del ‘no’ de Xavi. “El meu objectiu és guanyar-ho tot. Aquest club no té un altre objectiu que no sigui aquest. I tinc clar que el millor camí cap a la victòria és jugar bé. No val fer-ho un dia, vull que el meu equip jugui bé sempre”, afirma.

Quique Setién serà el tercer entrenador càntabre de la història del FC Barcelona després d’Enrique Orizaola (1961) i Laureano Ruiz (1976). La seva bíblia: el model Cruyff. Aquest és el mirall. “Tenim clara quina serà la filosofia i moriré amb les meves idees. Vinc amb una energia enorme i jo i el meu cos tècnic tenim clar què és el Barcelona. Ho hem mamat des de fora”. “He parlat ja amb els jugadors i la predisposició és extraordinària. Segur que ens interpretaran ràpidament. Tenen el talent per fer-ho”, explicava ahir en la seva presentació després d’haver fet el primer entrenament matinal. A la tarda, segona sessió i segona presa de contacte amb Leo Messi. “Messi és el millor, ja ho sap. La veritat és que ho he dit a més d’un: he disfrutat molt aquests últims anys amb aquests futbolistes. Porto assegut davant el televisor durant temps, gaudint-los. M’han fet disfrutar del futbol. Ara tinc la possibilitat d’entrenar a alguns d’ells. Entrenar al millor jugador del món i a la resta dels seus companys és increïble. Encara no sóc plenament conscient del que significa realment. Però una cosa és l’admiració que jo pugui tenir envers ells i una altra cosa és la realitat. La meva relació amb els jugadors serà bona, segur, però cadascú haurà d’estar en el seu lloc. Sóc una persona sincera i si detecto quelcom que no m’agrada tocarà corregir-ho”, avisa.

Fins i tot el dia de la seva presentació oficial l’acosta a Johan. Dia 14. Més que un simple número. I com feia Cruyff, missatge clar pels nanos del planter que truquen a la porta: “Sabeu quina és la meva trajectòria i aquest club té una base increïble. Si el talent s’obre camí, deixarem que flueixi. Sempre que un nano puja al primer equip és perquè s’ho ha guanyat, suposa un estímul i fa que ningú es relaxi”. Bones notícies per a Riqui Puig, un dels oblidats de Valverde.

Setién s’abraça al cruyffisme. Creu en aquesta manera de concebre el futbol i la defensarà fins a la sacietat. Però no serà immobilista amb el dibuix. No creu que el canvi de sistema sigui un sacrilegi: “El més important és la filosofia. La filosofia no canviarà, però el dibuix podria ser que sí. És possible que en algun moment valorem algun canvi respecte el 4-3-3 o el 4-4-2 clàssics. Però també he de dir que això ho dic entre cometes perquè primer vull veure com va tot. Tot ha anat molt ràpid, tot és nou, i hi ha moltes coses de les que hem de parlar”.

Setién arriba acompanyat dels seus homes de confiança, amb qui va treballar a Las Palmas i al Betis. La seva mà dreta és Éder Sarabia, el fill del mític davanter de l’Athletic Manu Sarabia. el seu preparador físic és el gallec Fran Soto, al qual va conèixer en la seva etapa al Lugo l’any 2009. Jon Pascua farà les tasques d’entrenador de porters i ajudarà en la gestió de grup.

El tècnic càntabre ha signat per dos anys i mig (2022), però en el seu contracte figura una clàusula electoral. El president que surti escollit el 2021 haurà de validar la continuïtat del tècnic.

Ahir, primer dia de feina amb doble sessió. Arribar i moldre. Diumenge espera el Granada al Camp Nou en el primer partit de lliga de la segona volta i dimecres viatge a Eivissa en la copa del Rei. Comença l’era Setién.

PRIMERES VALORACIONS DE QUIQUE SETIÉN

Ahir estava passejant amb les vaques al meu poble i avui estic aquí en el club més gran del món i entrenant als millors
El meu objectiu és guanyar-ho tot. És també l’objectiu del club i tinc clar que el millor camí cap a la victòria i cap als títols és jugar bé
He disfrutat molt aquests últims anys amb aquests futbolistes. Porto assegut davant el televisor durant temps, gaudint-los
La filosofia no canviarà, però el dibuix podria ser que sí. És possible que algun dia valorem algun canvi respecte el 4-3-3 o el 4-4-2
opinió

La gent gaudirà

Manolo Márquez Roca

Quique Setién és un entrenador totalment preparat per agafar les regnes del Barça. Té els coneixements i l’experiència per dirigir equips capdavanters. Va ser un gran jugador i com a tècnic ha deixat la seva petjada en tots els llocs on ha estat. Al Lugo, al Las Palmas i al Betis, sobretot per la primera temporada, encara recorden el futbol que practica. A aquells equips potser els faltava qualitat al davant per tot el futbol que generaven, però en el Barça no tindrà aquest problema. Li anirà bé. I aquí farà el mateix que a tot arreu. Jugar des del darrere, un aspecte que treballa molt, i arriscar. Li dona moltes voltes a la manera de sortir i a com millorar les opcions de joc. Una manera de jugar que comporta riscos però que al Camp Nou agrada i en la qual ell se sent completament identificat. I no hi renunciarà, perquè si alguna paraula defineix a la perfecció Quique Setién és convicció. Per als més escèptics, també té prou experiència en la gestió de grups i sap el que és un vestidor de grans jugadors perquè va ser mundialista l’any 1986. Li desitjo molts d’èxits i moltíssima sort. La gent blaugrana segur que gaudirà.

Setién: “Valoro molt Valverde”

No és habitual que en una presentació oficial l’entrenador que assumeix el càrrec tingui paraules de record envers l’entrenador destituït, però entre senyors impera la cordialitat i el respecte mutu. Setién va recordar-se de Valverde: “Sempre m’ha semblat una persona molt correcta. Valoro els seus principis i la seva forma de ser. Intentaré tenir contacte amb ell, perquè moltes de les coses del seu treball ens poden ser útils també a nosaltres. M’imaginava que aniria a algun equip amb problemes a la classificació, però rebo la trucada del Barça i em trobo que em deixen un equip que va primer. Intentarem fer-ho bé.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)