Barça

Com un senyor

Luis Suárez s’acomiada del Barça amb llàgrimes als ulls i sense retrets, per no “donar-li el gust a ningú”

L’uruguaià subratlla l’orgull que sent pel que ha aconseguit durant les sis temporades que ha vestit de blaugrana i s’estalvia els atacs directes

El davanter accepta que Koeman no compti amb ell, però no valora la forma com li ho va comunicar

La història de Luis Suárez al FC Barcelona ha tingut un bon final. Potser no un final feliç, però si un final digne de qui ja és una llegenda blaugrana. Amb llàgrimes als ulls i el cor a la boca, l’uruguaià es va acomiadar ahir al migdia dels culers, orgullós de les seves sis temporades en el que considera “el millor club del món” i sense cap retret. Ho va fer a la sala de premsa Ricard Maxenchs, amb el president, Josep Maria Bartomeu, al costat i en una roda de premsa telemàtica.

Suárez va trigar poc a deixar anar el seus sentiments i les seves llàgrimes. “Vull agrair... És molt difícil per a mi... No tinc res preparat... Vull agrair al club que confiés en mi al 2014, tot i que vaig arribar en unes condicions especials, per l’errada que havia comés”, engegava sanglotant, el seu emotiu parlament. “S’acaba una etapa de la que n’estic molt orgullós. M’emporto amics. Se’n va un ser humà que té sentiments...” va dir també, ofegant el plor. “Els culers han de saber que tenen un culer més, estigui on estigui”, assegurava, per rematar l’improvisat discurs.

Després, en el torn de preguntes, tot i que ja no tenia Bartomeu al costat, el tercer màxim golejador de la història del Barça no va voler passar comptes amb els que han decidit la seva marxa. “En el meu comiat, no vull donar-li el gust a ningú”, va arribar a dir, en aquest sentit. No era un dia per a retrets. “Ara s’han de valorar els meus sis anys al Barça, dels que me’n sento orgullós. Sempre hi haurà gent que estarà d’acord, i gent que no. Ja ho he digerit bastant”, va etzibar. “Cada futbolista té el seu moment i, si el club o ell mateix, veuen que s’ha acabat, toca acceptar-ho. És difícil, però s’ha de fer”, comentava, resignat. “Jugar al Barça era un somni. No imaginava que el podia complir. Aquí has d’estar constantment rendint al màxim i no saps quant pots durar. Estic orgullós d’haver aguantat tant. Em puc anar satisfet després de sis anys espectaculars”, rematava.

S’ho esperava

Luis Suárez va confirmar que ha estat Ronald Koeman qui no ha comptat amb ell i va revelar que, quan li ho va comunicar, ja s’ho esperava. “No sóc aliè al discurs periodístic. S’especulava sobre quins jugadors podrien sortir del Barça i ja ho havia acceptat.” L’uruguaià, en tot cas, va deixar clar que entenia les decisions esportives, però va eludir parlar de les formes. Això si, sense donar noms, va lamentar el soroll que hi ha hagut al voltant de la seva sortida. “Ha estat un mes de bojos. S’han filtrat coses que no són veritat... T’indigna, però has de mirar d’estar allunyat de tot això.”

Preguntat per Messi, el seu íntim amic, va enviar un missatge als que són crítics amb aquesta amistat. “Tothom sap la relació que tinc amb en Leo. Quan vaig arribar a Barcelona em deien: ‘compte amb ell, perquè ets davanter’. Resulta que, després de molt temps, tenim una gran relació, i ara alguns diuen que jo li faig mal.” Sobre els duels que poden mantenir aquesta temporada, defensant les samarretes del Barça i l’Atlético de Madrid, hi va treure ferro. “Ja ens hem enfrontat amb les nostres seleccions, això no canviarà la nostra amistat.” Una altra cosa serà la sensació de jugar contra l’equip que ha defensat les sis últimes temporades: “No he digerit encara el comiat... Serà especial quan jugui contra amics i companys. Tots tractarem de fer el millor per al nostres equips.” En qualsevol cas, Suárez considera que pot seguir competint al màxim nivell i, per això, ha triat l’Atlético: “Quan el Barça em va comunicar que no comptava amb mi, vaig rebre moltes trucades. Jo em sentia capacitat per anar a un equip amb el qual pogues competir amb el Barça i el Real Madrid.”

El millor moment? “N’he viscut molts. I també molts de dolents. Em quedo amb la primera lliga, la Champions i el gol a la final... Jugar amb futbolistes meravellosos.” El 2-8 és l’espina clavada que s’emporta? “L’espineta de totes les eliminacions de Champions sempre em quedarà.” I el Barça que deixa, què li sembla? “Pel que es veu en els entrenaments, hi ha un canvi de xip, més ganes i molta incertesa per la manera com s’ha de jugar. Aquesta temporada hi ha més varietat a l’hora de poder rotar. Crec que serà un any molt bo per al Barça. Esperem que els joves aprofitin les oportunitats i que s’aconsegueixin coses importants”, considera Luis Suárez. Un culer per a tota la vida.

LES FRASES

Se’n va un ser humà, que té sentiments. Els culers han de saber que sóc un culer més, estigui on estigui
En el Barça has d’estar constantment al màxim i no saps quant pots durar. Estic orgullós d’haver aguantat tant
Cada futbolista té el seu moment i, si el club o ell mateix, veuen que s’ha acabat, toca acceptar-ho
Ha estat un mes de bojos. S’han filtrat coses que no són veritat... Has de mirar d’estar allunyat de tot això
Pel que es veu en els entrenaments, hi ha un canvi de xip, més ganes. Hi ha més varietat a l’hora de poder rotar

Bartomeu demana un partit d’homenatge a Suárez

El president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, va iniciar l’acte de comiat a Luis Suárez amb un discurs dedicat al jugador, com va passar fa unes setmanes amb Ivan Rakitic i, també igual que aquell dia, va fugir d’escena aprofitant l’emissió del vídeo amb jugades destacades de l’homenatjat. El cas és que no va ser present a la roda de premsa telemàtica.

Sigui com sigui, el més destacat del discurs del màxim mandatari blaugrana va arribar al final, quan va expressar el seu desig que, quan es permeti l’entrada d’aficionats als estadis, Luis Suárez tingui un partit d’homenatge al Camp Nou. Abans, Bartomeu havia subratllat el “carisma i la dimensió humana” de l’uruguaià i també que “ja forma part de la llegenda del Barça pels seus 13 títols i 198 gols en sis temporades”.

El president va recordar, per altra banda, la decisió del seu fitxatge, l’estiu del 2014: “Amb Zubizarreta i Jordi Mestre no vam tenir cap dubte que era el jugador que necessitava l’equip. Recordo les negociacions amb el Liverpool. Suárez va ser conscient que la nostra aposta per ell era decidida.” Josep Maria Bartomeu va destacar, finalment, “el caràcter i l’esperit guanyador” del futbolista com una de les seves principals aportacions en les sis últimes temporades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)