Barça

Calpena retrata el lligam entre Catalunya i el Barça a ‘El primer capità’

Barça. El periodista publica una novel·la amb Joan Gamper com a protagonista

El periodista i historiador Enric Calpena ha copsat el lligam entre el FC Barcelona i Catalunya a la novel·la ‘El primer capità’ (Edicions 62). “Si seguim la història del club es veu clar que hi ha uns punts evidents de connexió entre el que passa al FC Barcelona i al país”, ha manifestat l’autor. Calpena ha exemplificat aquesta connexió en la figura del protagonista de la història, Joan Gamper, el fundador del club. La gran aportació de Gamper, ha manifestat Calpena, és que, en un moment determinat, quan hi ha una crisi que està a punt de provocar la desaparició del club, “s’adona que per salvar-lo s’ha d’implicar el Barça en el país”.

Enric Calpena ha desgranat que hi ha tres moviments grans en la història del segle XX que l’expliquen: “el canvi del paper del rol de la dona, l’eclosió dels mitjans de comunicació i la de l’esport com a fenomen de masses”. Segons l’autor, aquest darrer punt a Catalunya està centrat en la història del Barça. “Si seguim la història del club es veu clar que hi ha uns punts evidents de connexió entre el que passa al Barcelona i al país”. L’escriptor ha posat com exemple que els directius del club sempre han estat lligats o han representat els moviments polítics i socials del país. Un exemple: al principi els directius del Barça eren comerciants i “era aquesta elit la que serà la base del Noucentisme”, o després els directius van ser seran clarament industrials, que és la base de la Mancomunitat.

El periodista i historiador explica que al llibre vol retratar el lligam entre les directives del Barça i el poder del país. “La història del Barça podia explicar d’una altra manera la història de Catalunya”. I que va decidir centrar-se en el principi del club, amb la figura de Joan Gamper. L’autor ha explicat que els trets generals d’ell són “força coneguts, però els específics que va fer no ho són. Gamper des del principi de la seva vida no té una vocació de ser un home transcendent, ell serà el principal fautor de la fundació del Barcelona, però no està convençut que estigui fent cap fet transcendent sinó que està creant una associació, un club esportiu que li servirà a ell i als seus amics jugar a futbol. Res més”. Tot i això, l’autor sosté que, amb el temps, “aquella associació de quatre bojos que juguen a un esport que està de moda” es converteix en un moviment cívic que va més enllà. Calpena ha manifestat que Gamper “és determinant a la història del Barcelona i en certa mesura a la del país perquè fa una evolució paral·lela a la de Catalunya”. La gran aportació de Gamper, ha detallat Calpena, és que, en un moment determinat el club pateix una crisi que està a punt de provocar la seva desaparició i ell s’adona que per salvar-lo s’ha d’implicar el Barça en el país. “I aquest canvi que es produeix sobre el 1908 és determinant”. Calpena ha posat com exemple que el Barcelona és “el primer club que farà les seves actes en català; que la identificació entre l’idioma i el club serà constant o que la gent fa que la bandera del Barcelona sigui la substitució de la senyera catalana durant la dictadura”.

Segons Calpena, la història de Gamper exemplifica també les intrigues internes de les directives del club. “El Barcelona és, des que neix, caïnita i els conflictes interns des del primer moment amargaran la vida a Gamper i això serà una de les causes que portaran a la seva tràgica mort l’any 1.930”. L’historiador ha explicat que hi ha dues versions sobre el seu suïcidi: “una, que el Barcelona l’havia matat i una altre que el Barça no li importava i havia mort pels seus problemes econòmics. Mai no ho sabrem”, ha admès l’autor.

Tots els personatges que hi apareixen, excepte un, són reals i el que diuen a la novel·la sempre que ha pogut l’autor ho ha extret de documentació. Ha apuntat que el novel·lista a partit d’unes bases de tècnica d’investigació construeix la narració de la història. També ha decidit fer-ne una novel·la i no un assaig “pel plaer personal”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)