Barça

ALBERT ESPINOSA

ESCRIPTOR I GUIONISTA

“Serà una sèrie d’uns nens que necessiten les cames”

Després de l’èxit aclaparador de ‘Polseres Vermelles’, ara Barça Studios i Albert Espinosa uneixen forces en la creació d’una sèrie de ficció inspirada i ambientada en la Masia, ara que acaba de complir 40 anys d’història

No m’esperava fitxar pel Barça. He fet una captura del tuit que ha publicat el club. Aquestes coses s’han de guardar

Sona Mahler de fons. Música per relaxar la bèstia. Albert Espinosa (Barcelona, 1973) està immers en plena fase d’ebullició de la seva pròxima criatura. Confinament i escriptura. Lliga bé. El Barça l’ha fitxat per crear una sèrie inspirada i ambientada en la Masia. La primera temporada tindrà set capítols. El projecte serà el primer producte de ficció de la factoria Barça Studios. L’estiu del 2021 s’iniciarà el rodatge. Primer, parir el guió.

Es parla molt de Lautaro i Neymar, i al final el primer fitxatge del Barça per a la temporada 2020/21 ha estat Albert Espinosa.
[Riu] Mira, vols que et digui una cosa? He fet una captura de pantalla del tuit que ha publicat el Barça al seu compte anunciant el fitxatge. Aquestes coses s’han de guardar.
L’oportunitat li arriba als 46 anys... Potser més perfil per a l’equip de l’Agrupació Barça Jugadors, no?
Quasi millor, sí [riu]. Fitxar pel Barça és el somni de tot nen. També era el meu. Abans que em passés el tema del càncer, jo feia de porter i volia jugar al Barça. Ara aquest somni d’infància queda cobert d’alguna manera amb aquest nou projecte. El meu estudi és just davant del Camp Nou. Veig l’estadi cada dia per la finestra. I ara formaré part de tot això.
Com neix el projecte de la sèrie?
El 2016 vaig parlar amb en Dídac Lee. Jo tenia aquesta aventura al cap i ell em va obrir les portes de la Masia. Vaig estar trenta dies per allà molestant i vaig veure que hi havia material per construir una sèrie. Però en aquells moments el club no tenia productora pròpia i era problemàtic pel tema dels drets d’imatge, que no els van voler cedir. El projecte va quedar oblidat. Però fa un any em van tornar a trucar i em van dir si volia recuperar la idea ara que el club té la productora Barça Studios. I vaig dir que sí. Les peces han encaixat i estic molt il·lusionat perquè el club m’ha donat total llibertat per escriure la sèrie que jo vull, sense condicions. No és un projecte d’encàrrec, és el projecte que jo volia fer i això sempre omple més.
Veurem personatges inspirats en Messi, Xavi o Iniesta?
No serà una sèrie del noi que triomfa. Quan la gent pensa en la Masia li ve al cap el mocador de paper de Messi o el noi que va venir de Fuentealbilla, però hi ha moltes altres històries interessants darrere d’aquestes. Jo vaig viure sis anys en un hospital i aquí hi ha nens que viuen sis anys en una cosa estranya que es diu Masia, allunyats de la família, preocupats per les lesions, vivint moments de dolor, també moments d’alegria... Jo busco això, les emocions. Bàsicament serà una sèrie emocional. Hi haurà personatges de l’equip aleví, infantils, juvenils... Serà una suma d’històries i emocions.
Al Barça la línia entre el somni i el fracàs és molt fina. És una font d’inspiració per si sol això suposo?
He pogut estar quatre mesos compartint vivències amb nanos de la Masia i la gent que hi treballa i puc dir que tots tenen bastant clar que el somni de triomfar és petit.
Com ha estat aquest treball d’investigació?
He parlat amb entrenadors, educadors, jugadors, amb en Paco Seirul·lo... i amb els sis nanos amb qui més afinitat he tingut, i encara ara els molesto per resoldre dubtes que se’m plantegen a l’hora d’escriure el guió. Ha estat un treball interessant. El dia que l’Ansu va arribar al primer equip jo estava allà amb ells i sorprenia veure la felicitat compartida per tots en veure que un d’ells estava allà vivint el somni.
Serà inevitable comparar la nova sèrie amb ‘Polseres Vermelles’.
Polseres Vermelles era una història d’uns nens que perdien les cames i aquesta serà una història d’uns nens que les necessiten.
Creu que el fet de tenir la marca Barça al darrere pot fer superar el ‘boom’ de ‘Polseres Vermelles’?
Mira, avui ja he rebut 4.000 correus electrònics de nens de tot el món, amb el seu currículum, que s’ofereixen per participar a la sèrie. El Barça té un poder de seducció terrible, és així. M’imagino que pot funcionar molt bé la cosa, però pas a pas. Ara tot just estem en fase de guions, serà un procés llarg d’escriptura i calculo que fins l’agost del 2021 no començarem el rodatge.
Escriptura en temps de confinament. I un Sant Jordi atípic. Gola seca?
Sant Jordi s’havia de celebrar! Se’m va acudir fer això de les dedicatòries per Instagram. La gent m’enviava un comentari i jo els feia una nota de veu. Ja que no podien tenir la dedicatòria escrita de l’autor ni l’autògraf, almenys que puguin tenir la veu, no? Vaig tenir 60.000 peticions i només en vaig poder respondre 5.000.
Tindrem alguna aparició d’alguna figura del primer equip a la sèrie o algun directiu, entrenador o exjugador?
No puc parlar de la trama.
Parli’m, doncs, d’algun gol. Albert Espinosa tanca els ulls i quin gol li ve al cap?
Fàcil. El 2006 es va estrenar la pel·lícula Tu vida en 65’, de Maria Ripoll. Jo vaig escriure el guió i hi havia una escena que es rodava al Camp Nou i necessitàvem un gol del Barça. Aquell dia va marcar un tal Messi. Va ser el seu primer gol amb el Barça en la lliga contra l’Albacete. En va fer dos però l’altre l’hi van anul·lar. I vam enregistrar el gol en 35 mil·límetres. Anys més tard l’entorn de Messi ens va demanar el cel·luloide per tenir el record d’aquell primer gol en format cine. És un gol especial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)