Barça

JAVIER GARCIA PIMIENTA

EXJUGADOR (1993-96 I 97-98) I ENTRENADOR (2017-20) DEL BARÇA B

“Haver jugat al filial dona un avantatge”

Tot va començar en un partit a San Mamés contra el filial de l’Athletic i des d’aleshores, tant des del terreny de joc com des de les banquetes, Garcia Pimienta ha viscut l’evolució del filial de ben a prop.

Com percebien els jugadors ser part del filial en una època tan reeixida com eren els noranta?
Es tenien molt en compte els jugadors del filial. Quan Johan Cruyff va venir al club, va apostar clarament pel planter i sabies que si estaves al filial del Barça i ho feies bé, amb un perfil d’entrenador com el Johan, tindries l’oportunitat d’acabar jugant al primer equip. Naturalment, no tothom podia fer-ho. Però, per sort, molts dels que estàvem allà vam poder debutar i molts d’altres van aconseguir consolidar-se a la primera plantilla, jugadors com ara De la Peña, Celades, Quique Álvarez, Velamazán o Roger Garcia.
Com era ser jugador del filial als anys noranta i com és ser-ho ara?
Ha canviat moltíssim. Primer, perquè abans els diners estaven molt per sota del que representava ser jugadors de futbol. Nosaltres teníem unes condicions pactades des del moment que tu jugaves al Barça B amb un contracte pel filial i un altre pel primer equip. No hi havia cap tipus de poder de negociació en cap sentit. I tothom el que volia era arribar al primer equip sí o sí. Mai es pensava en sortir. Si sorties era perquè, per la raó que fos, no tenies sortida al primer equip i s’acabava la teva etapa al Barça B. Ara això ha canviat molt. Des de molt petits ja tenen representants, hi ha molts diners i molta negociació pel mig en el tema econòmic. Jugadors del filial que ja guanyen molts diners i, tot i que la intenció és ser jugadors del primer equip, no tenen problemes per sortir. S’han vist molts casos de jugadors que tenen l’ocasió de ser jugadors de la primera plantilla i acaben acceptant ofertes d’altres equips perquè segurament en l’aspecte esportiu són bones, però econòmicament, sobretot, també ho són, molt millor de les que tenen aquí.
Quina influència creu que ha tingut el filial en la història del Barça?
Molta. Tenim la gran sort de ser un model dins del món del futbol, amb una aposta clara pel planter des que va venir el Johan. Els que han jugat al filial i han arribant al primer equip i s’han acabat consolidant, han tingut avantatge respecte als que han vingut de fora. A més, també cal dir que aquesta influència també ha existit en entrenadors. Per exemple, el cas de Pep Guardiola. Un entrenador de la casa que junt amb tota la generació de jugadors formats a la casa van guanyar moltíssims títols, van demostrar que es podia guanyar així i van ser un mirall per al futbol mundial. I el filial, en aquest procés, va ser molt important per a la formació d’entrenadors com el Pep i el Tito, com també en la formació dels jugadors que van assolir molts títols.
Quin futur creu que tindrà el filial en un context en què la competitivitat és màxima i el jugador té pressa per triomfar?
Això va en funció del tipus de filial que sigui. Jugadors que estan en un filial com els dels millors equips, han d’estar formats amb la intenció d’arribar al primer equip per assolir fites importants. I en d’altres equips que es poden considerar venedors o que no tenen tanta pressió per aconseguir fites importants, jo crec que seguirà funcionant. El que tingui nivell tirarà cap amunt segur i crec que amb el tema econòmic i amb la baixada que sembla que farà el futbol després del coronavirus, els jugadors joves que tinguin nivell tindran moltes més oportunitats. Això serà molt bo per a tots els que treballem, en aquest moment, amb el planter, perquè es veurà reflectida la bona feina feta dels jugadors bons perquè acabin consolidant-se al primer equip. Els jugadors hauran de tenir un nivell molt important i bo perquè acabin consolidant-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)