Barça

JOSEP MARIA BARTOMEU

PRESIDENT DEL FC BARCELONA

“Els esportistes han demostrat el seu compromís amb el club”

“Hem reaccionat a la crisi com estan fent totes les empreses. No ingressem res des del 14 de març, però és totalment fals que el Barça està en una situació crítica pel que fa a l’economia”

“Des del primer minut van demostrar predisposició a la rebaixa. La relació que tinc amb ells és bona. D’aquest tema, n’ha parlat gent que no sabia el que passava”

L’Espai Barça acumularà un retard d’un any, perquè el nou referèndum, previst per a l’abril, també s’ajornarà No volem perdre ni un abonat. Si quan toqui pagar les quotes, n’hi ha que tenen problemes, els ajudarem
Messi sempre ha dit que vol acabar aquí la seva carrera. A mi em queda un any i mig i, quan jo marxi, ell continuarà

Josep Maria Bartomeu, com a president del Barça, està gestionant l’afectació de la crisi del coronavirus al club blaugrana. Els esportistes professionals del club han acceptat una rebaixa salarial del 70% del seu sou mentre duri l’estat d’alarma per ajudar el club. Una notícia que celebra. Parla en aquesta entrevista d’aquesta bona notícia i de l’afectació de tot el que està vivint el món al Barça en particular i en el futbol en general.

