Barça

Devot dels rondos

De Jong admet que durant el confinament ha trobat a faltar l’exercici per antonomàsia del cruyffisme i tenia ganes de tornar a contactar amb la pilota

Diu que està bé, però encara no prou per aguantar l’alta competició

Dimecres es van complir vint-i-vuit anys de la mítica final de Wembley 92. Cada 20 de maig el barcelonisme té una cita amb el record. Efemèride d’obligada veneració. Pertoca retre culte merescut al dream team de Johan i al gran heroi d’aquella final contra aquell Sampdoria de Mancini, Vialli, Cerezo i Lombardo. Frenkie encara no havia ni nascut. Ho faria cinc anys després. Ara, als seus 23 anys, és pal de paller del Barça actual. De Ronald a Frenkie. De Koeman a De Jong.

Després de setmanes i setmanes de confinament estricte, el Barça acumula ja catorze dies d’entrenaments des del seu retorn. Molts futbolistes, alguns més que d’altres, trobaven a faltar l’olor de gespa i el contacte amb la pilota, i endevinen què trobava a faltar De Jong? En efecte: els rondos. Ho explica el mateix protagonista en declaracions als mitjans oficials del club. El rondo, l’exercici per antonomàsia del cruyffisme. L’essència. “Trobava a faltar els entrenaments, els companys, jugar una mica a futbol... També els rondos; els considero una part realment atractiva dels entrenaments”, confessa. La mateixa essència tres dècades després.

Koeman és passat gloriós, De Jong és present i futur, i el cruyffisme ho continua vertebrant tot. Amb De Jong, el Barça va fer un fitxatge estratègic ara fa un any. Una aposta pel dogma. Escola Ajax. En la seva primera temporada a Barcelona el seu protagonisme ha estat total. Tant amb Valverde com amb Setién. Només Marc-André Ter Stegen, Gerard Piqué i Antoine Griezmann han jugat més minuts que l’holandès en la lliga. Frenkie ha estat fins ara el tercer jugador de camp més utilitzat en el campionat estatal (1.994 minuts repartits en 26 partits; 23 titularitats) i ha estat el futbolista de la plantilla que més minuts ha disputat en la Champions (567 minuts en set partits; sis titularitats). A Europa, De Jong només va tenir una petita treva en l’últim partit de la fase de grups jugat a Milà. Amb el Barça ja classificat, aquell dia l’holandès va ser suplent i acabaria jugant l’última mitja hora de partit. La resta, un jugador fix.

Després de l’esforç econòmic fet per fitxar-lo ara fa un any, i després de les bones prestacions ofertes en el seu primer any, el de la temuda adaptació, el Barça el considera ara un dels tres futbolistes intransferibles de la plantilla, juntament amb Leo Messi i Marc-André ter Stegen. En un estiu especialment delicat pel que fa al mercat per tota la crisi econòmica generada pel coronavirus, el club té clar que el nom de De Jong és sagrat i no entrarà en cap conversa ni negociació. Blindat.

Aquesta temporada ha rendit bé tant en la posició d’interior com en el pivot. Màxima versatilitat. Des del club confien que la pròxima temporada encara serà millor el seu rendiment després d’un primer any d’adaptació. El futbolista pensa en present. Encara hi ha molt en joc en aquest final de temporada un cop es reprengui la competició: “Em sento força bé, tot i que no per afrontar ara mateix un partit. Però encara queden algunes setmanes d’entrenament. Primer de manera individual; ara, amb grups reduïts; espero que aviat amb tot l’equip. D’aquí a unes setmanes estarem a punt per tornar a jugar”, explica.

UN JUGADOR FIX

Fins a l’aturada, De Jong era el jugador amb més minuts a Europa i el quart en la lliga

LA FRASE

Trobava a faltar els companys i els rondos. Els considero una part realment atractiva dels entrenaments
Frenkie de Jong

De Jong: “Vaig veure el Dortmund-Schalke; tenia ganes de tornar a veure futbol”

En la conversa mantinguda amb els mitjans oficials del club, De Jong va admetre que enyorava el futbol. El retorn de la Bundesliga ha servit en el seu cas per matar el cuquet mentre anhela el retorn del futbol a la lliga espanyola: “Vaig veure un partit del Dortmund contra el Schalke. Vaig estar content de veure futbol per la televisió, però és evident que et sents diferent sense els aficionats. Ells produeixen una atmosfera especial, i tot és millor amb els aficionats. Però ara haurem de jugar sense. Esperem que només sigui aquesta temporada i que ben aviat puguin tornar als estadis, i així poder gaudir dels partits amb ells.”

De Jong té ganes de tornar a sentir-se futbolista dins un terreny de joc. Enyorava la pilota i els companys: “No ens vèiem des de feia dos o tres mesos, que és molt de temps. Normalment, quan hi ha vacances o alguna altra aturada, sempre esperes el retorn. Ara estem parlant de gairebé tres mesos. Ha estat realment bonic tornar-nos a veure.” “Crec que va ser positiu entrenar-se primer de manera individual, perquè tothom podia graduar una mica la seva pròpia intensitat i podia valorar com se sentia físicament abans d’iniciar els entrenaments amb el grup. I penso que tothom es va sentir prou bé. Va ser un bon pas previ.” “Individualment estic bé. Vaig fer alguns entrenaments a Holanda per arribar bé.”

L’holandès també ha volgut mostrar els elogis cap al món sanitari: “Són herois. Tothom està agraït a la feina que estan fent. El meu respecte cap a ells és enorme.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)