Barça

Rosell: “Sóc independentista de cor, però de cap encara no”

Entrevista. L’expresident revela que Laporta l’ha trucat, es mostra crític amb TV3, descarta que es presenti a les eleccions del Barça i insisteix en què hi ha hagut una conspiració contra ell

Sandro Rosell, expresident del FC Barcelona, ha estat entrevistat llargament a Rac-1 per Jordi Basté i ha repassat l’actualitat i també la seva experiència a la presó. Rosell ha parlat també del seu llibre, ‘Una forta abraçada’, que rememora els 22 mesos que va passar com a pres preventiu abans d’un judici en què va ser absolt.

Aquestes han estat les seves respostes:

El confinament: “Durant el confinament no he fet res. He estat a casa amb la meva dona i les meves filles. Dèiem que mai a la vida estarem junts els quatre tant de temps.”

Rancor?: “Rancor no és la paraula. Evidentment ens ha fet molt de mal, però m’agradaria molt saber què va passar. Perquè van prendre aquestes decisions tan mal preses. Rancor no tinc, però no m’agrada la gent que ha fet plorar a la meva mare. I això no ho perdono. Lamela és una d’elles.”

La querella a Lamela: “De moment, hem posat una querella que esperem que s’admeti a tràmit. Espero que en això m’ajudeu entre tots. M’agradaria que tots seguiu el cas. La vam presentar al Suprem fa uns quatre mesos.”

Els motius de la querella: “El procés que hem patit, els tretze ‘no’ a les peticions de llibertat presentant arguments d’innocència. Aquí no hi ha presumpció d’innocència. És a l’inrevés: tu has de demostrar-la. Què té a veure? Al·lucines. El cas de Joan Besolí és més bèstia que el meu. Jo no tenia la seva situació. Sempre li deia que era un dany col·lateral, que l’havien agafat de cap de turc. No era culpable de la seva situació, però en part m’ho sentia.”

Lamela: “Vam veure l’ordre de detenció ja escrita. Lamela ni ens mirava als ulls. Lamela, després d’acabar la nostra instrucció, després de tancar als polítics catalans, del cas Trapero, dels nois d’Alsasua... va ser promocionada. Lamela s’equivoca o prevarica, per això he posat la querella, per saber-ho.”

La presó preventiva: “Tot el que ens ha passat és increïble. Això de la presó preventiva és bestial. Poden passar casos com el nostre i penses: després què? Els presos penats estan millor tractats que els preventius. Tenen menys drets que el pres penat, no pots treballar. És molt bèstia a Espanya. Hi ha malversació de fons per part de l’Estat. La nostra investigació haurà costat dos milions d’euros a l’Estat. Imagina’t ara aquests diners per als sanitaris, que aquests si els mereixen.

Disculpes: “Ningú m’ha demanat disculpes. No tinc cap reacció.”

L’experiència a la presó: “Vam fer 6500 quilòmetres caminant en un pati de 40 metres. No sé si m’he tornat boig, però és molt difícil no tornar-te boig. Allà vas pensant ’d’on ve tot això?’. Penses que un matí hi ha hagut un fiscal que s’ha aixecat pensant que investigaria a un empresari català, casualment expresident de Barça, per uns negocis d’àmbit privat al Brasil fa 12 anys. I demana que el tanquin a la presó. A la fi només penses que hi ha algú que li hagi influït a fer-ho. Per tant, hem de preguntar-nos qui ho va fer.”

La conspiració contra ell: “L’objectiu d’aquesta conspiració era fer mal. Hi ha algun motiu empresarial, polític, esportiu... Que a algú no li ha anat bé i això ha estat una ‘vendetta’. Si aconseguim saber qui pot moure les clavegueres de l’Estat, podrem treure-la del sistema perquè sigui més democràtic.”

Qui hi ha al darrere: “Vaig descartant alguns noms, per la poca informació que tenim nosaltres. Per a nosaltres és fonamental saber qui està darrere. No puc dir encara noms perquè, per la meva part, seria una bogeria dir noms si no tinc proves.”

