Barça

Curs de conflictes

La directiva i la plantilla del primer equip no es posen d’acord sobre com ha de ser la rebaixa salarial per la crisi del coronavirus; no és la primera topada que hi ha hagut entre les dues parts en aquest exercici

El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, continua treballant per arribar a un acord amb la plantilla del primer equip respecte a la rebaixa salarial proposada per mirar de minimitzar les grans pèrdues –podrien ser d’uns 140 milions d’euros– que tindrà el club per culpa de la crisi del coronavirus. La junta directiva ja va decidir que es presentarà un ERTO al Departament de Treball de la Generalitat sí o sí, amb consentiment o sense, però li agradaria que sigui amistós i amb el vistiplau de la plantilla. Confien que així sigui, tot i que la solució no és fàcil. El club ja va anunciar que demana la reducció d’un 70% de la jornada laboral mentre duri l’estat d’alarma i amb caràcter retroactiu, és a dir, des del 14 de març. Significaria que els jugadors cobrarien un 70% menys del seu sou des del 14 de març i fins que torni la normalitat. L’estalvi seria de 31,5 milions al mes. Els futbolistes, segons una informació del diari El País, acceptarien una rebaixa salarial d’un 10% del sou anual (54,2 milions). Els jugadors intueixen que l’estat d’alarma s’allargarà més d’un mes.

Sigui com sigui, les negociacions no estan sent fàcils. És un nou xoc entre la plantilla i la directiva. I no és el primer de la temporada. El primer ja va arribar a l’estiu, abans que es tanqués el mercat de fitxatges. La junta directiva va apostar per la contractació d’Antoine Griezmann com a fitxatge estel·lar per a aquest curs. Alguns dels pesos pesants de la plantilla preferien el retorn de Neymar. Així ho van fer saber al president i des de la direcció esportiva i també l’àrea econòmica es va fer els possibles perquè el brasiler acompanyés Griezmann al Camp Nou. El retorn no va ser possible, i va quedar aparcat per a l’estiu que ve. I Messi va ser clar en una entrevista al diari Sport. “No sé si el Barça ha fet tot el possible per fitxar Neymar”, va etzibar.

Missatges

Ja amb la temporada iniciada, uns quants han estat els missatges que han enviat des de la plantilla cap a la zona noble a través dels mitjans de comunicació. Sobretot en la primera part de la temporada, quan els resultats no acompanyaven. En aquesta mena de guerra, quasi sempre amb Gerard Piqué com a portaveu, van rebre mitjans de comunicació i periodistes que el vestidor considera afins a la directiva. “Coneixem el club, sabem els diaris que són afins al club, coneixem els articles que surten i moltes vegades sabem qui els escriu, encara que els signi una altra persona. Hem d’estar tots junts, no només els jugadors. També l’afició i la junta directiva. Quan dos no es volen enfadar, no hi ha discussió. Hem de mantenir el club unit perquè si no ens farem mal”, va dir el central català després de guanyar a Getafe. Les seves declaracions eren la resposta a alguns articles apareguts aquella setmana que feien referència al poder del vestidor.

‘Matchday’

I abans d’acabar l’any, es va fer evident un altre enfrontament entre la plantilla i la directiva. A finals del mes de novembre es va estrenar el documental Matchday, una producció molt valorada en el club que ensenya des de dins com viu, com s’entrena la plantilla durant la temporada 2018/19. Cap futbolista va anar a l’estrena. Ni Piqué, implicat en la producció. Mostraven així el seu descontentament per les quantitats econòmiques pactades i que, segons la seva versió, no havien rebut.

Abidal

Un nou punt de conflicte va arribar només de començar el 2020. El Barça va empatar en el derbi contra l’Espanyol. La directiva estava molesta i decebuda amb el rendiment de l’equip i així es va arribar a l’Aràbia Saudita per disputar les semifinals de la supercopa. El Barça va fer el millor partit de la temporada, però va perdre contra l’Atlético de Madrid en un quart d’hora final molt dolent. El director esportiu, Éric Abidal, i el CEO del club, Òscar Grau, van viatjar fins a Doha per parlar amb Xavi, a qui van oferir la banqueta blaugrana. Es va destapar el viatge i Xavi no va acceptar l’oferta, però Ernesto Valverde ja no podia continuar. La directiva li havia perdut la confiança. Va ser destituït amb el desacord d’una part molt important del vestidor. I va arribar un enfrontament important entre Abidal i el capità, Leo Messi, que, en aquest cas, va haver de solucionar Bartomeu parlant amb el crac argentí. Va ser el 5 de febrer. Abidal, en una entrevista al diari Sport, va declarar: “Molts jugadors no estaven satisfets ni treballaven gaire, també hi ha un tema de comunicació interna. La relació de l’entrenador amb els jugadors sempre ha estat bona, però hi ha coses que com a exjugador puc intuir.” Minuts després, Messi va ser contundent a través de les xarxes socials. “Sincerament, no m’agrada fer aquestes coses, però crec que cadascú ha de ser responsable de la seva feina i assumir les seves decisions. Els jugadors, del que passa en el camp, i som els primers que reconeixem quan no estem bé. Els responsables de l’àrea esportiva també han d’assumir les seves responsabilitats i sobretot, fer-se càrrec de les decisions que prenen. Quan es parla de jugadors, haurien de donar noms perquè si no, ens està embrutant a tots i alimentant coses que es diuen i que no són veritat.” La nova crisi va fer que Bartomeu hagués de tornar de Brussel·les, trucar a Messi i reunir-se amb Abidal, a qui va mantenir en el càrrec. No és l’únic missatge directe que ha rebut Abidal aquest curs. També va rebre la crítica d’un altre dels capitans, Sergio Busquets, després del partit de Nàpols per la planificació esportiva. “No tenim una plantilla àmplia perquè la planificació, desgraciadament, ha estat aquesta”, va dir el de Badia.

Les xarxes socials

Abans s’havia escrit un altre capítol, quan la cadena SER va destapar el conegut escàndol de les xarxes socials, encara sense resoldre i pendent dels resultats d’una auditoria ara ajornada per la crisi del coronavirus. Entre altres coses, en aquella informació es va destapar que des d’alguns dels perfils falsos a les xarxes socials creats per l’empresa contractada pel Barça per monitoritzar tota la informació sobre el club i crear una bona imatge de Bartomeu, s’havia criticat jugadors i fins i tot la dona de Leo Messi. La informació va provocar una nova reunió d’urgència de Bartomeu amb els quatre capitans i també el cos tècnic. Va acabar amb pau, segons paraules posteriors de Piqué en la prèvia de l’enfrontament contra el Nàpols i poc després que a través de Twitter anomenés “titella” un periodista afí a la junta. “Em vaig creure Bartomeu. Per com el vaig veure de tocat, crec que ell no en sabia res.” “Veig estrany que passi una cosa així”, havia manifestat Messi dies abans.

MISSATGES

La plantilla va acusar la junta de criticar-la a través de periodistes afins

ALTRES TEMES

‘Matchday’, la destitució de Valverde i Neymar, alguns punts de conflicte
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)