Com va el confinament?
Treballant més que mai. Una conversa o reunió de treball que abans es feia en mitja hora ara dura el doble. Hi ha més hores per treballar. Per al Barça i per a la meva empresa. A més, per sort, la família no està tenint problemes de salut, que és el més important.
Com valora l’acord al qual han arribat amb els futbolistes la resta d’esportistes del club, pel qual es rebaixen el 70% del seu sou mentre duri l’estat d’alarma?
És un gest que demostra el seu compromís amb el club. El 20 de març, Òscar Grau i jo ho vam explicar als quatre capitans. Des del primer minut hi va haver predisposició total. Han passat deu dies i s’ha anat parlant amb la resta d’esportistes del club i tothom ha anat dient que sí. Ho haurien fet sense pacte, no calia cap pacte, però crec que fer-ho era molt bo perquè demostra el compromís de tothom per superar aquesta situació de reducció d’ingressos tan gran que tenim. De fet, per als jugadors del primer equip de futbol no hi ha cap ERTO, és un pacte entre les dues parts.
I què passa amb els jugadors de bàsquet que no ho han acceptat?
No és que no ho hagin acceptat, és que alguns encara no han respost. Crec que els hem de donar temps perquè diran que sí. No té cap sentit no fer-ho quan saben que ho farem tant sí com no. Ja ho han acceptat tots, també els d’handbol, futbol sala, hoquei sobre patins, el primer equip femení, el filial i el juvenil A. I vull destacar especialment tots aquests equips perquè molts d’aquests esportistes no tenen una gran fitxa.
Quin és el següent pas?
Una vegada tancat l’acord amb els esportistes, ara parlem amb el comitè d’empresa per l’ERTO sobre els empleats. També hem de parlar amb proveïdors i patrocinadors, paralitzar projectes... Tot es fa per minimitzar la reducció d’ingressos tan bèstia que estem tenint. Els jugadors deixaran de cobrar un 70% del seu salari base mentre duri l’estat d’alarma. És un 70% perquè s’entrenen a casa i perquè és el màxim que permet la llei. L’estalvi mensual del primer equip és de 14 milions d’euros i dos milions més de la resta d’esportistes. Representa un 5,75% del seu salari anual. Hem fet tres supòsits. Si dura 45 dies, serà una reducció del 8,63%. I si dura dos mesos, d’un 11,5%. Hi ha clubs que han fet altres coses potser més bèsties. El Bayern ha fet una reducció del 20% independentment del que duri. I la Juventus deixarà de pagar quatre mesos, que és una tercera part del salari. A França fan un 30%. Crec que el nostre pacte és honest, fer-ho per cada dia que duri l’estat d’alarma.
Què li sembla que el primer equip de futbol hi afegeixi una mica més perquè els empleats cobrin el 100% del sou?
Molt solidari. Amb els treballadors estem ara negociant l’ERTO, aniran depenent del treball que fan i de si el poden fer o no. Perquè puguin cobrar el 100% fem un esforç la plantilla i el club. És compartit i als jugadors els suposa un 2% més.
I què li sembla la crítica de Messi en el comunicat per les filtracions que han arribat des del club?
Des del 20 de març vaig veure la bona predisposició del club. Potser hem estat massa dies parlant. No és fàcil parlar quan no podem estar tots en una sala. He tingut diàleg constant amb els capitans i tot ha originat massa soroll. Hi ha gent de dins del club i gent de fora del club que ha opinat sense saber el que estava passant i això no ha agradat als jugadors, però tampoc m’agrada a mi.
Quina relació hi ha entre la junta i el primer equip?
Jo amb ells parlo de manera normal, sense problemes. Del tema Abidal, en vaig parlar amb Messi i em va dir que tot estava oblidat. De les xarxes socials ja em van dir que sabien que ningú del club enviava missatges en contra seva. I d’aquest tema, n’hem parlat amb tranquil·litat amb els capitans. Diumenge ho vaig fer amb Messi. No sempre estan d’acord amb el que faig, només faltaria. Sempre dic que ells opinen, però la decisió la pren el club. Ells no manen, però hem d’escoltar el que diuen, perquè en saben molt.
Entenc que no té por que Messi digui prou.
No. Ha dit moltes vegades que vol acabar la seva carrera esportiva al Barça. A mi em queda aquesta temporada i una més, i ell estarà més que jo al Barça.
Diuen que la situació del Barça és crítica, que ja es veia venir abans d’aquesta crisi.
Fa dies que escolto que el Barça està en una situació econòmica crítica. El Barça està fent com totes les empreses, adequar el model als ingressos que estem perdent. Ja ho he dit, hem fet una rebaixa que si això dura dos mesos serà d’un 11,5%, hi ha clubs que l’han fet molt més bèstia. No enganyem la gent dient que la situació és crítica. Som el club que més ingressa del món. Aquest any teníem previst ingressar 1.050 milions d’euros i al mes de febrer estàvem en rècord i anàvem a passar dels 1.100 milions. Hem hagut de tancar el Museu, les botigues, el Palau, el Camp Nou, les escoles... No ingressem res. Quan això acabi, continuarem sent el club que més ingressa perquè tots baixarem. Hem tingut una trobada amb els deu clubs més importants d’Europa i tots estan desesperats. No és el Barça l’únic que busca parar el cop. Els clubs grans som els que més patim. Els petits tenen quasi tots els ingressos en drets de televisió i patrocinadors i pateixen menys. També he de dir, que quan això passi, serem els primers a remuntar.
Quin impacte econòmic pot tenir? De quant estem parlant?
Des del 14 de març, els ingressos són zero. No vull donar xifres perquè fa 15 dies i no sabem els dies que durarà això. Si serà un mes, 45 dies, dos mesos. Tampoc sabem si quan tornin les competicions serà amb públic o sense. Nosaltres volem els partits amb públic. Per tenir l’escalf de la gent i per tenir ingressos de venda d’entrades.
El projecte Espai Barça ho notarà?
Sí. Havia previst fer un referèndum el dia del Barça - Atlético de Madrid, a finals del mes d’abril, explicant les noves condicions financeres i el canvis que hem fet en el Palau, la pista annexa... Ara haurem de fer aquest referèndum més tard, en un partit de màxim interès. No sabem quan serà, octubre, novembre, desembre. Si el projecte s’hagués aprovat aquest estiu, les obres haguessin començat aquest estiu. Ara, el referèndum s’haurà de fer més tard i, si s’aprova, les obres començaran l’estiu de 2021.
Què passarà amb la lliga i la Champions?
Es jugaran, però crec que anem cap a escenaris d’estiu. Juny, finals de juny, juliol i agost pots fer la lliga i la Champions. I a finals de setembre o principis d’octubre començar la següent temporada. Tant el Barça, com la lliga, com l’ECA tenim uns quants escenaris en ment, però tot dependrà del que passi. Podria ser que en uns països es pugui jugar i en altres, no. Potser hem d’acabar abans la lliga perquè aquí es pot jugar i en altres països, no, fer vacances i jugar després les competicions europees. Ara per ara, es jugaran sí o sí. Si la pandèmia durés fins el Nadal, no, però esperem que no duri tant.