Jaume Roures: “No tinc proves i no assenyalaré ningú. El tema de Roures és curiós. En la demanda d’informació dels Estats Units que arriba a Espanya, volen una informació bancària sobre mi. De Mediapro crec que demanen informació bancària i algun tipus d’investigació. A través de la Fiscalia, Lamela decideix que la meva informació sigui dos anys de presó preventiva i en el cas de Mediapro, comencen el registre, i la mateixa Lamela fa parar el registre i arxiva el cas de Mediapro. I, finalment, es declaren culpables d’haver pagat suborns. Com pot ser? En els dos casos s’equivoca o hi ha prevaricació”

Florentino Pérez: “Amb Florentino Pérez tenia una bona relació i no he parlat amb ell des que vaig sortir de la presó. Sé que ha preguntat per mi a un amic comú.

Joan Besolí: “A mi em va salvar la vida espiritual i sentimental que el Joan estigués amb mi. Ara tinc un germà més. El que ha fet per mi no l’hi podré pagar en tota la vida. Ens van oferir un pacte després de més d’un any i jo vaig respondre que ’ni parlar-ne’. Arribo a la cel·la i li ho dic al Joan. ’Jo he dit que no, em nego. L’única persona que em pot fer canviar d’opinió ets tu’. I em va dir que si jo resistia, ell també.”

La independència de Catalunya i TV3: “Sóc de sentiment independentista. Estic format en el catalanisme i el barcelonisme. Però de cap encara no. No ho sóc perquè veig coses com ara que la Televisió de Catalunya censuri programes. El comitè professional de TV3 va dir que sí, però amb uns ’peròs’, perquè m’imagino que hi va haver moltes pressions internes. Hi ha moltes coses que primer s’han d’arreglar aquí a casa i aquesta és una.”

Presidència del Barça: “Està descartadíssim que em presenti a la presidència de Barça. No seré tampoc a cap candidatura.”

La premsa: “No he estat molt estimat pels mitjans de comunicació. Els quatre mitjans que em van ajudar i que deien la veritat van ser Rac-1, un article a El Triangle, sobretot a Catalunya; Esteban Urreiztieta, a El Mundo, i Jordi Martí de la SER. I també, amb totes les lletres, de la A la Z, Santi Nolla, un amic.

Laporta: “He parlat amb Joan Laporta després de la presó. Molt bé el Jan. I ens vam veure. No sé si és una reconciliació. Quan em va trucar li vaig dir: ’Sincerament jo no t’hauria trucat a tu’. L’hi vaig agrair molt. Els dos hem badat molt l’un de l’altre, però també vam fer una cosa molt bonica el 2003.”

El fitxatge de Neymar: “Un soci del Barça ens posa una querella. Fitxa a un advocat de Madrid que no pot pagar, passa per Mans Netes, s’instal·la en un hotel de cinc estrelles. Es presenta a l’Audiència Nacional i li accepten la querella. Al cap d’un temps la retira perquè veu, en els documents, que no hi ha ningú que hagi robat. Però la Fiscalia entra d’ofici. I ens busquen per la via fiscal, que és tot molt interpretable. El jutge Ruz obre judici oral perquè la fiscalia l’obliga a fer-ho. Acaba amb un delicte fiscal que el Barça accepta. Jo no ho hauria acceptat, perquè és interpretatiu i has de posar l’aval. Els diners de l’aval eren gairebé el mateix que la multa que havien de pagar. Teníem a 20 professionals treballant en el contracte de Neymar, que estava ben fet. I ens imputen a nosaltres. La pregunta és qui està darrere d’això i per què passava per Mans Netes.

L’Acció de responsabilitat: “No va ser una decisió meva, va ser una decisió de l’Assemblea. Jo no vaig impulsar l’Acció de Responsabilitat, m’obliga la ’Llei de l’Esport’. Perquè hi havia un fons de maniobra negatiu. Surt que sí i cal complir. Em sap greu el que va passar després amb aquests directius.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)