Barça

Els preparadors físics, obligats a reinventar rutines

Canvi d’hàbits. Experts del FC Barcelona expliquen com han canviat les dinàmiques d’entrenament a causa del confinament provocat per la Covid-19

El confinament ha obligat als esportistes d’elit a canviar rutines i dinàmiques d’entrenament. Els entrenaments col·lectius o en recintes esportius sota la supervisió presencial dels entrenadors han quedat momentàniament aparcats. Cada esportista ha passat a ser el primer responsable de la seva pròpia preparació física durant el temps que toqui estar confinats al domicili fins que s’hagi superat la lluita contra la pandèmia.

El repte al qual s’enfronten tècnics, preparadors i nutricionistes és majúscul. L’objectiu no és únicament evitar el desentrenament, sinó induir una càrrega d’entrenament similar a la d’un període normal perquè, si la competició es reprèn, els esportistes puguin fer-ho en un estat de forma òptim. Els controls per via telemàtica són diaris.

El Barça és un dels molts clubs que s’ha hagut d’adaptar a aquesta nova situació: “Des del club vàrem intentar anticipar-nos desenvolupant una planificació per a cada jugador que intenta simular el treball realitzat en una setmana habitual. La dinàmica de càrrega és molt similar a la del nostre microcicle habitual. Hem plantejat dos pics de càrrega, un a meitat i un altre a finals de setmana que simulen les nostres setmanes de doble partit, i un dia de descans”, explica Antonio Gómez, Doctor en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, en un article publicat al web del club.

“Les sessions de resistència les fan en bicicleta estàtica o tapís rodador. L’objectiu és que els jugadors realitzin un treball intervàl.lic on assoleixin velocitats i freqüències cardíaques que puguin simular la competició”, explica Andrés Martín, preparador físic del Futbol Club Barcelona i Doctor en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. “Donat que els jugadors no poden sortir a l’exterior i no podem analitzar les dades de GPS, després de cada entrenament ens envien l’RPE (escala d’esforç percebut), la distància i ritmes de carrera per tal d’analitzar la càrrega de treball i així poder-la modificar”.

“Els jugadors estan reportant valors lleugerament més alts (7-8 respecte de la mitjana de sessió de 5,5), i això pot tenir relació amb l’estrès tèrmic, ja que les sessions es porten a terme a l’interior i l’organisme no és capaç de dissipar la calor amb la mateixa eficàcia amb la qual ho fa a l’aire lliure, amb la tensió mecànica generada per exercicis als quals no estan tan acostumats, amb la càrrega emocional que suposa no poder sortir de casa i amb la no especificitat de l’estímul“, afirmen tant Martín com Gómez.

Durant aquest període la despesa energètica dels jugadors presumiblement serà més petita, per la qual cosa s’està monitorant també el pes per tal d’evitar un augment del percentatge de greix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)