Barça

Busquen un acord per a una retallada de salaris del 70%

El Barça, amb pocs ingressos per la crisi del coronavirus, proposa als seus esportistes que cobrin el 30% del sou mentre duri l’estat d’alarma. La proposta no ha agradat, especialment en el futbol i el bàsquet

“Per la pau, pel bé de tots, és necessari un acord”, deia ahir un membre important del cos executiu del FC Barcelona a aquest diari parlant de la rebaixa salarial que la junta directiva ha proposat als esportistes de totes les seccions professionals. La situació és molt complicada des del punt de vista econòmic. No s’ingressa ni per venda d’entrades, ni per les visites al museu, ni per les escoles, ni per les botigues... I caldrà veure què passa amb els drets de televisió. No ingressar els diners per aquest concepte seria una catàstrofe. És aquest el motiu pel qual els clubs insisteixen que les competicions s’han d’acabar. “S’han d’acabar tant sí com no. Encara que sigui al novembre o al desembre. Després ja veurem què passa amb la següent temporada. Potser hem de jugar la lliga a una volta, com a l’Argentina. És una idea només”, expliquen des del club.

Tothom té clar que els ingressos es reduiran molt aquest exercici i es tancarà el balanç amb pèrdues, però es busca que siguin les mínimes possibles. Així que des de fa dies el Barça busca un acord amb els seus esportistes professionals perquè es rebaixin el sou. Divendres passat es van encetar les negociacions entre els capitans del primer equip de futbol i el mateix president, Josep Maria Bartomeu, i el CEO del club, Òscar Grau. Dimarts va ser Albert Soler, responsable de les seccions professionals, l’encarregat de parlar amb els mànagers de cada un dels equips professionals. Aquests van traslladar la proposta als capitans. La idea és que la rebaixa sigui la mateixa per a tots els esportistes professionals de l’entitat perquè així s’ha de presentar l’ERTO davant el Departament de Treball, tot i que després hi pot haver matisos. La proposta és que els esportistes cobrin un 70% menys del sou mentre duri l’estat d’alarma i passin a cobrar el 100% quan aquest desaparegui, tornin a competir o no. En aquesta rebaixa no s’inclouen ni els bonus ni les variables que cada esportista tingui en el seu contracte. La mesura seria amb caràcter retroactiu. S’aplicaria des que va començar l’estat d’alarma.

No agrada

La proposta, que també afecta tots els entrenadors, no ha estat ben rebuda en cap dels equips (també hi estan inclosos el femení, el filial i el juvenil A) perquè la consideren excessiva, però algunes seccions ja l’haurien acceptat. Ahir, les trucades van ser constants. Estava prevista una reunió telemàtica de la junta directiva que es va ajornar. El motiu és que la trobada era per parlar d’aquest assumpte, però sense acord, especialment en el futbol i el bàsquet, no tenia gaire sentit la trobada, que no té ara data. El Barça tenia la intenció de presentar un ERTO aquesta mateixa setmana amb l’acord tancat perquè no vol plets amb els esportistes. Podrien retardar-ho esperant l’acord, però també es valora l’opció de presentar-lo sense acord, fet que podria provocar més d’una demanda. Perquè el missatge que van rebre els professionals de les seccions és que la rebaixa es faria tant sí com no.

I el Madrid?

Segons fonts consultades per aquest diari pròximes a alguns membres del primer equip de futbol, els jugadors no veuen clara la proposta. Estan pendents de consultes amb l’AFE i molts han posat ja el tema en mans dels seus representants. El mateix passa amb la secció de bàsquet. Especialment contraris a una rebaixa salarial són els americans de l’equip. Un d’ells, el base Malcolm Delaney, va marxar fa uns dies als Estats Units sense fer cas dels consells que li havia donat el club. S’espera una sanció.

Tant en el futbol com en el bàsquet els esportistes es pregunten com és que el Barça vol presentar aquesta important rebaixa salarial i en canvi el Real Madrid, el club que lluita amb els blaugrana per tots els títols, no ha comunicat res als seus esportistes. També en el futbol tenen com a referència el que ha fet el Bayern de Munic. Els jugadors de l’equip alemany s’han rebaixat un 20% el sou.

ERTO

El club el vol presentar amb acord, però si no n’hi ha, també el farà

CONDICIONS

La rebaixa és sobre el sou. No inclou els ‘bonus’ ni les variables que té cadascú

I EL MADRID?

Els esportistes blaugrana es pregunten com és que el club blanc no toca els sous

L’Espanyol es planteja fer un ERTO però encara no ha pres cap decisió en ferm

Els equips de futbol han quedat tocats per l’aturada de la lliga i molts estan estudiant alternatives econòmiques per fer front a la baixada d’ingressos. L’Espanyol és un dels equips de la lliga que s’han plantejat fer un ERTO (expedient de regulació temporal d’ocupació) davant del nou escenari provocat per la pandèmia de la Covid-19. Així ho va avançar Pericosonline. Les pèrdues de l’entitat blanc-i-blava estan al voltant dels 20 milions d’euros. El gruix principal és pels drets de televisió, però també hi ha una part que s’ha perdut per patrocinadors i taquilla.

El club té un comitè de crisi i ha plantejat un possible ERTO a la plantilla mitjançant la figura dels capitans. L’ERTO tindria conseqüències retroactives, des del 14 de març (data en què l’equip va tornar de Navata), i el club les posaria en marxa si, com tot sembla indicar, no es pot reprendre la competició, tot i que aquest tema ara mateix s’està negociant. Tot i això, des del club blanc-i-blau asseguren que la decisió no s’ha pres encara i que és un dels escenaris que tenen sobre la taula davant la incertesa del moment, i que caldrà veure què passa els pròxims dies i què diu la LFP. De fet, alguns clubs treballen amb la hipòtesi que hi hagi una decisió de tot el sector i que els englobi a tots davant aquesta situació d’emergència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)