Els diners dels drets de televisió tenen molt a veure en aquesta decisió que es jugui sí o sí?
Els ingressos del Barça per drets de televisió són un 25% del pressupost. En altres clubs és un 90%. Nosaltres ingressem per moltes altres coses. Tenim dependència de la televisió, però no és l’objectiu principal. L’objectiu és reprendre l’activitat total. Així també tindrem ingressos de venda d’entrades, de les escoles, de les botigues...
Podria ser tornés la competició a porta tancada?
Nosaltres no estem d’acord i així ho hem fet saber ja a la LFP. Preferiríem retardar el retorn a la competició unes setmanes i jugar amb públic. Ja vam jugar un partit a porta tancada el dia del Las Palmas i és molt trist. Un partit de futbol s’ha de jugar amb públic, encara que es faci amb limitacions, que obliguin a una separació entre seients. No estem d’acord amb que els partits es juguin a porta tancada ni tampoc amb jugar cada 48 hores com va dir Javier Tebas.
Com creu que afectarà aquesta crisi al futbol? Hi haurà un canvi radical?
Ja fa dies que estem estudiant com ajustar-nos per quan passi la pandèmia. canviaran hàbits, models, maneres de fer... El Barça s’haurà d’adaptar o ser pioner. Moltes vegades hem estat els primers a fer una cosa, ara mateix hem liderat l’ERTO en la lliga.
Ho pot passar pitjor el Barça per ser un club propietat dels socis?
La recuperació d’un club que és propietat de capitalistes, d’Estats o de milionaris és més fàcil. Fan una ampliació de capital i ho tenen arreglat. El Barça no pot fer això, depèn dels recursos que genera. Haurem de remuntar amb els ingressos que tenim i adequar les despeses a aquests ingressos.
Com afectarà aquesta crisi el mercat de fitxatges?
El futbol funciona de la següent manera, els grans anem fitxant i anem introduint diners al sistema. Els diners flueixen cap avall. Aquest estiu segur que hi hauran molts menys diners al mercat i tot serà diferent. Ja ho hem parlat amb els grans clubs d’Europa. Serà un mercat diferent, d’intercanvi de jugadors. Amb algunes operacions hi hauran diners i en d’altres, no. Moviments hi hauran perquè els clubs no deixaran de preparar-se per a la següent temporada. Hi haurà fitxatges i renovacions, tot i que crec que les renovacions seran a la baixa.
I la renovació de Messi. El preocupa?
Ja he dit que ell sempre diu que vol acabar aquí la seva carrera. Si em pregunta per un tema econòmic per la crisi del coronavirus, tampoc em preocupa. Segur que arribarem a un acord. Ara estem centrats en aquesta crisi, però quan passi serà el moment de seure amb ell i el seu entorn i buscar un acord.
O sigui que l’arribada de Neymar no està descartada.
Això ho han de decidir la direcció esportiva i l’entrenador. Si em diuen que sí, ho intentarem. L’opinió de la plantilla ja m’ha quedat clara. Ja sé que volen que torni. La planificació per a la temporada que ve ja s’estava fent. Busquem reforçar dues posicions, potser tres. I també tindrem reforços del planter. D’aquesta crisi es poden aprofitar els jugadors del filial i potser algun que està cedit i tornarà, com és el cas de Carles Aleñá. El que puc dir és que el Barça buscarà continuar tenint un equip competitiu que aspiri a guanyar tots els títols.
Griezmann està en venda?
Sempre dic que aquí l’únic jugador que no està en venda és Leo Messi. Tots tenen una clàusula de rescissió i si porten els diners, marxaran. Dit això, no volem vendre a Griezmann com s’ha publicat. Comptem amb ell. El vam fitxar per reforçar la davantera i estem segurs que serà un jugador important en els propers anys. És cert que li està costant adaptar-se i potser la gent esperava més d’ell, però estem segurs que és un bon fitxatge.
Abans parlava de Quique Setién. Amb tot això que està passant, la seva continuïtat està assegurada?
Té contracte, així que continuarà. Ens imaginem que la competició es reprèn al juny, juliol i comença dues o tres setmanes després la següent temporada. Ens passem una altra vegada deu dies sense entrenador com va. Setièn és molt respectat en el vestidor. És honest, els fa treballar molt. Els hi dona solucions en el camp. Té molt clars els conceptes del nostre joc. No havia estat aquí, però és un talibà del nostre joc. Ha trobat moltes solucions a la sortida de pilota, que ens estava costant. Ho fa molt bé amb Ter Stegen. Una de les raons de fitxar a Braithwaite va ser que podrà rebre passades llargues des del porter. Per això el vam preferir a altres com Ángel. També és cert que ara tindrà més competència amb Luis Suárez, que estarà recuperat quan torni la competició. He parlat amb ell i està amb moltes ganes.
No hi casos al Barça, però com es pot solucionar els casos de jugadors que acaben contracte el 30 de juny si les competicions acaben al juliol o a l’agost?
No ho hem parlat encara, però s’està estudiant. UEFA i FIFA diuen que hi hagi una pròrroga obligatòria del contracte, però ja els hi he dit que no serveix de res perquè qui mana és l’autoritat laboral. Una opció és fer un pacte entre els clubs de primera i segona divisió i dir-li al jugador que no vulgui jugar després del 30 de juny perquè fitxa per un altre equip, que no jugarà allà on vagi fins que comenci la següent temporada. També es pot fer a nivell UEFA o ECA. Així obligues al jugador a estendre el contracte per un, dos o tres mesos.
Dues preguntes que es fa molta gent. Primera. Per què el Real Madrid no parla d’ERTOS ni de rebaixes salarials?
És una pegunta per Florentino Pérez, però crec que alguna cosa acabarà fent.
La segona. Si no acaba la competició o es juga a porta tancada, han pensat tornar una part dels diners de l’abonament als socis del Barça?
No ho hem parlat, però en principi, no. Però bàsicament perquè no contemplem l’opció de jugar a porta tancada. Ens negarem a jugar la lliga o la Champions sense públic. Sí contemplo que quan arribi el mes de juliol i els socis hagin de pagar els abonaments, si alguns tenen problemes per culpa del coronavirus, perquè estan a l’atur o patint un ERTO o no tenen prou ingressos, el hi facilitem les coses. Arribar a pactes per ajornar pagaments o altres tipus de pactes. ja ens ho pagaran d’aquí mig any o un any o dos o quan trobi feina. No volem perdre ni un abonat per aquesta crisi.
Per acabar, ara ja segur que acabarà el mandat i no hi haurà eleccions anticipades.
Segur. Però ja ho tenia decidit abans de la crisi del coronavirus. M’han xiulat i criticat i crec que hem fet algunes coses malament, però també hem fet coses bé i hem d’acabar el nostre mandat.

Ve de la pàgina 2

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)